Podivuhodný příběh první české miss: Růžena Brožová dobyla Paříž, pak se stala ženou v domácnosti

První česká miss: Růžena Brožová dobyla Paříž ve slováckém kroji, dostávala drahé dary i nabídky k sňatku
Zdroj: Wikimedia Commons/Arthur Braunstain, Public domain
Růžena Brožová se v roce 1910 stala první českou miss, soutěž tehdy ještě nesla jméno Ideální dívka Čech.Dobový tisk psal o Růženě Brožové jako o mladé dívce, která je světlovlasá, růžová, velmi hezká a svěží.Růžena Brožová nás na soutěži krásy v Paříži reprezentovala v slováckém kroji.Stará francouzská pohlednice s první českou královnou krásy Růženou Brožovou.+ 2 fotky+ 3 fotky

Zní to trochu neuvěřitelně, ale první českou miss jsme měli už v roce 1910. Titul získala Růžena Brožová, amatérská herečka z kočovného divadla. Postoupila do Paříže, kde s přehledem porazila i tamní krásky. Jaký byl její další život?

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 03. 07. 2022 15:00

Náhodná výprava z Prahy a z Moravy súčastnila se chutě pařížských slavností, a „česká královna" sl. Růžena Brožová v rozkošném slováckém kroji sklidila mnoho pozornosti i obdivu," napsal 18. března 1910 čtrnáctideník Zlatá Praha. A dodává, že zpráv o „české královně" tehdy byly plné nejen české, ale i francouzské noviny.

První česká miss Růžena Brožová

Vlastně tehdy ještě o miss nešlo, ta úplně první soutěž se u nás jmenovala Ideální dívka Čech. Dívky se předvedly ve vlastnoručně ušitých šatech. Předsedou poroty byl světoznámý malíř Alfons Mucha, který, jak je z jeho děl patrné i po víc než sto letech, měl ženskou krásu v oku.

Vítězkou se stala začínající herečka Růžena Brožová, která pak triumfovala i na soutěži krásy v Paříži. Obešlo se to ještě bez promenády v plavkách, dívky se ukázaly jen v róbách. Podle Českého rozhlasu měla Růžena na sobě český národní kroj a na hrudi šerpu se znakem království Českého.

Dobový tisk psal, že ještě nikdy nebyla "panovnice" přijata pařížským lidem s upřímnějším nadšením a vřelejším provoláváním slávy. Dostavil se nejen velký počet pařížských Čechů, ale také jiných občanů. Na nádraží bylo tolik lidí, že davy musela organizovat policie a trvalo čtvrt hodiny, než mohla Růžena vůbec vyjít z vlaku. „Pražská královna je mladá, dvacetiletá dívka, světlovlasá, růžová, velmi hezká a svěží," psala tehdy třeba Národní politika.

Z brněnské nádražky do Paříže

Když se podíváte na Muchovy obrazy, ona je těm jeho krasavicím trochu podobná, proto ji asi také vybral,“ citují Krajské listy Růženinu vnučku Kateřinu Bečkovou. První česká miss se narodila v roce 1892 v Brně a původně se věnovala herectví v kočovné společnosti svého otce. Ten v roce 1909 objevil v novinách inzerát hlásající, že se hledá nejkrásnější dívka Čech. Zaslal do soutěže fotku své dcery Růženy, neboť tehdy první kolo probíhalo jen na základě obrázků.

Pořadatelé si pak pozvali Růženu na setkání do brněnské nádražní restaurace a okamžitě je okouzlila. Byla to slovanská kráska, krev a mlíko, světlá pleť, postava byla spíš boubelatější,“ vysvětluje Kateřina Bečková. Cesta její babičky ale byla lehce trnitá. Když se organizátoři obrátili na pražský magistrát se žádostí o finanční příspěvek na ušití róby, bylo jim řečeno, že žijeme v Rakousku-Uhersku, takže českou královnu krásy nepodpoří. Nakonec dali dohromady potřebné prostředky čeští vlastenci.

Jak Růžena Brožová dobyla Paříž

Pařížská soutěž krásy se jmenovala Mi-Careme a o titul v ní bojovaly dívky z různých čtvrtí města. K nim organizátoři obvykle pozvali i krásku z cizí země. A protože si původně představovali, že z Čech dorazí skupinka kočujících cikánů, Růžena jim vyrazila dech. Soutěž vyhrála a v průběhu deseti dnů, které strávila v Paříži, dostala spoustu darů a několik nabídek k sňatku. Každou s díky odmítla.

Po návratu se chtěla věnovat herecké kariéře, což se nelíbilo jejímu snoubenci Antonínu Opravilovi, a tak se rozešli. Jenže když jako vysoký důstojník zařídil, že její bratr nemusí jít na frontu, je nutno připomenout, že už řádila první světová válka, Růžena sama vyrazila za o šest let starším Antonínem a vzala si ho. Pak ji přesvědčil, aby se vzdala divadla. A kráska, které kdysi ležela Paříž u nohou, se stala ženou v domácnosti. Růžena Brožová zemřela v roce 1976 ve věku 84 let.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Soutěže krásy v Československu, Česku a Slovensku

Růžena O. Brožová: Byla jsem kočovnou herečkou i královnou (krásy)

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články