Marie Rosůlková: Říkala, že nemá talent na manželství. Raději volila život s knězem

Marie Rosůlková: Říkala, že nemá talent na manželství. Raději volila život s knězem
Zdroj: se souhlasem Prima MAX
Zítra vstanu a opařím se čajem: Přeživší nacisté chtějí cestou do minulosti zvrátit průběh druhé světové války.Námět filmu Zítra vstanu a opařím se čajem vychází z vědeckofantastické povídky Josefa Nesvadby.Petr Kostka si ve filmu Zítra vstanu a opařím se čajem zahrál rovnou dvojroli. Ve scénách, kdy hraje sám se sebou, prý sehnal nějakého dubla z ulice, jenž mu měl být velmi podobný. Scény z Vůdcova generálního štábu byly točeny pod odborným dozorem poradce z vojenského muzea.+ 1 fotka+ 2 fotky

Marie Rosůlková patřila mezi výrazné tváře československé kinematografie. Nejvíce jí seděly role zvídavých a částečně výstředních postarších dam, jako třeba ve sci-fi komedii Zítra vstanu a opařím se čajem. A neobyčejné bylo i její soukromí. Prakticky celý život si vystačila s knězem. Na partnery a manžele totiž neměla štěstí.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 09. 12. 2021 11:00

Děj filmu Zítra vstanu a opařím se čajem: V Praze je zahájen provoz opravdu netradiční cestovní kanceláře Universum, která umí cestovat do minulosti. Toho chce využít skupinka bývalých nacistů, jejíchž členové dosud žijí díky tabletám proti stárnutí. Jejich cíl je dopravit Hitlerovi vodíkovou bombu, aby mohl vyhrát válku. Na sci-fi komedii Zítra vstanu a opařím se čajem se můžete podívat dnes ve 20:00 na Prima MAX.

Cesta Marie Rosůlkové do divadla

Marie Rosůlková se narodila jen pouhých sedm dní před Štědrým dnem v roce 1901. Už od dětství ji to táhlo k divadlu a herectví, bohužel ale na to nebyly peníze. Starší bratr Jan studoval v Praze na architekta, což nebyla zrovna levná záležitost. Nezbývalo tak nic jiného, než nastoupit na obchodní školu. Po vystudování zamířila do banky.

Ochotnické divadlo si ale Marie Rosůlková vzít nedala. Stejně jako hodiny herectví. Díky tomu získala v roce 1921 první angažmá v Městském divadle v Plzni. O tři roky později, a tehdy již na plný úvazek, odešla do Českých Budějovic. Pak přišlo Divadlo Vlasty Buriana, Brno a Vinohrady. Ač byla půvabná, filmových rolí se jí moc nedostalo. Její alfou a omegou navždy zůstalo divadlo.

Nešťastná láska Marie Rosůlkové

V jednadvaceti se Marie Rosůlková provdala za herce Jarmila Škdrlanta. Dlouho jí to nevydrželo. Jak sama říkala, nikdy neměla talent na manželství. Před válkou ještě zažila románek s letcem, který pak bojoval v Anglii. Bohužel byl ženatý a jeho manželka si pak po něj zajela přímo do Anglie, aby neupláchl... Rosůlková se poté rozhodla prožít zbytek života po boku kněze. Zjistila totiž, že na muže opravdu nemá štěstí.

Osudový muž Marie Rosůlkové

Hereččiným osudovým mužem se nakonec stal její bratr Jan, který byl nejen architekt, ale také kněz. Často jí laskavě vyčítal “zhýralý” život plný večírků a neřestí, mezi které patřilo kupříkladu kouření. Nic to ale na jejich vztahu nezměnilo. Věděl, že Marie má temperamentní a velmi společenskou povahu.

Po více než půl století společného soužití Jan opustil Marii, v roce 1990 totiž zemřel. Jeho skon ji hluboce zasáhl. Známí poté říkali, že se hodně změnila. O tři roky později odešla i ona. Marie Rosůlková zemřela 15. května 1993 v Praze ve věku 91 let. Je pohřbena na Vyšehradském hřbitově.

Zdroje informací: 

Wikipedia.cz: Marie Rosůlková 

Prima MAX: Zítra vstanu a opařím se čajem 

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články