Speciál: Průvodce kvalitouSpeciál: Hubněte s námiTestování

Teplé omáčky k hovězímu masu: Snadné tipy a triky, jak je povýšit k dokonalosti

Teplé omáčky k hovězímu masu: Snadné tipy a triky, jak je povýšit k dokonalosti
Zdroj: Wikimedia Commons/Dezidor - Own work, CC BY 3.0
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Teplé omáčky k hovězímu masu jsou neodmyslitelnou součástí české kuchyně. Aby se z nich nestala podivná tekutina bez chuti, máme pro vás několik užitečných rad. S jejich využitím se vám omáčka podaří a sklidíte úspěch.

Lucie Cermanová 26. února 2021

Byť základ všech teplých omáček je podobný, každá má svůj osobitý rys a typickou chuť. Připravuje se konkrétním způsobem a my vám poradíme, jak ji zdokonalit.

Jak připravit poctivý hovězí vývar: Uděláte z něj polévku i základ pro omáčku
Mohlo by Vás zajímat:

Jak připravit poctivý hovězí vývar: Uděláte z něj polévku i základ pro omáčku

Základní fakta k teplým omáčkám

Co je omáčka? Omáčka vznikne tím, že uvaříte hovězí maso a vzniklý vývar upravujete podle příslušného receptu. Nakonec omáčkou zalijete maso a konkrétní přílohu.

Oproti tomu existuje ještě šťáva k pečenému masu, která vzniká tak, že maso dáte spolu s kostmi a zeleninou do pekáčku, podlijete a necháte vypéct.

Tak trochu diskutabilní je svíčková omáčka, která někdy nebývá označována jako omáčka v pravém slova smyslu. Vzniká totiž díky dušení masa. Mezi omáčky také nepatří guláše.

Koprová omáčka: Vyberte si vhodnou smetanu, pozor na reakci s octem
Mohlo by Vás zajímat:

Koprová omáčka: Vyberte si vhodnou smetanu, pozor na reakci s octem

Světlá omáčka

Tato omáčka se většinou dělá ze smetany (přidává se až na úplný konec) a světlého vývaru, bývá doplněná o světlou jíšku. Patří sem třeba křenová, koprová nebo houbová omáčka. Při jejich přípravě můžete sáhnout po hovězích žebrech, hovězím hrudí, loupané nebo kulaté pleci. Ve vývaru by neměla chybět kořenová zelenina (mrkev, petržel), cibule a koření (pepř, nové koření, bobkový list).

Rajská omáčka: Do poctivé domácí patří špetka skořice a perník
Mohlo by Vás zajímat:

Rajská omáčka: Do poctivé domácí patří špetka skořice a perník

Tmavá omáčka

Tmavé omáčky vyžadují silný vývar. Známá kuchařka Jana Florentýna Zatloukalová ho radí získat dlouhým vařením masa v troubě. Přičemž je třeba, aby maso bylo zcela ponořené. Důležité je zpočátku udržovat v troubě mírnou teplotu. Maso pak bude krásně šťavnaté. Zvolit můžete třeba kližku.

Ani v tomto vývaru by neměla chybět kořenová zelenina (mrkev, petržel), cibule, někdy se přidává i červené víno a sůl. Dlouhý čas vaření v tomto případě hraje důležitou roli. Chybět by také neměla tmavší jíška pro posílení správné barvy.

Knedlík třikrát jinak: Tipy a triky, díky kterým ho nerozvaříte a bude lehký jako vánek
Mohlo by Vás zajímat:

Knedlík třikrát jinak: Tipy a triky, díky kterým ho nerozvaříte a bude lehký jako vánek

Příprava omáčky

A jsme u samotné přípravy omáčky. Podle druhu omáčky si připravte vhodnou jíšku (světlou nebo tmavou). Do ní vlijte studený vývar – postupujte velmi pomalu a pečlivě míchejte metličkou. Nechte vařit půl hodiny. Dávejte pozor, aby se omáčka nepřichycovala ke dnu. Pak ji můžete přecedit a přidat k ní charakteristické ingredience, které ji odliší d ostatních omáček: kopr, křen, česnek, houby, rajčata a další suroviny.

Jak na dokonalou svíčkovou na smetaně: Protýkejte špekem a maso pořádně opečte
Mohlo by Vás zajímat:

Jak na dokonalou svíčkovou na smetaně: Protýkejte špekem a maso pořádně opečte

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Další články