Návrhář Pierre Cardin koupil hrad, na kterém sídlil markýz de Sade. Místní se bojí zkázy

Návrhář Pierre Cardin koupil hrad, na kterém sídlil markýz de Sade. Místní se bojí zkázy
Zdroj: Profimedia.cz

Pierre Cardin patří k nejznámějším a nejúspěšnějším módním návrhářům planety. Existuje však jedno místo, kde mu nemohou přijít na jméno. Tím je francouzská vesnice Lacoste, kterou Cardin předělává na nové Saint-Tropez. Místní obyvatelé se ale bouří.

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 03. 06. 2020 13:00

Uznávaný módní návrhář a úspěšný podnikatel se sice narodil v Itálii, má však francouzskou národnost. Cardin žije v malebné vesnici Lacoste v Provence, která čítá okolo čtyř stovek obyvatel. Většina z nich ale Cardinovi nemůže přijít na jméno.

Hrad, který vlastnil Markýz de Sade

Cardin totiž v Lacoste zakoupil 23 nemovitostí a z vesnice udělal jednu z nejdražších oblastí v celé Francii. Známý návrhář, jenž v létě oslaví už 98. narozeniny, má ve svém majetku také známý hrad, který dříve vlastnil Markýz de Sade. Tento bývalý francouzský šlechtic, který se narodil v roce 1740 v Paříži, během svého života napsal spoustu pornografických a filozofických knih a dodnes se o něm hovoří jako o sexuálně posedlém aristokratovi a spisovateli.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Estelle (@vivienne_lyon_uzes),

Zabil vesnici

Rodinné domy, které Cardin v Lacoste vlastní, se prodávají za více než milion liber. Jedna z moderních vil však stojí i čtyřikrát tolik. „Zabil vesnici,“ citoval portál dailymail.co.uk Jacquese Truphemuse, který se svou manželkou žije ve vesnici skoro padesát let.

Tento manželský pár rovněž vede kampaň za to, aby Cardin neproměnil Lacoste v nové Saint-Tropez. „Nevěnuji pozornost tomu, co lidé říkají. Pouze žárlí. Koneckonců, co udělali pro Lacoste oni? Naprosto nic,“ brání se Cardin. „Nemohu lidi nutit, aby mi prodali své domovy. Prodávají je, protože je chtějí prodat,“ dodal.

Cardinovi odpůrci se však nevzdávají a bojují proti němu dál. Na začátku roku například protestovali proti jeho plánům postavit nové golfové hřiště tím, že svými traktory přerušili jeho filmový festival. Návrhář se ale jen tak nezastaví. „Mám v plánu udělat z této vesnice kulturní město Saint-Tropez, ovšem bez jeho showbyznysové stránky. Chci obnovit jeho autentické kouzlo,“ řekl Cardin a pokračoval: „To, co dělám, dělám nejen pro sebe, ale pro všechny tady. Dělám to jednoduše proto, že to tady miluji.“

Letní davy turistů

Místním obyvatelům se však jeho počínání vůbec nelíbí. Ve vesnici je rušno především během letních měsíců, kdy do Lacoste míří davy turistů a návštěvníků kulturních akcí, které Cardin pořádá. V této oblasti žije například známý spisovatel Peter Mayle či dramatik Tom Stoppard. Farmu mezi místními vinicemi má i americký herec John Malkovich. „Než (Cardin) přišel, měl jsem tady přátele. Potkávali jsme se na karty nebo kávu. Teď tady není nic, žádný život ani žádní přátelé,“ uzavřela smutně paní Trumphemus.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články