Jablkový štrúdl: Zkuste použít špaldovou mouku, obsahuje vitamíny, minerály a snižuje cholesterol

Když máte chuť na štrúdl, ale nechcete ztrácet čas s taženým nebo listovým těstem, lze použít jednoduchý recept na jablečný závin z jogurtového těsta. Jeho velkou předností je, že se dá ihned zpracovávat a je méně tučné než listové.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 28. 09. 2022 18:00

Recept na báječný jablkový štrúdl lze připravit i trošku jinak. Část mouky můžeme nahradit špaldovou a část jogurtu zakysanou smetanou. Těsto bude pořád krásně tvarovatelné.

Zdravý zázrak v podobě zakysané smetany

Podle serveru Novinky.cz je zakysaná smetana lehce stravitelná a naše zažívání si s ní poradí lépe než se sladkou. Obsahuje nejen vápník, ale také minerální látky a vitamín B. Důležitý je také její vliv na střevní mikroflóru, což je důležité pro trávení. A díky tomu brání průjmu nebo zácpě.

Spotřebitelský rádce dTest upozorňuje na jednu zajímavost. Podle vyhlášky musí být v zakysané smetaně přítomné živé bakterie. „Počet bakterií mléčného kvašení musí dosahovat nejméně jednoho miliónu v každém gramu zakysané smetany," píše dTest.

Špaldová mouka v kuchyni

Vyrábí se ze špaldy a je považována za zdravější než mouka z klasické pšenice, která prošla šlechtěním. Špalda si totiž zachovává vysoký obsah vlákniny, vitamínů a minerálů. Navíc se zpracovávají celá zrna i s obalem, tudíž žádné dobré látky nepřijdou vniveč.

Podle webu Bezhladoveni.cz špaldová mouka snižuje cholesterol a upravuje krevní tlak. Obsahuje takzvané pomalé sacharidy, tudíž nezpůsobuje výkyvy hladiny cukru v krvi. A zajímavé také je, že pomáhá předcházet záchvatům migrény.

Nejlepší jablečný štrúdl

Jedním z nejchutnějších moučníků z jablek je štrúdl. Na první část tohoto receptu budeme potřebovat:

  • 400 g hladké mouky
  • 150 g bílého jogurtu
  • 1 Hera
  • 1 vejce
  • špetka soli a olej (slunečnicový) na potření závinů

Mouku prosejeme na vál a přidáme špetku soli. Z mouky uděláme hromádku, uprostřed vytvoříme důlek, do něj vyklepneme vajíčko a přidáme jogurt. Vidličkou smícháme tekuté ingredience s troškou mouky do hustší kašičky.

Do mouky nastrouháme na hrubém struhadle tuk (můžeme ho i jen nakrájet) a vše rukama rychle zpracujeme na měkké a nelepivé těsto. Dle potřeby ještě přidáme mouku, ale není to nutné. Těsto na závin je krásně elastické, jemné a netrhá se. Těsto rozdělíme na 4 stejně velké díly a necháme odpočinout.

Jak na jablečný závin

Nyní si můžeme připravit náplň, na kterou budeme potřebovat 8 lžic strouhanky, kterou lze nahradit 20 kusy nastrouhaných piškotů, asi 12 jablek, cukr krupice, 1 vanilkový cukr a mletou skořici. Jablka nastrouháme nahrubo a na pánvi nasucho orestujeme strouhanku (nastrouhané piškoty).

Z těsta na pomoučněném povrchu vyválíme obdélník o síle 2–3 mm, na 1/3 nasypeme část strouhanky a poklademe lehce vymačkaná jablka (jen pokud jsou příliš šťavnatá), posypeme cukry, skořicí, oříšky a rozinkami. Potom těsto zavineme jako klasický závin a okraje uzavřeme, zahneme dolů nebo dovnitř a přesuneme na plech. Kdo nechce závin stáčet, může dát jablka na střed těsta a pak jen přes náplň přehnout pravý a levý kraj. Takto pokračujeme i s ostatními díly těsta.

Troubu rozehřejeme na 180 °C. Záviny před pečením potřeme olejem a dáme péct do vyhřáté trouby na přibližně 25–30 minut. Těsto při pečení nepraská. Pečeme do světlé barvy. Před podáváním je pocukrujeme.

Zdroj informací:

Toprecepty.cz: Jablkový závin (štrúdl) z jogurtového těsta

Zdroj fotografie:

se souhlasem Toprecepty

Související články

Další články