Spisovatelka Alena Mornštajnová o knížce pro Terezu Maxovou: Váhala, zda do toho jít. Výsledek ji ale těší

Spisovatelka Alena Mornštajnová o knížce pro Terezu Maxovou: Váhala, zda do toho jít. Výsledek ji ale těší
Zdroj: Herminapress
Oblíbená spisovatelka Alena Mornštajnová přijala nabídku Nadace Terezy Maxové a napsala příběh o medvídkovi Teribearovi, který je maskotem nadace.Na tiskové konferenci nesměla chybět nejen autorka Alena Mornštajnová, ale ani důležité ženy z nadace - topmodelka Tereza Maxová a ředitelka Terezie Sverdlinová, která stojí v čele nadace už pětadvacet let.O ilustrace v nové dětské knížce se postaral Vladimír Žák (vpravo).Topmodelka Tereza Maxová je vášnivou čtenářkou Aleny Mornštajnové - na jedinou její knihu, kterou ještě nepřečetla, se chystá v příštích dnech. + 1 fotka

Oblíbená spisovatelka Alena Mornštajnová představila svoji novou knihu Teribear aneb tajemství modré krabice, na které spolupracovala s Nadací Terezy Maxové. Jak webu Lifee.cz prozradila, je to poprvé, co psala na zakázku, a obávala se, zda to zvládne. Medvídek Teribear ji ale nakonec přesvědčil a kniha je na světě. Těšit se z ní díky naší soutěži můžete i vy!

Veronika Nováková
Veronika Nováková 26. 03. 2022 12:00

Spisovatelka Alena Mornštajnová tento týden představila svoji novou knihu pro děti Teribear aneb tajemství modré krabice. Část výtěžku z prodeje poputuje dětem z dětských domovů, které dlouhé roky podporuje topmodelka Tereza Maxová prostřednictvím své nadace. Ta si knihu nadělila k 25 rokům fungování.

Alena Mornštajnová poprvé psala na zakázku

„Byla to moje první práce na zakázku a váhala jsem, zda do toho jít," přiznala Mornštajnová, kterou nadace přímo oslovila, „trochu jsem se zalekla, zda dokážu napsat něco nového. Medvídků je v knižním světě hodně - třeba takový Medvídek Pú."

A to nebyla jediná pochybnost, která Mornštajnovou trápila. Dlouho válčila také s anglickým jménem medvídka. Ostatně i Tereza Maxová připustila, že v začátcích si přála, aby se maskot její nadace jmenoval česky - třeba Vašík nebo Jaroušek. Probudila se ve mně učitelka a měla jsem pocit, že ukazovat dětem, že se po r píše měkké i, není výchovné," připouští Alena.

V zoologické zahradě medvídek Teribear štěstí nenajde

S nadací se později domluvila na konceptu, který nové knize pro děti sluší. Medvídek, který hledá domov. „Začalo mě napadat, koho by ten medvídek mohl potkat, jaké by měl mít kamarády, kde žít a kam by mohl dojít. V jednu chvíli se dokonce ocitne v zoologické zahradě. Tam zjistí, že plná miska bohužel neznamená štěstí a spokojený domov," vysvětluje spisovatelka, která knihu nakonec napsala do dvou měsíců.

A ohlasy od prvních dětských čtenářů? „Dětem, které to četly, se to líbilo. Rodiče mi také vzkazovali, že když tu knihu čtou, sami se baví. To byl můj cíl. Chtěla jsem napsat knížku, která se bude líbit dětem i dospělým. Aby u toho večer, až ji budou předčítat, neusnuli," dodává Alena Mornštajnová.

Tereza Maxová četla od Mornštajnové skoro všechno

„Máme štěstí, že se práce na naší knize ujala talentovaná spisovatelka Alena Mornštajnová. Četla jsem od ní všechno, kromě jedné knížky. Tu jsem dostala dneska, jde o Slepou mapu," odhalila v rozhovoru pro Lifee.cz topmodelka Tereza Maxová.

Pokud máte i vy zájem o knihu Teribear aneb tajemství modré krabice, neváhejte se zapojit do soutěže na našem Instagramu. Kniha, o kterou se hraje, je podepsaná Alenou Mornštajnovou i Terezou Maxovou.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články