GLOSA: Bezradnou Charlottu ze Sexu ve městě máme kolem sebe všechny

GLOSA: Bezradnou Charlottu ze Sexu ve městě máme kolem sebe všechny
Zdroj: Freepik
Hrdinky seriálu Sex ve městě řeší na společných sněmech důležité otázky života.
Rada od kamarádky se v seriálu Sex ve městě vždycky cení. Ví to i hlavní hrdinka Carrie Bradshaw v podání Sarah Jessiky Parker (vlevo).
Radami z horoskopu se řídí například herečka Cameron Diaz.+ 4 fotky+ 5 fotek

Téměř každá z nás má na krku někoho takového – typickou Charlotte ze Sexu ve městě. Ženu, která neumí sama sobě poradit, rozhodnout se, hledat řešení.

Jana Jánská
Jana Jánská 22. 01. 2022 16:00

Sklony radit se se svým okolím a ne se svým mozkem má téměř každá žena. Možná je to přežitek z minulosti, kdy se znalosti předávaly ústně z generace na generaci, kdo ví.

První pomoc v podobě kamarádky

Kamarádka má totiž „bohaté“ zkušenosti nejen ze svého života, ale i z vyprávění ostatních kamarádek, takže je vlastně taková chodící encyklopedie. Tedy ženy si to aspoň myslí a pokud se něco semele v jejich vztahu, okamžitě to utíkají řešit s nejlepší kamarádkou, případně se dvěma či třemi… Jako holky ze Sexu ve městě.

A pokud nebyly ženské sněmy před tím, než tento seriál běžel, ještě na dostatečné výši, díky němu se etablovaly i v nejzapadlejším koutě světa. Jedna kamarádka dokáže navrtat pořádnou díru do hlavy, ale pokud jich je víc, rady neberou konce. A někdy i spory, která rada je správná.

Řešit problémy s maminkou je ošemetné

Tak to bylo kdysi a v některých ohledech to platí i dnes. Zavolat jí o radu, jak se vaří svíčková, i když každá z nás má někde v regále aspoň jednu kuchařskou knihu, není žádná hanba. Ale řešit s maminkou intimnosti nebo svoje nálady?! To už je přes čáru, přesto to mnohé ženy dělají. Kopají si tak pomyslný hrob, protože se může stát, že dojdou do bodu, kdy se dočkají věty: „Já jsem ti to říkala!“ Nebo dokonce: „Můžeš si za to sama!“

Takže stojí za zamyšlení fakt, zda běžet za mámou pokaždé, kdy si nevíte rady nebo vám je úzko. K tomu slouží duchovní, psychoterapeuti nebo třeba deníček, ale nakonec si stejně každá z nás musí poradit sama.

Příliš spoléháme na Google

Co takhle používat selský rozum? Jenomže ten už asi „zakrněl“, protože jakmile máme nějaký problém, potřebujeme radu, poradu či tip, okamžitě „googlíme“. A nepřemýšlíme nad tím ani minutu, nesnažíme si vzpomenout si, zorientovat se. Máme spoustu zkušeností z předchozích generací, tak proč se nerozhodnout samy?

Horoskopy – dobrý rádce, ale špatný pán

Vykukují všude a jsou milé a zábavné. Je fajn se jimi nechat trochu vést, pokud slibují pozitivno v životě, protože vás naladí na tu správnou notu. Astrologii my ženy odjakživa milujeme. O to víc, když tápeme a nevíme kudy kam. Taková návštěva astroložky, kartářky či vědmy nám dokáže vlít novou krev do žil. Otázkou je, zda ženy, které jsou závislé na radách svého okolí, dokážou být „rozumné“, pokud jde o jejich běžný den. Někdy je potřeba zapojit selský rozum a pochopit, že svůj život si tvoříme především my samy.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články