John Mucha o talentech svých dětí: Čím se živí pravnoučata slavného malíře Alfonse Muchy?

John Mucha o talentech svých dětí: Čím se živí pravnoučata slavného malíře Alfonse Muchy?
Zdroj: Se souhlasem Nadace Mucha
John Mucha, vnuk Alfonse Muchy, je zakladatelem Muchovy nadace a předseda její správní rady.  S Johnem Muchou si povídala šéfredaktorka Lifee.cz Markéta Behinová a dostala pozvání na návštěvu obytné části slavného domu.Atmosféra na vás dýchne hned u vchodu do přízemních prostor domu. Muchovi se do domu na Hradčanech nastěhovali v roce 1950 poté, co jim komunisté zabavili vilu v Bubenči.Velkoformátový obraz je jedním z děl, které se již brzy představí veřejnosti. + 8 fotek+ 9 fotek

John Mucha chystá výstavu rodinných pokladů svého dědečka, slavného malíře Alfonse Muchy. Při této příležitosti pozval hrst novinářů do svého domu na Hradčanech. Podívejte se s webem Lifee.cz na místo, které je naprosto unikátní už od domovního zvonku.

Markéta Behinová
Markéta Behinová 29. 06. 2022 14:30

V domě na Hradčanském náměstí nás osobně přivítal John Mucha, zakladatel Muchovy nadace, který trvale žije v Londýně. John hrdě nese dědečkův odkaz a díky němu může veřejnost spatřit vzácná umělecká díla.

V polovině července představí John Mucha rodinné poklady na výstavě s názvem Mucha: Rodinná sbírka. Příběh celosvětově známého a uznávaného umělce budou vyprávět vybrané malby, sochy, fotografie a reklamní předměty a některé originály veřejnost uvidí vůbec poprvé. Výstavu pořádá Nadace Mucha ve spolupráci se Senátem Parlamentu ČR.

John Mucha o talentech svých dětí

„Dědeček vždycky věřil, že nejdůležitější je moudrost,“ vypráví John Mucha o slavném umělci Alfonsovi, který zemřel v roce 1939, „kromě umění ho zajímaly i technické věci. Vůbec první filmové představení na světě bylo realizované v jeho ateliérech Paříži. Mezi jeho známé patřili bratři Lumiérové, první filmoví tvůrci.“

Přestože se nikdo z potomků slavné rodiny malování nevěnuje, když se John rozvypráví o svých dětech, mají zajímavé a ušlechtilé profese. „Můj syn Marcus (42) pracoval u Morgana Freemana na produkci v Hollywoodu, Andrew (41) se stará o bezdomovce a dcera Tamsin (38) bojuje za životní prostředí. Má v tomto oboru renomé,“ ozřejmuje John.

Bankéř, fotograf i tanečník John Mucha

Sám John Mucha pracoval dlouhá léta jako bankéř v Londýně, ale umělecké sklony v sobě nezapře. „Jako malý jsem chodil do baletní školy, pak jsem toho musel ve čtrnácti nechat kvůli zdravotním problémům,“ líčí. Jeho vášní je fotografování, i když přiznává, že to vyžaduje dostatek času, který velmi těžko hledá.

Výstava mapuje důležité etapy života Alfonse Muchy

S organizací výstavy pomáhá Johnovi jeden z jeho synů. „Byla to dřina, dát všechno dohromady. Návštěvníci se mohou těšit na více než dvě stě exponátů,“ uvedl John Mucha. Průřezová výstava mapuje nejdůležitější etapy života Alfonse Muchy. Od dětských let na jižní Moravě, přes studia v Paříži, přátelství s Paulem Gauguinem a Augustem Rodinem a pobyt v Americe až po návrat do Československa a tvorbu jednoho z nejvýznamnějších uměleckých děl české historie – monumentální Slovanské epopeje.

Výstava byla plánována tak, aby se mohla uskutečnit během českého předsednictví Evropské unii. „Chceme ukázat mého dědečka nejen jako všestranného umělce, který pevně věřil v to, že jedním ze základních úkolů umění je ‚ne bořit, ale stavět mosty‘. Tedy něco, co v dnešní době potřebujeme možná více než kdy předtím,“ říká John Mucha.

Architektonického ztvárnění výstavy, která začíná 15. července v prostorách Valdštejnské jízdárny na pražské Malé Straně, se zhostila světoznámá česká architektka Eva Jiřičná.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články