GLOSA: Romantická Paříž z filmu je minulostí, vládnou jí lovci dokonalých fotek na sociální sítě

GLOSA: Romantická Paříž z filmu je minulostí, vládnou jí lovci dokonalých fotek na sociální sítě
Zdroj: Lifee.cz/Kristina Vodičková
Eiffelovka stále stojí a stále je obklopena lidmi.Bez lístku už ale pod ní nepodlezete, to pro mě bylo po deseti letech od poslední návštěvy překvapením.Prodejci 5 eiffelek za 1 euro jsou ale v okolí pařížské chlouby neustále. Při cestě od Eiffelovky přes řeku se vám naskytne prazvláštní pohled na lovce fotografií, kteří se nacházejí na středové čáře čtyřproudé silnice. Přebíhají na ni z chodníků po obou stranách.+ 20 fotek+ 21 fotek

Ne že bych jela do Paříže za romantikou, ale kamarádka navrhla, že by se tam ráda podívala a já lačná po cestování po covidu, kdy jsem dlouhé dva roky neopustila rodnou hroudu, jsem souhlasila. To jsem ještě netušila, že se Paříž mezitím změnila v město, které už s romantikou z amerického filmu nemá vůbec nic společného.

Kristina Vodičková
Kristina Vodičková 26. 05. 2022 15:00

Ano, někdo by mohl namítnout, že jsem tam nejela za romantikou, ale ten pocit z toho města se změnil. Při první návštěvě jsem byla moc mladá, se střední školou nás rozhodně nebavilo koukat se na umění v Louvru, a při druhé jsem pocítila francouzský šarm, když jsem se známou obrážela hlavně kavárny a restaurace. Potřetí už ve městě nezbylo nic, co by mě příjemně naladilo. 

Paříž má nový sport - honbu za dokonalou fotkou Eiffelovky

Vypíchla bych hlavně nový pařížský sport, který turisté provozují hlavně v okolí Eiffelovy věže. Dennodenně tam až hazardují se svým životem kvůli jediné fotce. Lovci dokonalých snímků zde vybíhají z chodníků na středovou čáru čtyřproudé silnice na mostě, který vede mezi věží a zahradami Trocadero. Proč? Aby se vyfotili s věží uprostřed, protože to je nejspíš nejnovější trend na sociálních sítích.

Nenechte se mýlit, že by šlo jen o mladé influencery, své zdraví tu riskují lidé všech věkových kategorií. Kupodivu si řidiči aut na šílené turisty už asi zvykli a jen výjimečně na někoho zatroubí.

Pokud vás neodrazí Eiffelovka, náruživé nevěsty určitě

Kamarádka si udělal seznam pár míst, které lidé označují na svých fotkách, a dokonce i vy je najdete v mapách jako „vyhlídková místa“. Nejvíc je jich samozřejmě u Eiffelovky a ani si nechtějte představit, jak šílené to na nich je. Chumel dvojic, ve kterých je dost často muž instruován svou ženou, jak má vše vyfotit, a poté kárán, že to vyfotil špatně. Pokud můžete, těmto místům se obloukem vyhněte, fronta na ně je totiž nekonečná. 

Pokud vám nezkazí náladu nadšenci fotografií u věže, můžete to zkusit u Mostu Alexandra III. Tam se vám naskytne antireklama na svatbu, protože se nevyhnete záplavě nevěst, které své drahé polovičky a vlastního fotografa táhnou přímo do víru turistů, kde začnou s pořizováním svatebních fotek. Že je budou mít všechny stejné, je jim jedno. Poslušně čekají až se dofotí jedna nevěsta a nastoupí další. 

Francouzi stále odmítají mluvit anglicky

Rozhodně nechci nikoho odrazovat od výletu do Paříže, jen po svém zážitku doporučuji držet se v zapadlejších uličkách a v mapě si vykřížkovat místa s „vyhlídkami“, abyste nenarazili na davy, které vás občas budou žádat o fotku, a vězte, že se najdou i tací, kteří se nebudou zdráhat vám vrátit mobil s tím, abyste je vyfotili znovu a lépe. 

Abych nezapomněla jednu věc, která mě překvapila obzvlášť po světové pandemii - Francouzi stále odmítají mluvit anglicky. Najdou se i výjimky, ale většinou vám na otázku položenou v angličtině odpovědí velmi ostře francouzsky. Hrdý národ, to se jim upřít nedá, ale ve mně tento přístup evokuje jistou dávku povýšenosti.

Paříž má i svá krásná místa, tak se na jejich souhrn mrkněte do naší fotogalerie. 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články