Meda Mládková byla symbolem elegance: Zdobily ji výrazné šperky a na míru šité šaty z Paříže

Meda Mládková
Zdroj: Petr Hloušek/Právo/Profimedia
Meda Mládková na přehlídce Liběny Rochové.Meda Mládková s Liběnou Rochovou na další přehlídce v roce 2013.Meda Mládková na křtu kalendáře nadačního fondu Mathilda pro vodící psy v Muzeu Kampa.Meda Mládková v centru DOX na oslavě 75. narozenin Václava Havla.+ 2 fotky+ 3 fotky

Meda Mládková, historička umění, sběratelka a mecenáška, zemřela v úctyhodném věku 102 let. Zprávu o jejím úmrtí zveřejnila Nadace Jana a Medy Mládkových a Museum Kampa. Meda Mládková se naposledy na veřejnosti objevila u příležitosti svých 99. narozenin. Poté se kvůli zdravotním obtížím držela mimo veřejnost.

Kristina Vodičková
Kristina Vodičková 03. 05. 2022 19:38

Vystudovaná ekonomka s doktorátem ze Ženevy a aristokratickými způsoby je hlavně označována za sběratelku a mecenášku umění. Obrazy od československých umělců kupovala celá desetiletí a sbírku v hodnotě stovek milionů korun, kterou s manželem celý život budovali, později věnovala Praze.

Meda Mládková v emigraci

Narodila se 8. září 1919 v Zákupech v severních Čechách. V emigraci žila od roku 1948 a vyzkoušela si život ve Švýcarsku, Francii a Spojených státech.

V letech 1955 až 1960 studovala dějiny umění v Paříži, kde se také seznámila s malířem Františkem Kupkou, jehož díla začala sbírat. Později studovala i ve Spojených státech. Tam si vybrala americkou literaturu a umění.

Do Československa jezdila Mládková pravidelně od roku 1967. Podporovala umělce svou sběratelskou činností a po smrti manžela se v roce 1989 domů vrátila natrvalo. Zasloužila se o návrat mnoha uměleckých děl do České republiky.

Módní styl Medy Mládkové

Silné umělecké cítění se odráželo i v jejím stylu oblékání. Meda Mládková ráda nosila výrazné šperky, které samy o sobě byly často uměleckým dílem.

"Kombinovala oděvy z různých zemí, například tradiční asijské košile s šaty šitými na míru v Paříži. Nikdy se neřídila módními trendy, vytvářela si vlastní styl. Byl to záměr, prezentovala tak své umělce a také sama sebe," cituje Aktualne.cz Pavla Lišku, kurátora výstavy v Museu Kampa, která byla věnovaná oslavě blížících stých narozenin Medy Mládkové.

Ocenění životního poslání Medy Mládkové

Meda Mládková je nositelkou českého státního vyznamenání Medaile Za zásluhy II. stupně a také se pyšní francouzským státním vyznamenáním Řád za zásluhy. Před dvěma lety byla také oceněna Nadací Krása pomoci lidem Taťány Kuchařové. Cenu Beauty of Help Award udělila bývalá Miss World Pierru Richardovi, Karlu Gottovi a třetí držitelkou ocenění se stala Meda Mládková.

„Heslo Medy je ´Když chceš, můžeš...´ A tím se opravdu celý život řídila. Museum Kampa otevřela ve svých osmdesáti letech a musela si ho vybojovat. Dokazuje nám všem, že nikdy není pozdě na splnění svých snů," vysvětlila tehdy zakladatelka nadace Taťána Kuchařová.

Pro Medu Mládkovou je příznačné, že nikdy nemyslela sama na sebe, ale především na ostatní. Za nejdůležitější věc v lidském životě vždy považovala to, když je člověk schopen pro svůj národ něco smysluplného a trvalého udělat. Její touha zanechat něco mladé generaci byla obdivuhodná," dodal Jiří Pospíšil, předseda správní rady Nadace Jana a Medy Mládkových.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články