Hana Zagorová na posledním videu pro fanoušky. Oblíbená zpěvačka odešla krátce před 76. narozeninami

Hanka Zagorová byla známá nejen pro svůj jedinečný hlas, ale také věčný úsměv a písničky plné něžností, radosti a zdrobnělin, které dodnes umí pohladit po duši.Hana Zagorová s další velikánkou české popmusic Martou KubišovouHana Zagorová se svým mužem Štefanem Margitou a hudebním skladatelem Ladislavem ŠtaidlemS Karel Vágnerem si Hanka střihla jeden ze svých největších hitů Hej, mistře basů.+ 10 fotek+ 11 fotek

Ve věku 75 let zemřela v pátek 26. srpna legendární zpěvačka Hana Zagorová. Hanička Písnička, jak se oblíbené pěnici přezdívalo, byla poslední dobou hodně nemocná. Její skon potvrdil webu eXtra.cz její životní partner Štefan Margita.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 26. 08. 2022 13:51

Populární zpěvačka Hana Zagorová byla dámou se srdcem na pravém místě. Poprvé se na televizních obrazovkách objevila v roce 1964. V témže roce nastoupila na brněnskou JAMU a to i přesto, že o rok dříve vyhrála hudební soutěž Hledáme nové talenty. O její pěvecké kariéře rozhodla až spolupráce s ostravským rozhlasem, kde nahrála své první písně.

Studium dokončila roku 1968, rok poté se přestěhovala do Prahy. V roce 1972 hostovala v divadle Semafor (představení Kytice) a jen o jedenáct let později, v roce 1983, převzala titul zasloužilý umělec. Během kariéry nazpívala kolem devíti stovek písniček a posbírala velké množství cen. V letech 1977 až 1985 získala devět Zlatých slavíků v řadě, přičemž roku 1982 a 1983 se stala absolutní vítězkou této ankety. Zahrála si také v několika muzikálech (např. Mona Lisa nebo Jack Rozparovač).

Hana Zagorová se celý život prala s vážnou nemocí

Od 70. let se navíc zpěvačka potýkala s vážným onemocněním krve zvaným paroxysmální noční hemoglobinurie, kvůli které musela docházet na transfúze a také nemohla mít děti.

Zdravotní stav Hany Zagorové se začal zhoršovat v září 2020, kdy onemocněla koronavirem a skončila s velmi těžkým průběhem v nemocnici. Covid podle všeho znovu nastartoval její nemoc krve. Od té doby si věčně usměvavá zpěvačka prošla nejen postcovidovým syndromem, ale před devíti měsíci podle iDnes rovněž zkolabovala.

Zagorová se moc těšila na muzikál Biograf láska

Přesto ve videu, které v květnu natočila pro své fanoušky a tvůrce muzikálu Biograf láska, který se skládá z jejích písniček, působila velmi optimisticky. Byť byla viditelně pohublá, pověstná jiskra z jejích očí nevymizela.

"Těším se, že znovu ožívá Biograf láska. Moc bych chtěla poblahopřát celému týmu a popřát hrozně krásnou práci. Aby se muzikál dařil, aby se plnila očekávání, aby vám přinesl hrozně moc radosti, stejně jako ty písničky přinesly mně, když jsem je natáčela. Takže moc vás zdravím, přeji hodně štěstí a moc se těším," vypráví ve videu Hanka.

Premiéry muzikálu, který připravuje v divadle Kalich režisér a herec Jan Kříž na 16. září, se ale zpěvačka už bohužel nedočká.

Související články

Další články