Na obžerství a chtíč platí jen jídlo bez chuti aneb Podivuhodný život vynálezce grahamové mouky

Na obžerství a chtíč platí jen jídlo bez chuti aneb Podivuhodný život vynálezce grahamové mouky
Zdroj: Wikimedia Commons/Library of Congress, Public domain

Máte rádi pečivo z grahamové mouky? Byla pojmenována po presbyteriánském duchovním Sylvesteru Grahamovi, který žil v přesvědčení, že morální úpadek Ameriky lze vyřešit jedině vhodnou úpravou jídelníčku. Přísná pravidla stravování měla vyřešit všechny neduhy společnosti.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 12. 02. 2022 11:00

Ve třicátých letech 19. století se Spojenými státy prohnala éra náboženské transformace. Předznamenala vznik mormonů a rozmach protestantismu. Američané se hrnuli na bohoslužby, kde naslouchali kazatelům, kteří brojili proti alkoholu a tabáku, zdrojům všech neřestí. A totéž tvrdil i Graham, jen do toho navíc zahrnul i “nezdravé” jídlo.

Sex a obžerství

Graham se narodil 5. července 1794 v Connecticutu. Pubertu tak prožil v období industrializace. Počet obyvatel v městech rostl každým dnem, což znamenalo jediné. Musely se začít vyrábět průmyslově zpracované potraviny. To ale Graham nehodlal tolerovat. Nejprve se snažil lidi přesvědčit, aby se zdrželi alkoholu, avšak poté, co byl v roce 1826 vysvěcen, svá kázání změnil a začal tvrdit, že za vše špatné může sex a obžerství.

Právě tyto dva stimuly měly v Američanech vzbuzovat nemorální touhy. Na vyvolání asexuality prý pomáhalo studené jídlo zbavené jakékoli chuti a vegetariánství. Důležitý byl ale také chléb. Kdysi se pekl celozrnný, nyní si všichni dopřávají bílý z pekáren. Ten byl podle Grahama skutečně odporný. Možná měl pravdu. Než vznikly předpisy pro bezpečnost potravin, stávalo se, že pekaři přidávali do mouky křídu. A tak vytvořil vlastní verzi mouky, které se dnes říká grahamová. Své následovníky pak povzbuzoval, aby ji také začali používat. To byl ale jen začátek jeho bizarních rad.

Grahamova dieta

Kromě chleba z celozrnné mouky patřily mezi schválené potraviny i zelenina a ovoce. Bylo však také potřeba kontrolovat porce. Dvě jídla denně prý byla dostačující. Tato dieta měla způsobit revoluci v lidském zdraví a zároveň ovládnout chlípné touhy. „Grahamova posedlost jídlem a sexem potírala možnost sebekontroly a nezávislosti,” tvrdí historik Jayme Sokolow. Dnes by se společnost na takovou dietu zřejmě dívala přes prsty, tehdy ale byla opravdu populární. Našli se i tací, jenž tvrdili, že je zbavila zdravotních problémů.

V 19. století se grahamová mouka stala základem všech obchodů s potravinami. Vznikaly také penziony, které řídili takzvaní Grahamité a specializovali se na podávání velmi nevýrazných pokrmů. V roce 1838 se tento druh stravování zavedl i na Oberlin College v Ohiu. Dieta byla zrušena až poté, co se proti ní vzbouřili studenti. Nešlo o jediný konflikt. Třeba u hotelu, kde byl Graham ubytován, protestovali řezníci a pekaři. Ti se pak střetli s kazatelovými přívrženci, jenž na ně začali házet pytle naplněné vápnem.

Zrození grahamového krekru

Prvního grahamového krekru se Sylvester Graham nedožil. Zemřel v roce 1851 ve věku 55 let. Někteří tvrdí, že se prý před smrtí obrátil ke své dietě zády a začal konzumovat maso. Ať už to bylo jakkoli, jeho odkaz žil dál. John Harvey Kellog pak vynalezl granolu a kukuřičné lupínky. První krekry se objevily v roce 1900 a záhy se z nich stala masově vyráběná potravina.

O třicet let později do nich firma National Biscuit začala přidávat cukr. To by se Grahamovi určitě nelíbilo. Nesnášel cukr i masovou výrobu. Utěšilo by ho snad jen to, že i v současnosti je považován za jednoho ze zakladatelů vegetariánství.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Sylvester Graham 

Allthatsinteresting.com: Meet Sylvester Graham, The Religious Health Nut Who Thought White Bread Was Evil 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články