První ročník vyhrála Češka, letos padl světový rekord. Mistrovství světa v sudoku zná své vítěze

MS v sudoku
Zdroj: Oficiální zdroj
Klasické sudoku - Do každého prázdného políčka vepište číslici od 1 do 9 tak, aby se v žádném řádku, sloupci ani
ohraničeném čtverci 3x3 žádné z čísel 1-9 neopakovalo.Nepravidelné sudoku - Do každého prázdného políčka vepište číslici od 1 do 6 tak, aby se v žádném řádku, sloupci ani
nepravidelném regionu žádné z čísel 1-6 neopakovalo.Diagonální sudoku - Do každého prázdného políčka vepište číslici od 1 do 9 tak, aby se v žádném řádku, sloupci ani
ohraničeném čtverci 3x3 žádné z čísel 1-9 neopakovalo. Čísla se navíc nesmí opakovat ani na žádné ze
dvou hlavních diagonál.Sudokuro - Do každého prázdného políčka vepište číslici od 1 do 7 tak, aby se v žádném řádku, sloupci ani
nepravidelném regionu žádné z čísel 1-7 neopakovalo. Čísla v šedě zabarvených polích udávají součet
všech čísel v souvislé řadě bílých polí v příslušném směru (vpravo nebo dolů – jako v křížovce).+ 7 fotek+ 8 fotek

Na světě existuje tisíce logických her, které pocházejí převážně z Japonska. U nás nejznámější je Sudoku. V roce 2006 se v něm začalo konat Mistrovství světa, které se letos odehrálo v Praze. Kdo se stal vítězem?

Beatrice Dandová
Beatrice Dandová 19. 11. 2018 09:04

První mistrovství světa v řešení logických úloh se odehrálo v New Yorku v roce 1992. Další ročník se konal hádejte kde? Budete překvapeni. V Brně roku 1993. Tenkrát jsme se stali mistry v týmové soutěži. Indviduální soutěž vyhrál Robert Babilon. Pavel Kalhous skončil třetí. Mistrovství se tam odehrálo i o osm let později.

Pod hlavičkou WPF proběhlo v roce 2006 první mistrovství světa, a to v v italské Lucce. Mistryní světa se stala Jana Vodičková (roz. Tylová). V roce 2007 se MS v sudoku konalo v Praze. Poprvé tam byl Jakub Ondroušek, který během svého působení na MS získal šest individuálních medailí.

Letos se MS v řešení sudoku konalo 4.–11. listopadu 2018 a byl na něm překonán světový rekord (14letá Číňanka Shiyao Wang, čas 54,44 s).

Tabulku s vítězi v jednotlivých kategoriích můžete vidět v naší galerii, stejně tak si můžete vyzkoušet úlohy, ve kterých se účastnici utkali o titul.


Jaké je vaše skóre?

 

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články