Záhada Fridy Kahlo: Deník slavné malířky možná prozrazuje pravdu o její smrti

Záhada Fridy Kahlo: Deník slavné malířky možná prozrazuje pravdu o její smrti
Zdroj: Wikimedia Commons/Guillermo Kalho, Public Domain
„Nemaluji sny ani noční můry, pouze vlastní realitu."„Nic není navěky. Vše se mění, pohybuje, otáčí a létá, aby nakonec zmizelo."„Maluji autoportréty, neboť jsem často sama, a protože se znám nejlépe."„Nesnáším ty takzvané intelektuály. To už bych raději prodávala tortilly na trhu v Toluce, než mít něco společného s těmi idioty z Francie."+ 2 fotky+ 3 fotky

Frida Kahlo patřila mezi nejvýraznější umělkyně 20. století. Dožila se však pouhých sedmačtyřiceti let. Oficiální pitva uvedla jako příčinu smrti plicní embolii. Bylo tomu ale skutečně tak?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 24. 07. 2021 14:00

Frida Kahlo byla mexická malířka, jenž působila na počátku 20. století. Ve své tvorbě mísila původní mexickou kulturu s prvky realismu, symbolismu a surrealismu. Jako mnozí její kolegové aktivně podporovala komunistické hnutí.

Fridu Kahlo provázela smůla již od dětství

V šesti letech byla Fridě diagnostikována obrna, která postihla její pravou ruku a nohu. To jí ale nezabránilo v tom, aby si díky sportu užívala aktivního života. Na prahu dospělosti však došlo k velké tragédii. Během havárii autobusu byla velmi vážně zraněna.

Na nemocničním lůžku tehdy strávila více než rok. Musela se totiž zotavit ze zlomeniny páteře, klíční kosti, žeber a pánve. Přestože podstoupila nespočet operací, nikdy se plně neuzdravila. Zbytek života prožila v neustálých bolestech.

Chatrné zdraví Fridy Kahlo

V roce 1953 byla Fridě Kahlo, kvůli komplikacím po jedné z mnoha operací, amputována polovina nohy (ke koleni). Její zdravotní stav se ale zhoršoval i nadále. Velký podíl na tom mělo nadměrné požívání léků proti bolesti a závislost na alkoholu. To se samozřejmě začalo odrážet i v její tvorbě. Nejvíce je to znát na obrazu s názvem Autoportrét uvnitř slunečnice z roku 1954. Postrádá pečlivé tahy štětcem, jenž byly pro malířku typické.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Frida Kahlo (@fridakahlo)

Přesto zůstala v rámci možností aktivní až do samotného konce. Několik dní před svou smrtí se dokonce na invalidním vozíku zúčastnila shromáždění, na němž se protestovalo proti chystanému státnímu převratu za podpory CIA. Krátce poté zemřela. Šlo o přirozenou smrt?

Embolie, nebo sebevražda?

Nad pravou příčinou smrti Fridy Kahlo se dodnes vznáší otazník. Oficiálně mělo jít o plicní embolii, spousta lidí si však myslí něco jiného. Ve hře je třeba předávkování léky. Tuto tezi podporuje i jeden z jejích posledních zápisů do deníku, kde si stěžuje na špatné zdraví: „Před šesti měsíci mi amputovali nohu, připadá mi však, že bolestí trpím již celá staletí. Chci to ukončit. Doufám, že smrt bude milosrdná a že se už nikdy nevrátím zpět.” Záznam byl navíc doplněn o kresbu černého anděla.

A právě ona nesnesitelná bolest vzala malířce veškerou chuť do života. Kvůli ní také nemohla dokončit všechna svá díla. Tím se jí prakticky zhroutil celý svět. Frida Kahlo zemřela 13. července 1954. Donutilo ji chatrné zdraví skutečně k tomu, aby si vzala život, anebo jde o pouhou konspirační teorii?

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Frida Kahlo

Allthatsinteresting.com: Embolism, Overdose, Or Suicide: Inside The Mysterious Death Of Frida Kahlo

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články