Teplé omáčky k hovězímu masu: Snadné tipy a triky, jak je povýšit k dokonalosti

Teplé omáčky k hovězímu masu: Snadné tipy a triky, jak je povýšit k dokonalosti
Zdroj: Wikimedia Commons/Dezidor - Own work, CC BY 3.0

Teplé omáčky k hovězímu masu jsou neodmyslitelnou součástí české kuchyně. Aby se z nich nestala podivná tekutina bez chuti, máme pro vás několik užitečných rad. S jejich využitím se vám omáčka podaří a sklidíte úspěch.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 26. 02. 2021 10:00

Byť základ všech teplých omáček je podobný, každá má svůj osobitý rys a typickou chuť. Připravuje se konkrétním způsobem a my vám poradíme, jak ji zdokonalit.

Základní fakta k teplým omáčkám

Co je omáčka? Omáčka vznikne tím, že uvaříte hovězí maso a vzniklý vývar upravujete podle příslušného receptu. Nakonec omáčkou zalijete maso a konkrétní přílohu.

Oproti tomu existuje ještě šťáva k pečenému masu, která vzniká tak, že maso dáte spolu s kostmi a zeleninou do pekáčku, podlijete a necháte vypéct.

Tak trochu diskutabilní je svíčková omáčka, která někdy nebývá označována jako omáčka v pravém slova smyslu. Vzniká totiž díky dušení masa. Mezi omáčky také nepatří guláše.

Světlá omáčka

Tato omáčka se většinou dělá ze smetany (přidává se až na úplný konec) a světlého vývaru, bývá doplněná o světlou jíšku. Patří sem třeba křenová, koprová nebo houbová omáčka. Při jejich přípravě můžete sáhnout po hovězích žebrech, hovězím hrudí, loupané nebo kulaté pleci. Ve vývaru by neměla chybět kořenová zelenina (mrkev, petržel), cibule a koření (pepř, nové koření, bobkový list).

Tmavá omáčka

Tmavé omáčky vyžadují silný vývar. Známá kuchařka Jana Florentýna Zatloukalová ho radí získat dlouhým vařením masa v troubě. Přičemž je třeba, aby maso bylo zcela ponořené. Důležité je zpočátku udržovat v troubě mírnou teplotu. Maso pak bude krásně šťavnaté. Zvolit můžete třeba kližku.

Ani v tomto vývaru by neměla chybět kořenová zelenina (mrkev, petržel), cibule, někdy se přidává i červené víno a sůl. Dlouhý čas vaření v tomto případě hraje důležitou roli. Chybět by také neměla tmavší jíška pro posílení správné barvy.

Příprava omáčky

A jsme u samotné přípravy omáčky. Podle druhu omáčky si připravte vhodnou jíšku (světlou nebo tmavou). Do ní vlijte studený vývar - postupujte velmi pomalu a pečlivě míchejte metličkou. Nechte vařit půl hodiny. Dávejte pozor, aby se omáčka nepřichycovala ke dnu. Pak ji můžete přecedit a přidat k ní charakteristické ingredience, které ji odliší d ostatních omáček: kopr, křen, česnek, houby, rajčata a další suroviny.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články