Návrhářka Liběna Rochová radí: Nepodléhejte trendům, lepší je osobitost a kreativita

Návrhářka Liběna Rochová radí: Nepodléhejte trendům, lepší je osobitost a kreativita
Zdroj: Herminapress
Mladý módní návrhář Tomáš Němec zaujal porotu pražského Fashion Weeku svou originální kolekcí.Inspirací byl Tomáši Němcovi film Lux Aeterna francouzského režiséra Gaspara Noého.Nejvíce ho na filmu zaujala scéna upálení, která je pozoruhodná díky práci se světlem. Ta je pro režiséra Gaspara Noého typická. Kvůli tomu se Tomáš Němec (v popředí) rozhodl použít pouze černou barvu. Důraz ovšem klade na siluetu a kompozici svých modelů.+ 3 fotky+ 4 fotky

Módní návrhářka Liběna Rochová (70) nesměla chybět na vyhlašování talentové soutěže Van Graaf Junior Talent, která se tradičně koná v rámci pražského Fashion Weeku. Vítězem se letos stal mladý návrhář Tomáš Němec, který se inspiroval filmem Lux Aeterna francouzského režiséra Gaspara Noého. Webu Lifee.cz Liběna prozradila, proč porotu zaujal právě on, a také zhodnotila celé směřování módního světa.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 12. 04. 2022 14:30

„V porotě jsem nezasedla, protože Tomáš je můj student a do této soutěže se moji studenti zapojují pravidelně. Je to pro ně moc dobře, soutěž je motivuje a dokáže z nich vydolovat to nejlepší. Jsem ráda, že se v rámci Fashion Weeku tahle akce koná," vysvětluje známá módní návrhářka, která je profesorkou na pražské UMPRUM, „někdo by si mohl myslet, že mohu ovlivňovat výsledek soutěže, ale tak to není - už z principu. Dění jen pozoruji a rozhodují za mě jiní."

Tomáš Němec vycházející hvězdou

S verdiktem poroty nicméně souhlasí. Také ona považuje kolekci Tomáše Němce za nejzdařilejší. „Za sebe mohu říct, že jeho kolekce byla nejvyspělejší a profesionální. Použil výborné materiály a jednotlivé kusy jsou skvěle ušité. Tomáš jde od prvního ročníku raketově nahoru, to je evidentní," míní Liběna Rochová, která na svého studenta nedá dopustit, „naslouchá mým radám a vytváří působivé oděvní formy. Má jasně čitelný rukopis. Vylupuji jeho talent a je pro mě krásné ho pozorovat. Všechny kolekce byly dobré, ale tahle vyčnívala. Včetně doplňků a brýlí."

Rada Liběny Rochové čtenářům Lifee.cz

A co si Liběna Rochová myslí o aktuálních módních trendech? „Nejsem na ně ani na tendence. Myslím, že to je metla, protože lidé potom chodí oblékaní jako přes kopírák," tvrdí návrhářka, která sama masovou produkci opustila, protože podle ní postrádá jakoukoli kreativitu. K té ostatně nabádá své studenty. „Tady na Fashion Weeku je to vidět. Najdete zde plno zajímavě oblečených lidí a opravdu to nemají nakoupené z konfekce. Jsem pro individuální a osobitou tvorbu. Trendům nepodléhejte," radí Liběna Rochová čtenářům Lifee.cz.

Módnímu světu vládne chaos, tvrdí Liběna Rochová

Závěrem si návrhářka neodpustila malé zhodnocení. „Kam se módní svět ubírá? Je to trochu chaos. Móda je odrazem doby. Vidíte to na ulici," říká zklamaně, „nejde jen o módu, ale také o uvažování lidí. Je to bohužel smutná a chaotická doba."

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články