Jahodová roláda jako sen: Užijte si letní odpoledne s originálním dezertem

Jahodová roláda jako sen: Užijte si letní odpoledne s originálním dezertem
Zdroj: Albert

I když hlavní sezona jahod je za námi, na jahodou roládu jako sen není nikdy pozdě. A navíc dokonale sedí k horkým letním dnům, které koncem týdne přicházejí.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 12. 08. 2023 11:30

Na přípravu tohoto receptu si vyhraďte půl hodiny a nemusíte být ani zkušení cukráři, aby se vám roláda povedla. Určitou dávku zručnosti ale přeci jen budete potřebovat zejména při zavinování.

Jahodová roláda jako sen

Budete potřebovat: 8 vajec, 200 g cukru krupice, 1 bio citron, sůl, 130 g hladké mouky, 60 g cukru moučky, 300 g jahod, 200 ml smetany ke šlehání (31 %), 120 g třtinového cukru, 250 g mascarpone

Příprava: Troubu předehřejte na 200 °C. Do mísy vlijte 8 oddělených bílků, žloutky dejte do druhé mísy. Bílky začněte šlehat do polotuhého sněhu a zašlehejte postupně 1 a ½ polévkové lžíce cukru do tuhého sněhu. Ke žloutkům přidejte zbylých 170 g cukru, kůru a šťávu z dobře omytého bio citronu a špetku soli. Směs šlehejte asi 3 minuty, až hmota zesvětlá a bude pěnová.

Přes žloutky prosejte 130 g mouky a opatrně stěrkou promíchejte. Pak ke směsi přidejte ⅓ ušlehaného sněhu a opět opatrně promíchejte. Následně vmíchejte i zbytek sněhu, těsto vlijte na plech opatřený pečicím papírem a pečte 14 minut.

Těsto po upečení nechte 5 minut odpočinout. Pak prosejte nahoru na těsto 60 g cukru moučky a překryjte čistou utěrkou. Plech otočte utěrkou dolů, opatrně stáhněte pečicí papír a roládu zarolujte i s utěrkou. Nechte vychladnout, poté roládu opatrně rozviňte a zbavte utěrky.

Čerstvých 200 g omytých a očištěných jahod nakrájejte na kostičky a posypte jimi rozvinutou roládu. V míse vyšlehejte 200 ml smetany, 120 g třtinového cukru a 250 g mascarpone na hladký krém. Dvě třetiny krému použijte jako náplň do rolády přes jahody. Roládu pak zarolujte a přendejte na servírovací talíř.

Zbylou ⅓ krému přendejte do cukrářského pytlíku s řezanou zdobicí špičkou a ozdobte jím vrch rolády. Dozdobte zbylými 100 g omytých, napůl překrojených jahod. Před podáváním nezapomeňte vychladit aspoň 30 minut v lednici. Užijte si krásný letní den s tímto dezertem.

Zdroj receptu: Albert

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články