Vánoční dárky od Muchy: Výstava Mucha, rodinná sbírka vstupuje do posledního měsíce s překvapením pro návštěvníky

Výstava Mucha, rodinná sbírka je k vidění do konce letošního roku
Zdroj: Se souhlasem pořadatelů výstavy Mucha, rodinná sbírka
Výstava Mucha, rodinná sbírka byla v pražské Valdštejnské jízdárně prodloužena až do konce letošního roku.Kamila Nývltová během vernisáže zamyšleně naslouchala osudu malíře Alfonse Muchy.Výstavu navštívila rovněž herečka Petra Špindlerová.Alfonse Muchu má v oblibě i Ivana Jirešová.+ 9 fotek+ 10 fotek

Díla Alfonse Muchy, z nichž některá jsou k vidění ve světové premiéře, budou ve Valdštejnské jízdárně ke zhlédnutí v rámci výstavy Mucha, rodinná sbírka už jen měsíc. Velmi úspěšná expozice si navíc na závěr roku připravila pro své návštěvníky řadu zajímavých dárků. Výstavu si už nenechala ujít řada slavných osobností ani redakce magazínu Lifee.cz.

Markéta Behinová
Markéta Behinová 07. 12. 2022 10:25

Do Valdštejnské jízdárny Senátu Parlamentu ČR si od zahájení výstavy Mucha, rodinná sbírka našlo cestu přes 60 tisíc návštěvníků. Mezi nimi se objevila i řada známých osobností, jako zpěvačky Dara Rolins, či Kamila Nývltová, herečky Ivana Jirešová, Petra Špindlerová a další.

John Mucha prezentuje dílo svého dědečka

„Naším cílem bylo odprezentovat práci mého dědečka v úplně jiném světle, než ho Češi znají. Jeho tvorba nebyly jen ornamentální plakáty charakteristické pro období fin-de-siécle a Slovanská epopej. Byla to díla s neuvěřitelným rozsahem a z různých částí výtvarného umění i designu, popisuje John Mucha, vnuk Alfonse Muchy a předseda správní rady Nadace Mucha, „takto pojatá retrospektiva tu ještě nebyla a soudě podle zájmu, veřejnost o hlubší poznání Alfonse Muchy stále stojí.

Dárky od Muchy z adventního kalendáře

Organizátoři výstavy budou v průběhu prosince postupně otevírat jakýsi „adventní kalendář“. „Ať už to budou lístky zdarma, komentované prohlídky, produkty s muchovskou tématikou či produkty našich partnerů, věříme, že milovníkům díla Alfonse Muchy udělají radost, dodává Simona Kordová z Nadace Mucha s tím, že postupně budou tyto vánoční dárky, které budou zároveň jistým poděkováním za přízeň, odhalovány na Facebooku a Instagramu výstavy.

Úkolem umění není bořit, ale stavět mosty

Unikátní výstava, jejíž architektonického ztvárnění se zhostila světoznámá architektka českého původu Eva Jiřičná, bude veřejnosti přístupná i mezi svátky s výjimkou 24. a 25. prosince. O Silvestru pak bude otevírací doba zkrácená od 10:00 do 15:00.

První komentovaná prohlídka pro veřejnost proběhne 8. 12. od 17 hodin.

Expozice, kterou spolupořádala Nadace Mucha se Senátem Parlamentu ČR, byla zároveň oficiální doprovodnou akcí českého předsednictví Radě EU. Od poloviny července ji tak navštívila i řada představitelů evropských států. Symbolicky tak pomohla naplnit životní filosofii Alfonse Muchy, že úkolem umění „není bořit, ale stavět mosty“.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články