Dcera Jana Wericha: Když se Jana napila, začala otce honit po chalupě se sekyrou

Jana Werichová: Dcera slavného otce podlehla alkoholu, ten v ní ale probouzel agresivitu
Zdroj: se souhlasem České televize
Baron Prášil: Legendární cestovatel v podání Miloše Kopeckého si rád vymýšlí různé historky, třeba aby oslnil nějakou půvabnou princeznu.Přestože se zde setkávají různé časové roviny, děj filmu Baron Prášil se odehrává hlavně v 18. století.Postava barona Prášila byla napsaná dle skutečné osoby - Karla Friedricha Hieronyma svobodného pána z Muchhausenu.Baron Prášil přinesl první filmovou roli Janu Libíčkovi. Mihne se zde jako sultánův vrchní eunuch Hadži Baban+ 2 fotky+ 3 fotky

Jan Werich si dokázal najít cestu k milionům diváků. S vlastní dcerou Janou to měl složitější, nikdy si tak docela nesedli. Třeba od ní odháněl všechny nápadníky. Když se Jana po třicítce konečně vdala, nedopadlo to dobře. Stala se závislou na alkoholu a ohrožovala nejen sebe, ale také svého otce.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 26. 06. 2022 11:00

Baron Prášil: Let na dělové kouli, cesta na Měsíc a putování napříč oceány v útrobách velryby. To je jen několik dobrodružství chvástavého barona Prášila (Miloš Kopecký). Snaží se tím okouzlit princeznu Bianku (Jana Brejchová), kterou spolu s astronautem Toníkem (Rudolf Jelínek) vysvobodil ze spárů zákeřného sultána. A právě Toník je ten, na kom může Bianka oči nechat. Na legendární trikový film Baron Prášil od režiséra Karla Zemana se můžete podívat dnes ve 21:50 na ČT 2.

Rodina Jana Wericha

Slavný herec si nikdy neužil úplnou rodinu. Krátce po Janově narození se jeho rodiče rozvedli. Výchova a péče připadla na otce Vratislava. S příchodem první světové války ale musel narukovat, Jan se proto na čas přestěhoval ke své matce Gabriele. V té době mu došlo, jak moc lituje toho, že je jedináček.

Byl jsem jedináček, a to je hrozná věc, být jedináček.Neměl jsem se s kým hádat, s kým prát, kolem nebyly žádné děti, moc lidí k nám nechodilo a Vánoce vypadaly podle toho,” napsal Jan Werich v knížce Všechno je jinak. Skutečného kamaráda a kolegu si našel až na Masarykově gymnáziu v Praze, tam se totiž seznámil s Jiřím Voskovcem.

Werich, Voskovec a nacisti

Slavná dvojice chtěla původně pouze bavit diváky. Ale když se na obzoru ukázala hrozba nacismu, uchýlili se k politické satiře. Kupříkladu ve hře Osel a stín z roku 1933 varovali před vůdci, jenž dokáži zmanipulovat davy. To nakrklo německé velvyslanectví, které na to reagovalo hlasitými protesty.

O dva roky později vznikla Balada z hadrů, jenž patřila mezi nejodvážnější protinacistické kousky. V roce 1938 ale začali oba pánové bít na poplach, a to ve hrách Těžká Barbora a Pěst. Poslední kapkou byla Hlava proti Mihuli, tu už ministerstvo vnitra zakázalo. Bylo totiž krátce po mnichovské konferenci, která Hitlerovi vydala Sudety. V listopadu téhož roku bylo zakázáno celé Osvobozené divadlo. Voskovec raději na nic nečekal a na Silvestra emigroval do USA. Ježek s Werichem ho následovali o pár dní později.

Složitý vztah Jana Wericha s dcerou

Ke své dceři Janě si nikdy nenašel cestu. Jeho manželka Zdeňka uvedla v biografii Jak to všechno bylo, pane Werichu?, že ji třeba nechal samotnou čekat v autě zaparkovaném v ulici, kterou neznala. Během těchto dlouhých chvil se nudila a třásla chladem. Když dospívala, odháněl od ní všechny nápadníky. Dle Janina bývalého kolegy Jiřího Sehnala totiž nedokázal snést fakt, že by již nebyl středem pozornosti.

Jana Werichová se vdala až po třicítce, po krachu manželství se stala závislou na alkoholu. Přesto si s otcem rozuměla víc než s matkou. Ta prý litovala toho, že se vůbec narodila. A když Janě ještě našli zhoubný nádor, neměla již vůbec důvod přestat pít.

Alkohol v ní probouzel agresivitu. Karel Koliš, který u nich tehdy vypomáhal, se svěřil, že jednou začala svého otce honit se sekerou v ruce na chatě ve Velharticích. Werich se musel dokonce schovat a počkat, až se Jana uklidní. Přežila ho nakonec jen o sedm měsíců. Osudnou se jí stala rakovina děložního čípku. Jana Werichová zemřela 9. května 1981 ve věku 45 let.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Jan Werich, Jana Werichová

Ct24.ceskatelevize.cz: Voskovec a Werich byli na Hitlera jako saně. Před katem pak museli utéct do Ameriky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články