Unikátní rodinná sbírka Alfonse Muchy: Pevně věřil, že umění má být dostupné všem, říká jeho vnuk John Mucha

Výstava Mucha, rodinná sbírka: Ucelená přehlídka díla Alfonse Muchy
Zdroj: se souhlasem Nadace Mucha
Mucha, rodinná sbírka: Exponáty vystavené ve Valdštejnské jízdárně pochází z rodinné sbírky, která je největším souborem Muchových děl na světě.Architektonického ztvárnění výstavy Mucha, rodinná sbírka se zhostila světoznámá česká architektka Eva Jiřičná. Podobně jako Alfons Mucha, i ona má silné renomé po celém světě.Rodinná sbírka čítá přes 3 tisíce uměleckých děl a 4 tisíce fotografií. Je tak největším souborem Muchovy tvorby na světě. Alfons Maria Mucha (1860-1939) je nejvíce známý svou prominentní rolí, kterou hrál při utváření estetiky francouzské secese na přelomu 19. a 20. století. + 4 fotky+ 5 fotek

Výstava Mucha, rodinná sbírka nabízí jedinečnou příležitost seznámit se s dílem jednoho z nejslavnějších českých umělců. Některá díla Alfonse Muchy uvidí veřejnost úplně poprvé. Co všechno lze obdivovat ve Valdštejnské jízdárně?

Markéta Behinová
Markéta Behinová 15. 07. 2022 15:30

Exponáty pochází z rodinné sbírky, která je největším souborem Muchových děl na světě. Výstava s názvem Mucha, rodinná sbírka provede návštěvníky Valdštejnské jízdárny nejdůležitějšími etapami života Alfonse Muchy, který výrazně ovlivnil řadu dalších výtvarníků nejen své doby, inspirací je dodnes. Je rozdělena do šesti ucelených částí – Bohém a Čech v Paříži, Tvůrce pro lidi, Kosmopolita, Mystik, Vlastenec, Umělec a filozof.

Alfons Mucha navrhl první československé bankovky

„Můj dědeček byl velmi pracovitý člověk, což reflektuje velké množství děl, které během svého života vytvořil. Byl mimořádně vnímavý, zajímalo jej hodně věcí a sám řešil různá témata. Proto také vstoupil do veřejného prostoru a navrhl první československé bankovky, známky a dekoroval Primátorský sál v Obecním domě,“ uvedl na tiskové konferenci John Mucha, vnuk Alfonse Muchy a předseda správní rady Nadace Mucha. A dodal, že jeho dědeček pevně věřil, že umění má být dostupné všem. Tato výstava ukáže nejen, jak kvalitní umělec byl, ale že jeho umělecký odkaz žije dál.

Architektka Eva Jiřičná dala podobu výstavě o Muchovi

Výstavu spolupořádají Nadace Mucha a Senát Parlamentu ČR. Záštitu převzali předseda Senátu Miloš Vystrčil, velvyslanec Francouzské republiky Alexis Dutertre a primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib.

Za architektonickým ztvárněním výstavy stojí světoznámá česká architektka Eva Jiřičná a její studio AI DESIGN. „Chtěli jsme dát návštěvníkům možnost podívat se na autorovo dílo novýma očima. Aby si s Muchou mohli projít jeho bohatým životem, vidět, jak se vyvíjel, rostl a stárl, pochopit a sdílet jeho radosti, naděje i smutky, sledovat odraz života v jeho díle a zároveň si uvědomit, nakolik jsou jeho názory i vlastenectví relevantní v dnešní době,“ přibližuje Jiřičná. Jednotlivé kapitoly jsou tak například laděny do škály barev a tahů štětcem, které v dané etapě života Mucha preferoval.

Mistrovská díla světoznámého umělce můžete vidět od 15. července do 31. října 2022, ceny vstupenek se pohybují od 150 korun pro seniory přes 240 korun pro dospělé až po 500 korun pro rodiny. Děti do 14 let mají vstup zdarma. Vstupenky můžete zakoupit online přes web výstavy mucha.eu nebo server goout.net.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články