Lela Vémola či Emma Smetana: Slavné české ženy stále častěji propadají trendu nepřechylování příjmení

Lela Vémola či Emma Smetana: Slavné české ženy stále častěji propadají trendu nepřechylování příjmení
Zdroj: Herminapress
Také herečka Tereza Ramba se dnes píše nepřechýleně. Za svobodna byla Voříšová. „Já jsem se chtěla jmenovat Rambo, ale ta paní na matrice byla příšerně proti. A víte, jak mi říkají? Karamba! A když jsem těhotná, tak mi říkají Rambakoule,“ prozradila v Show Jana Krause.Bývalá moderátorka Emma Smetana odkazuje svým příjmením na svůj francouzský původ.Od letošního ledna mohou o příjmení bez koncovky -ová zažádat všechny české ženy, a to bez zdlouhavého vysvětlování.Emma Smetana je neteří bývalé poslankyně Kateřiny Jacques.+ 10 fotek+ 11 fotek

Od letoška se ženy v Česku mohou svobodně rozhodnout, zda chtějí u svého příjmení koncovku -ová, či nikoli. K Emmě Smetaně a Petře Svobodě se tak legálně připojuje stále více a více žen, které preferují srozumitelnost příjmení v zahraničí nebo zkrátka koncovku -ová nechtějí, jak to po svatbě zdůvodnila například Lela Vémola.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 05. 08. 2022 14:30

Někteří tvrdí, že jméno v nepřechýlené podobě je snadněji použitelné v zahraničí, kritici potom namítají, že bez koncovky -ová v běžné konverzaci nepoznáme, zda jde o muže, či ženu. Také v redakce Lifee.cz jsme přemýšleli, jak uvádět zahraniční celebrity - líbí se vám více Angelina Jolie, nebo Angelina Jolieová?

„Z hlediska ryze lingvistického je přechylování ženských příjmení v češtině zcela přirozené, dlouhodobě vžité a plně v souladu s charakterem naší mateřštiny. Nepovažoval bych tedy za nijak pohoršlivé (přesněji: považoval bych přímo za zcela přirozené), kdyby v česky pronášeném projevu užil třebas i prezident republiky přechýlenou podobu paní Merkelová," uvažuje nad touto problematikou Asociace češtinářů.

Přechylování má v českém jazyce dlouhou tradici už od středověku a pomáhalo rozlišovat ženy vdané od těch svobodných. Podle Deníku to znamenalo, že pokud byl muž Dvořák, jeho manželka byla Dvořáková, ovšem dcera Dvořákova.

Lela Vémola -ová nechtěla

Po svatbě století překvapila fanoušky novomanželka zápasníka Karlose Vémoly Lela mimo jiné tím, že se rozhodla nepřechylovat své vyvdané příjmení. Oficiálně tedy není Vémolová, ale Vémola.

Světu to oznámila - jak jinak - prostřednictvím sociálních sítí: „Pan a paní Vémola," radovala se nevěsta, která se teď bude moci nepřechýleným příjmením svého manžela hrdě titulovat i v zahraničí. „Koncovku -ová jsme nechtěli. I naše dcera Lili je Vémola," vysvětlila později pro Super.cz. Dál své pohnutky ovšem nespecifikovala.

Emma Smetana je napůl Francouzka

O poznání racionálněji vysvětlila své příjmení Emma Smetana. „Jmenuji se Smetana (ve francouzských dokladech) i Smetanová (v těch českých). Vzhledem k tomu, že jsem většinu života strávila v zahraničí, používám s výjimkou českých úřadů jen nepřechýlenou verzi. Těm, které to irituje, se omlouvám, za příjmení člověk nemůže. Jsem napůl Češka, napůl Francouzka," vysvětlovala bývalá moderátorka své bývalé domovské televizi Nova.

Petra Svoboda věřila, že se vrátí do zahraničí

Moderátorka Petra Svoboda zase strávila část svého života ve Spojených arabských emirátech a příjmení si rozhodla ponechat pro případ, že by se do zahraničí chtěla vrátit. Když se moderátorka v roce 2019 provdala, změnou prošlo také její příjmení, jmenuje se Petra Křivková-Svoboda.

Stejné příjmení, tedy Svoboda, nese také její dcera Ráchel (11). „Pokud však dcera bude chtít používat v budoucnu variantu jména s -ová na konci, má i tuto možnost zakotvenu v rodném listě,“ tvrdí moderátorka.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články