Herečka Vlastina Svátková o synech: Učím je, že nedostanou vše, na co ci ukážou. Nejstarší už musel na brigádu

Herečka Vlastina Svátková o synech: Učím je, že nedostanou vše, na co ci ukážou. Nejstarší už musel na brigádu
Zdroj: Se souhlasem PR Soup
Herečka Vlastina Svátková si nenechala ujít každoroční akci Prague Mussel Week, na které se servírují čerstvé mušle a ústřice.Herečka je opět zamilovaná. Randí s o sedm let mladším hokejistou Janem Rybou.Společenskou událost si pár bez dětí vychutnával. Vlastina Svátková oblékla  své vlastní šaty, protože jak říká, ve vypůjčených by se tak dobře necítila.Vlastina Svátková si pochutnala na čerstvých ústřicích. Jak nám prozradila, šperky jsou její vlastní značky Adore - jiné už prakticky nenosí.+ 1 fotka+ 2 fotky

Herečka Vlastina Svátková (40) je mámou tří synů - Matyáše, Kryštofa a Adama. V rozhovoru pro Lifee.cz odhaluje, jaké metody výchovy na své potomky uplatňuje. Velkým tématem je pro ni například jejich samostatnost a také finanční gramotnost. Nejstarší syn už si dokonce našel brigádu v knihkupectví.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 09. 09. 2022 12:00

Vlastina Svátková přiznává, že její děti sice dostávají kapesné, ovšem zážitek z brigád jim upírat nechce. Patnáctiletý syn Adam už si tak vydělává vlastní peníze. „On samozřejmě nechtěl, ale nastoupila jsem na něj s tím, že něco slíbil, tak ať to hezky dodrží. Alespoň pozná, jaká je hodnota peněz a jak je náročné je vydělat," vypráví sympatická máma tří dětí.

„Také své děti učím, že nedostanou všechno, na co si ukážou. Když už něco chtějí a moc po tom touží, musí si na to našetřit. Je to otázka finanční gramotnosti, která je podle mě velmi důležitá," zamýšlí se Vlastina Svátková v našem rozhovoru.

Vlastina Svátková se věnuje bytovému designu

Jak to vypadá s vaší spisovatelskou činností?

Nečekejte ode mě nic, protože ty nejlepší věci přicházejí vždy, když to nejméně čekáte. Nemám žádné plány, většinou se to stane ve správný moment a vznikne něco hezkého. Knížky už mám za sebou tři a aktuálně zase více natáčím. Myslím, že až dotočím tyhle poslední projekty, zase si na chvilku vydechnu a začnu psát. Pořád mě to baví. Plánuji také více koketovat s designem. Můj velký sen je jezdit do Itálie a Belgie na markety a dovážet sem do Česka jejich ikonický nábytek. To si chci v blízké budoucnosti splnit.

Vy se věnujete bytovému designu?

Dělám jen to, co mě baví. Dům jsem zatím zařizovala jen sobě, nikomu jinému. Ale ano, kdybych se tomu mohla věnovat, byla bych šťastná. Kdyby někdo chtěl, ráda mu to zařídím, to opravdu není problém.

Mohla byste alespoň prozradit, co teď v bytovém designu letí? Jsou to například přírodní prvky?

Nikdy jsem příliš nesledovala trendy, v módě ani v designu. Ráda kombinuji staré nadčasové věci s těmi novými, ale zároveň je pro mě důležité, aby to bylo funkční a praktické pro život - hlavně, když má člověk děti. Nové kousky, na které nesmíte sáhnout, aby se náhodou nepoškodily, nejsou úplně ideální. Chci se doma cítit pohodlně a dobře, zároveň to nechci za měsíc nebo za dva měnit, ale nechat si to už navždy. Ráda měním doplňky, jako jsou vázy, polštáře nebo obrazy.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený VLASTINA SVÁTKOVÁ (@vlastinasvatkova)

Pro někoho je také důležité, aby věci v jeho domě měly hodnotu.

Ano, přesně tak, jsem taková sběratelka pokladů. Kdybych to mohla mít na vizitce, jsem spokojená. Mám velmi ráda umění a věci, které přežijí několik generací. Tak, jak to známe například s kabelkami Hermés, podobně je to i s nábytkem. Existují ikonické kousky, které vydrží navždy a v rodině se dědí. Bohužel se někdy stane, že nová generace to či ono vyhodí a za několik let se to stane vzácným kouskem za hodně peněz.

Nacházíme se nedaleko letiště na Prague Mussel Weeku, festivalu mušlí. To evokuje dovolenou. Kam jste letos v létě zavítala vy?

Nebyla to moc dovolená, byla jsem pracovně v Itálii a v sobotu zase letíme pracovně do Londýna. Skutečnou dovolenou jsem letos nezažila. Občas bych si přála někam mimo republiku vyrazit s dětmi, ale jsou tři a za pět letenek včetně ubytování, to už bychom si pomalu mohli pořídit nové auto. Synům je 15, 11 a 5 let, takže jsou od sebe také poměrně věkově vzdálení.

Vlastina Svátková o svých třech synech

Maminky neustále řeší zajímavé trendy ve výchově nebo preference ohledně výběru školy. Jak to máte vy?

Výchovu řeším hodně intuitivně, nedržím se trendů nebo příruček, proto je možné, že to často dělám špatně. Ale tak to má asi většina maminek. Jsem obyčejná ženská jako všechny ostatní - dělám chyby, křičím, potom se omlouvám, zjišťuju, že to dělám špatně... Své děti štvu a ony občas štvou mě. Cítím, že své děti miluji, ale zároveň je nechci rozmazlovat. Snažím se je učit samostatnosti, aby se o sebe dokázaly postarat.

Jakým způsobem?

Nejstarší syn už má brigádu, pracuje v knihkupectví - on samozřejmě nechtěl, ale nastoupila jsem na něj s tím, že něco slíbil, tak ať to hezky dodrží. Alespoň pozná, jaká je hodnota peněz a jak je náročné je vydělat. Také své děti učím, že nedostanou všechno, na co si ukážou. Když už něco chtějí a moc po tom touží, musí si na to našetřit. Je to otázka finanční gramotnosti, která je podle mě velmi důležitá.

Dostávají kapesné?

Dostávají, ale neměly ho pravidelně. Teď už ano. Jsou starší, proto jsem jim založila účty. Ty mám pod sebou, proto mám přehled, za co utrácejí. Mají k tomu aplikaci v telefonu, což je pro ně srozumitelné. Trochu se bojím, aby nenaletěly nějakému podvodníkovi, proto jim neustále vysvětluji, jak se chovat na internetu. Jsem přesně ten typ matky, který dětem přeposílá články, co všechno se může stát a snaží se je varovat.

Co jste jim posílala naposledy?

Naposledy jsem synovi posílala článek o tom, že trolejbus srazil kluka, který neměl helmu. On pořád říká, že ji nechce nosit. Jsem matka, která se o ně bojí, ale zároveň se jim snažím vytvořit prostor, kde je svoboda a důvěra.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články