Jablkový štrúdl: Zkuste použít špaldovou mouku, obsahuje vitamíny, minerály a snižuje cholesterol

Když máte chuť na štrúdl, ale nechcete ztrácet čas s taženým nebo listovým těstem, lze použít jednoduchý recept na jablečný závin z jogurtového těsta. Jeho velkou předností je, že se dá ihned zpracovávat a je méně tučné než listové.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 28. září 2022

Recept na báječný jablkový štrúdl lze připravit i trošku jinak. Část mouky můžeme nahradit špaldovou a část jogurtu zakysanou smetanou. Těsto bude pořád krásně tvarovatelné.

Ovoce do jogurtu můžete přidat těsně předtím, než si svačinku půjdete dát.
Mohlo by Vás zajímat:

Sladká svačinka pro vašeho raubíře: Domácí jogurt s marmeládou od babičky zhltne raz dva

Zdravý zázrak v podobě zakysané smetany

Podle serveru Novinky.cz je zakysaná smetana lehce stravitelná a naše zažívání si s ní poradí lépe než se sladkou. Obsahuje nejen vápník, ale také minerální látky a vitamín B. Důležitý je také její vliv na střevní mikroflóru, což je důležité pro trávení. A díky tomu brání průjmu nebo zácpě.

Spotřebitelský rádce dTest upozorňuje na jednu zajímavost. Podle vyhlášky musí být v zakysané smetaně přítomné živé bakterie. „Počet bakterií mléčného kvašení musí dosahovat nejméně jednoho miliónu v každém gramu zakysané smetany,“ píše dTest.

Tradiční česká kulajda Suroviny: 2 vejce 3 menší brambory 1 větší cibule hrst sušených hub (mohou být i čerstvé) 2 lžíce čerstvého kopru 1 lžíce octu 200 ml smetany na vaření 1,5 l kuřecího nebo houbového vývaru lžička kmínu olej sůl pepř Na jíšku 30 g mouky 1 lžíce másla Postup: Sušené houby zalijeme trochou vody a necháme je asi 30 minut máčet. Nachystáme si zeleninu. Brambory a cibuli oloupeme, cibuli nakrájíme na drobno, brambory na kostičky. Na rozpáleném oleji osmažíme cibuli, přidáme kmín a nakonec houby s vodou. Do polévky vhodíme brambory a vše zalijeme vývarem. Vaříme tak dlouho, dokud nejsou brambory měkké. Zatímco se polévka vaří, připravíme vajíčka na tvrdo. Připravíme si jíšku. Máslo necháme rozpustit, zasypeme ho moukou a mícháme dohladka. Jíšku musíme důkladně promíchat, aby nám nevznikly hrudky. Jakmile jsou brambory uvařené, polévku za stálého míchání zahustíme. Ochutíme ji solí, pepřem a koprem. V závěru přidáme smetanu, promícháme a přilijeme ocet. Podle chuti polévku ještě dochutíme solí, pepřem a octem. Hotovou polévku podáváme s vajíčkem a ozdobíme čerstvým koprem.
Mohlo by Vás zajímat:

Pravá česká kulajda: Nesmí chybět čerstvé houby, kopr a zakysaná smetana

Špaldová mouka v kuchyni

Vyrábí se ze špaldy a je považována za zdravější než mouka z klasické pšenice, která prošla šlechtěním. Špalda si totiž zachovává vysoký obsah vlákniny, vitamínů a minerálů. Navíc se zpracovávají celá zrna i s obalem, tudíž žádné dobré látky nepřijdou vniveč.

Podle webu Bezhladoveni.cz špaldová mouka snižuje cholesterol a upravuje krevní tlak. Obsahuje takzvané pomalé sacharidy, tudíž nezpůsobuje výkyvy hladiny cukru v krvi. A zajímavé také je, že pomáhá předcházet záchvatům migrény.

Tažený jablečný závin: Jak na to, aby těsto správně pružilo a dalo se snadno vytahovat
Mohlo by Vás zajímat:

Tažený jablečný závin: Jak na to, aby těsto správně pružilo a dalo se snadno vytahovat

Nejlepší jablečný štrúdl

Jedním z nejchutnějších moučníků z jablek je štrúdl. Na první část tohoto receptu budeme potřebovat:

  • 400 g hladké mouky
  • 150 g bílého jogurtu
  • 1 Hera
  • 1 vejce
  • špetka soli a olej (slunečnicový) na potření závinů

Mouku prosejeme na vál a přidáme špetku soli. Z mouky uděláme hromádku, uprostřed vytvoříme důlek, do něj vyklepneme vajíčko a přidáme jogurt. Vidličkou smícháme tekuté ingredience s troškou mouky do hustší kašičky.

Do mouky nastrouháme na hrubém struhadle tuk (můžeme ho i jen nakrájet) a vše rukama rychle zpracujeme na měkké a nelepivé těsto. Dle potřeby ještě přidáme mouku, ale není to nutné. Těsto na závin je krásně elastické, jemné a netrhá se. Těsto rozdělíme na 4 stejně velké díly a necháme odpočinout.

Jablečný koláč našich babiček: Skořice mu dodá svěžest, vůni a antioxidanty
Mohlo by Vás zajímat:

Jablečný koláč našich babiček: Skořice mu dodá svěžest, vůni a antioxidanty

Jak na jablečný závin

Nyní si můžeme připravit náplň, na kterou budeme potřebovat 8 lžic strouhanky, kterou lze nahradit 20 kusy nastrouhaných piškotů, asi 12 jablek, cukr krupice, 1 vanilkový cukr a mletou skořici. Jablka nastrouháme nahrubo a na pánvi nasucho orestujeme strouhanku (nastrouhané piškoty).

Z těsta na pomoučněném povrchu vyválíme obdélník o síle 2–3 mm, na 1/3 nasypeme část strouhanky a poklademe lehce vymačkaná jablka (jen pokud jsou příliš šťavnatá), posypeme cukry, skořicí, oříšky a rozinkami. Potom těsto zavineme jako klasický závin a okraje uzavřeme, zahneme dolů nebo dovnitř a přesuneme na plech. Kdo nechce závin stáčet, může dát jablka na střed těsta a pak jen přes náplň přehnout pravý a levý kraj. Takto pokračujeme i s ostatními díly těsta.

Troubu rozehřejeme na 180 °C. Záviny před pečením potřeme olejem a dáme péct do vyhřáté trouby na přibližně 25–30 minut. Těsto při pečení nepraská. Pečeme do světlé barvy. Před podáváním je pocukrujeme.

Božské kynuté koláče podle Josefa Maršálka: Klíčový je dostatek času a správný recept
Mohlo by Vás zajímat:

Božské kynuté koláče podle Josefa Maršálka: Klíčový je dostatek času a správný recept

Zdroj informací:
Toprecepty.cz: Jablkový závin (štrúdl) z jogurtového těsta
Zdroj fotografie:
se souhlasem Toprecepty

Škola líčení: Vizážistka Diana Vitikačová radí, jak na rychlý denní make-up do školy či do práce

Další články