Jediná česká dětská galerie: Místo, kde se nejmenší baví i učí

Na své si přijdou i ostatní
Zdroj: Sladovna Písek
Slavnostní zahájení výstavy VčelyNávštěvníci si mohli dopřát i příjemný hudební doprovodDěti se díky podobným projektům učí kreativitěDěvčátka se naučí, jak se dá pracovat s produkty z medu+ 6 fotek+ 7 fotek

Před pár dny se ve Sladovně v Písku otevřela brána do nové zážitkové výstavy s názvem Včela – tajuplný výlet za sluncem. Chcete zažít včelí svět všemi smysly? Otevřete oči, nastražte uši a přivoňte. Cítíte tu vůni medu a pláství?

Redaktor
Redaktor 29. 11. 2018 22:44

Interaktivní výstava pro děti i jejich dospělý doprovod přináší zajímavé pohledy na včely a na organismus včelstva ve snaze porozumět jeho tajemstvím. Děti zde najdou podněty k poznávání všemi smysly, seznámí se s životem v úlu, jeho strukturou a především se naučí mít včely rády či získají pokoru před tajuplným životem tohoto pracovitého a neuvěřitelně inteligentního hmyzu.

Hlavním posláním výstavy pro mne je, aby si děti vyzkoušely být včelkami. Aby si k nim získaly vztah a více je vnímaly i v běžném životě. Výstava není primárně didaktická, ale spíše se snažíme, aby děti získaly pozitivní vztah ke včelám, k přírodě, k rostlinám a celému svému okolí. Použila jsem širokou škálu materiálů a tím, že kombinuji různé průhledy, mohou návštěvníci v určitý moment zahlédnout svět stejně tak, jak ho vidí včela,“ přibližuje význam výstavy hlavní autorka Kateřina Hadravová.

Chceme pomocí smyslů a zážitků a v tom nejlepším smyslu interaktivní hry přiblížit svět včel. Včelstvo jako takové je superorganismus, dokonalý řád, ale ukrývá se v něm i tajemství a moudrost. Toho se chceme dotknout,“ doplňuje kurátorka výstavy Dominika Špalková, umělecká ředitelka Divadla Drak z Hradce Králové.

Výstava Včela – tajuplný výlet za sluncem je další z řady příběhových výstav. Dějem tedy bude návštěvníky provázet lektor. Děti vstoupí do prostoru výstavy, kde je přivítá strážce úlu, se kterým budou hovořit o tom, že kdo chce vstoupit dovnitř, neměl by v sobě mít negativní emoce, jako třeba strach, protože včely jsou velmi vnímavé. Když se budou bát, strážce jim pomůže strach překonat. Poté se děti ocitnou v roli včel a zažijí úl všemi smysly. Budou vědět, jak voní, co v něm vidí, slyší, mohou se věcí dotýkat - měly by si vše osahat a zažít. Vyzkoušejí si roli dělnice i trubce a nakonec je zavolá královna, která je poprosí o pomoc, aby zabezpečily úl potravou a vším, co je potřeba. A když se jim to podaří, narodí se nová královna a část úlu může vyletět dál za sluncem, za novým životem a včelím společenstvím. V tu chvíli dobrodružství končí a na rozloučenou mohou děti napsat vzkaz dalším včelám o tom, proč by se neměly bát.

Výstavu v písecké Sladovně můžete navštívit až do dubna 2019, takže si určitě s rodinou cestu do malebného Písku udělejte.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články