Jan Werich a jeho vila na Kampě: Herec tvrdil, že v ní řádí duch Josefa Dobrovského

Jan Werich a jeho vila na Kampě: Herec tvrdil, že v ní řádí duch Josefa Dobrovského
Zdroj: se souhlasem České televize

Jan Werich patří mezi české divadelní a filmové legendy. Vždyť kdo by neznal klasiky Peníze nebo život a Císařova pekaře. Ale neméně zajímavé bylo i soukromí Jana Wericha. Věděli jste, že jej měl strašit duch předního českého obrozence Josefa Dobrovského?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 08. 01. 2022 11:00

Jan Werich, celým jménem Jan Křtitel František Werich, byl český divadelní a filmový herec, dramatik a scenárista. Spolupracoval s Jiřím Voskovcem a Jaroslavem Ježkem. Patřil mezi klíčové osobnosti avantgardně zaměřeného Osvobozeného divadla. Velkým portrétem slavného herce je dokument Jan Werich: Když už člověk jednou je..., který dnes ve 21:20 uvede ČT 1.

Tajemná Werichova vila na Kampě

Ač je vila na Kampě spojována nejvíce s osobou Jana Wericha, žili v ní i další slavní lidé. Za všechny jmenujme jeho kolegu z Osvobozeného divadla Jiřího Voskovce anebo básníka Vladimíra Holana, který zde pobýval s celou rodinou. Nesmíme také zapomenout na historika Zdeňka Wirtha.

Nejzajímavější ze všech je ale Josef Dobrovský, významná postava národního obrození. Ten v domě napsal svá díla z oboru slavistiky. A zřejmě se “otci češtiny" zalíbilo ve vile natolik, že v ní hodlal zůstat i po své smrti. Podle listu Denik.cz byl o tom Jan Werich přesvědčen.

Hlučný duch Josefa Dobrovského

Jan Werich tvrdil, že duch Josefa Dobrovského ve vile stále přebývá. V některých místnostech měly prý záhadně vrzat parkety, jako by po nich někdo chodil. Také u dveří cvakaly kliky a rozsvěcovala se světla. Byt v prvním patře vily byl herci přidělen na podzim roku 1945, kdy se vrátil s manželkou Zdenkou a dcerou Janou z amerického exilu.

Tam musel uprchnout před nacisty kvůli svým divadelním hrám, jež poukazovaly na rostoucí nebezpečí nacionálního socialismu. První šel Jiří Voskovec s manželkou Madelaine a skladatelem Jaroslaven Ježkem již na konci roku 1938. Werich je následoval v lednu 1939. Stihl to doslova za pět minut dvanáct. Kdyby se zdržel, zabavila by mu policie pas.

Voskovec a Werich

Voskovec, na rozdíl od Wericha, s návratem do vlasti spěchal. V dubnu 1948 však musel Československo znovu opustit kvůli komunistickému puči. S Werichem se setkal až o osm let později. Navštěvovali se pravidelně, bylo to ale přátelství na dálku. Na Kampu se totiž vracela jen jeho třetí manželka Christine. Zda se také setkala s hlučným duchem obrozence, již ale není známo.

Zdroje informací: 

Wikipedia.cz: Jan Werich, Jiří Voskovec 

Česká televize: Jan Werich: Když už člověk jednou je 

Werichovavila.cz: Historie vily, slavní obyvatelé vily 

Deník.cz: Vilu na Kampě obýval nejen Werich. Prý uvnitř bloudil duch Dobrovského 

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články