Drsňák Bruce Willis měl v mládí problémy se zákonem. Jako herce ho pak nikde nechtěli

Drsňák Bruce Willis měl v mládí problémy se zákonem. Jako herce ho pak nikde nechtěli
Zdroj: Showpix.cz

Bruce Willis v březnu oslavil 65. narozeniny, stále ale vypadá zatraceně dobře. Proslavil se především coby drsňák v úspěšné filmové sérii Smrtonosná past, na svém kontě má však i celou řadu dalších známých rolí a velkých úspěchů. Jeden mu ale ve sbírce stále chybí...

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 31. 08. 2020 13:26

Bruce Willis získal dvě ceny Emmy i cenu Grammy za nejlepší mužský herecký výkon v seriálu Měsíční svit. Obdržel však i čtyři Zlaté maliny – jednou ze nejhorší scénář a třikrát za nejhorší mužský herecký výkon v hlavní roli (včetně Armagedonu), na Oscara ale nikdy nedosáhl. „Moc na to nemyslím. Za komedii a střílení lidí Oscara nedostanete,“ řekl pro časopis GQ.

Willis se narodil v Německu

Willis se narodil v roce 1955 v německém městě Idar-Oberstein – německé mámě a americkému vojákovi, ovšem Walter Bruce Willis, jak zní jeho celé jméno, se už ve svých dvou letech přestěhoval do USA, kde taky vyrůstal. Jako malý hrál na harmoniku, čemuž se chtěl věnovat profesionálně, nakonec ale dal přednost herecké dráze.

Proslavil ho především film Smrtonosná past, který má už čtyři díly. Za ten první (1988) Willis dostal pět milionů dolarů, což v té době bylo opravdu hodně. Tehdy ho totiž ještě nikdo neznal a Bruce, který jako malý bojoval s koktáním, se objevoval hlavně v televizních rolích. Zdaleka ale nebyl první volbou režisérů tohoto legendárního akčního filmu. Nabídku měli dostat Sylvester Stallone a Arnold Schwarzenegger, ale také Harrison Ford, Robert De Niro, Charles Bronson, Nick Nolte, Mel Gibson nebo třeba Richard Gere. Až potom padla volba na Willise.

Bruce Willis si za svůj dosavadní život vydělal kupu peněz, které také investoval dál. Téměř před třiceti lety se dokonce společně se svou tehdejší manželkou Demi Moore, ale také Arnoldem Schwarzeneggerem a Sylvesterem Stalloneem rozhodli, že si otevřou restauraci Planet Hollywood, díky které pronikl do restauračního podnikání.

Bruce Willis a přátelé

Oblíbený herec, mezi jehož nejúspěšnější počiny patří role v seriálu Měsíční svit, si mohl zahrát i ve snímku Duch, roli ale tehdy odmítl. Myslel si totiž, že se lidé nebudou chtít dívat na film o někom, kdo je už mrtvý. Jak se ale později ukázalo, tak se hodně spletl.

Ostatně, nemusel být ani v Měsíčním svitu, kam jej přivedla tak trochu náhoda. Původně totiž dorazil do New Yorku na konkurz do filmu Hledám Susan. Zn.: Zoufale, jenže tuto roli nedostal. V New Yorku však zůstal ještě jeden den a rozhodl se jít na konkurz Měsíčního svitu, kde už poté uspěl. Zahrál si taky v seriálu Přátelé, odkud věnoval veškerý svůj honorář na charitu.

V roce 2015 Willis zavítal i na Broadway a zahrál si Paula Sheldona v Misery Stephena Kinga. V českých filmech mu svůj hlas „propůjčili“ Pavel Soukup a Alexej Pyško, ovšem i samotný Willis má za sebou zajímavou zkušenost a v roce 1998 namluvil hru Apocalypse na PlayStationu. Jindy pak zase propůjčil svůj hlas psovi ve filmu Lumpíci v divočině.

Bruce Willis a válka v Iráku

Willis však není jen hercem, ale také bývalým zpěvákem. V letech 1987 a 1989 dokonce vydal dvě alba a nazpíval píseň Respect Yourself, se kterou se prosadil v žebříčku USA Billboard Hot 100. Angažoval se taky na politické scéně a v roce 2002 ho prezident George W. Bush jmenoval národním mluvčím Dětí v pěstounské péči.

K jeho životu však patří i nepříjemné vzpomínky. Jedna z nich spadá do roku 1987, kdy doma pořádal hlučnou párty, po které ho dokonce zatkla policie. Willis se ale následně omluvil za kravál sousedům a obvinění na jeho osobu byla stažena. Ví se o něm také to, že podporoval válku USA v Iráku a nabídl odměnu ve výši jednoho milionu dolarů za zajetí Saddáma Husajna.

Bruce Willis je nyní podruhé ženatý. V roce 2000 se rozvedl s Demi Moore a o devět let později si otec pěti dcer vzal za manželku Emmu Heming, se kterou je dodnes.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články