Módní ikona Angela Merkel: Způsobila revoluci v odívání ve vrcholné politice, na kontě má ale i jeden přešlap

Módní ikona Angela Merkel: Způsobila revoluci v odívání ve vrcholné politice, na kontě má ale i jeden přešlap
Zdroj: Shutterstock
Kariéru na postu kancléřky zahájila Angela tmavými kalhotovými kostýmy, na které byla zvyklá ze svého působení na univerzitě v Berlíně.Zřejmě nejskandálnější outfit Merkel. V roce 2008 takto odhalila dekolt při otevření nové budovy Opery v Oslu. Merkel dokonale ovládá řeč barev. Růžovou si bere na sebe při příležitostech, kdy klade větší důraz na svou osobu než své poslání. Symbolizuje jí optimismus a otevřenou mysl.Modrá patří k Angeliným neoblíbenějším barvám pro jednání na mezinárodní scéně. Vyjadřuje jí objektivitu, harmonii a důležitost poslání. + 5 fotek+ 6 fotek

Její styl je jedinečný, dokonale promyšlený a snoubí v sobě ženskost s autoritou. Ač se německá kancléřka Angela Merkel (67) pomalu chystá opustit úřad, jedno po ní bezpochyby zůstane. A to způsob, jak by se měly oblékat vrcholné političky.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 05. 10. 2021 09:00

Zatímco třeba slovenská prezidentka Zuzana Čaputová (48) proslula barevným sladěním roušky se zbytkem outfitu, k Angele neodmyslitelně patří tvídové sukně, perlový náhrdelník, barevné blejzry a účes, který vydrží všechny rozmary počasí.

Módní průlom Angely Merkel na setkání špiček G7

Stejně jako styl každé ženy i ten německé kancléřky prošel několika vývojovými fázemi. Když v roce 2005 nastoupila do úřadu, kritici jí zazlívali, že působí příliš profesorsky. Jak by také ne? Angela léta působila na univerzitě v Berlíně, kde přednášela kvantovou chemii. Její sázkou na jistotu tak i v politice byly kalhotové kostýmy v tmavých barvách. Neurazila v nich, ale ani neoslnila.

To se změnilo teprve v roce 2015, kdy si na jednání špiček G7 v Bavorských Alpách oblékla k tmavým kalhotám nebesky modrý blejzr, a rázem tak nastolila nový trend v odívání vrcholných političek. A to ten, že k mocné ženě se výborně hodí výrazné barvy. V zástupu tmavých obleků mužských kolegů na sebe takto oděná politička poutá pozornost, aniž by přestala působit seriózně. A o to přesně v tomto oboru jde.

Hra barev Angely Merkel

Od té doby si Merkel osvojila jedinečný osobní styl, který je nejen pohodlný, ale hlavně správně působí na veřejnost. „Když si na sebe vezme například zelený blejzr, vysílá tím signál, že na problém klade velký důraz,“ soudí expertka na barvy Silvia Regnitter-Prehn, která pomáhá veřejným činitelům s výběrem outfitů pro jednotlivé příležitosti.

Zelenou si na sebe Merkel obléká ve chvíli, kdy chce dojít ke konsenzu v nějaké ožehavé otázce. Dává tím najevo, že je kompetentní problém řešit. Zajímavá je i její slabost pro modré blejzry. Ty nejčastěji používá při zahraničních návštěvách a dává jimi najevo objektivitu, harmonii a důležitost svého poslání. Při osobních setkáních naopak upřednostňuje decentnější barvy, aby rozhovor působil vyváženě.

Módní přešlap Angely Merkel v Oslu

Ač dokonale ovládá řeč barev i svůj vlastní styl, neodpustila si nejmocnější žena Evropy v minulosti jeden přešlap. V roce 2008 se zúčastnila otevření nové budovy Opery v Oslu. Pro tuto příležitost si zvolila černé šaty s velmi hlubokým výstřihem, který poutal větší pozornost, než Angeliny politické názory. Fotografie dekoltu Merkel zaplnily druhý den přední stránky všech novin napříč Evropou a rozhodně neměly za úkol jí lichotit.

Zdroj informací:

Forbes.com

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články