PORADNA: Zamilovala jsem se do kolegy, ale mám přítele. Psycholožka radí, koho si vybrat

PORADNA: Zamilovala jsem se do kolegy, ale mám přítele. Psycholožka radí, koho si vybrat
Zdroj: Freepik

Že by člověk s jedním partnerem strávil celý život a nikdy nepokukoval po nikom jiném, je utopická představa. Nezřídka se totiž stane, že se jeden z partnerů zamiluje jinde a zvažuje, zda stávající vztah ukončit a jít do rizika, nebo se držet prověřeného protějšku. Co může pomoci v rozhodování, nastínila zkušená psychoterapeutka Sylvie Samsonová.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 23. 12. 2021 12:00

Sedmadvacetiletá Michaela má už dva roky přítele, se kterým si rozumí. Doteď si myslela, že ji jiní muži nezajímají, ale pak k ní do práce nastoupil nový kolega a ona zjistila, že se do něj zamilovala.

"Prostě mě strašně přitahuje. Máme si co říct a hodně se spolu nasmějeme," přiznává mladá žena. "Ani jemu podle všeho nejsem lhostejná. Jenže já nevím, co s tím. Nerada bych si zničila vztah s přítelem, ale zároveň si říkám, zda svého rozhodnutí zůstat u něj nebudu jednou litovat," váhá Michaela.

Co radí psychoterapeutka Sylvie Samsonová?

Milá Michaelo, člověk je společenský tvor, rád se druží a historicky je dané, že ženy hledají toho nejvhodnějšího samce, po jehož boku by se usadily. Muži oproti tomu podvědomě hledají samice, které by mohli oplodnit a ty jim povily zdravé následovníky rodu.

Může to znít jakkoliv směšně, ale to je realita. Stále máme ve svém podvědomí zakódováno to, co už je tam po tisíce let. Jasně, že ten vzorec není úplně neměnný, ale ta změna je velmi pomalá, za naši generaci ji sotva uvidíme. Tedy to, že se vám někdo jiný líbí, je normální. Možná je to poprvé, ale určitě to není naposledy. Stejně tak se dřív či později budou líbit vašemu partnerovi i jiné ženy. Avšak rozdíl je v tom, kam to necháme zajít, a zda vůbec chceme, aby něco nového vzniklo a zda vůbec chceme něco nového vyzkoušet.

Určitě bych vám doporučila, abyste si v klidu sedla a napsala si (nestačí si to jen myslet, opravdu je potřeba si to napsat, náš mozek pak výrazně lépe vyhodnocuje), co byste ráda od svého partnera, jaké vlastnosti má mít. Jestli může být stejně vysoký, nebo nižší či vyšší, zda může mít nějaké kilčo navíc.

Pak se zaměřte na charakter. Co potřebujete od chlapa, aby měl za vlastnosti, abyste k němu vzhlížela, vážila si ho, abyste s ním mohla proklábosit celou noc. Zaměřte se také na to, jaké vlastnosti byste u něj určitě nezvládla (alkohol, kouření, drogy, tetování, bude bez práce, atd.).

Nestyďte se zamyslet nad tím, jak chcete bydlet, kolik chcete mít dětí. Buďte k sobě co nejvíc upřímná. Pak se důkladně na ten list podívejte a zjistěte, jak to nyní má váš současný partner. Pokud 80% toho, co chcete, splňuje, tak je vysoce kompatibilní. Jinými slovy ztratit ho může být fatální chyba.

Pokud méně, tak asi moc kompatibilní nebude a tím by vztah zřejmě nevydržel navždy. Tím, že si utříbíte, koho vedle sebe teď máte a co pro vás znamená, kým pro vás je, tak rozhodnutí, zda mu zůstat věrná a přestat vysílat signály ke kolegovi, bude snadné.

Pokud se rozhodnete zůstat u stávajícího přítele, doporučuji zakoupit moji knihu SPOLU partnerský manuál a tam zapojit jednoduché kroky z kapitoly o stereotypu, který vás zjevně nyní ve vztahu postihl. Zvažte také fakt, že vás přitahuje kolega v práci. Může se mezi vámi stát cokoliv, můžete se pohádat, může si s vámi chtít jen pohrát... Jak budete pokračovat v zaměstnání, když toto nastane? Nepřijdete o práci? Ustojíte potkávat se s ním? I kdyby vás fakt zklamal? Držím pěsti, ať se rozhodnete správně.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články