Doba páry: Efektivní úklid si žádá silné stroje

Úklid se pro vás stane zábavou
Zdroj: Polti
Drobky pryč snadno a rychleVysát můžete i rozlité mléko z podlahyÚklid se díky chytrým pomocníkům stává hračkouNejúčinnější čističe fungují na principu páry+ 1 fotka+ 2 fotky

Moderní uspěchaná doba si žádá efektivitu a to i při úklidu. Aktivní člověk 21. století již nehledá kompromisy a chce perfektní výsledky za minimum času.

Petra Járková
Petra Járková 01. 11. 2018 09:23

Trendem je minimalismus 

Už nechcete mít pro každou činnost speciální pomůcky, ale naopak jeden perfektní produkt, se kterým uklidíme všechno – koupelnu, kuchyni, obývací prostory, toaletu, textil i interiér automobilu?

Ideální jsou parní čističe, které přináší inovace do domácností. Inteligentní parní vysavače kombinují technologii vysávání s hygienickou sílou páry v jediném multifunkčním zařízení. Účinná vodní filtrace a hloubkové parní čištění garantují maximální hygienu při každém úklidu.

Jak s ním pracovat?

Srdcem parního čističe je bojler, elektrickým ohřevem se v něm vyvíjí pára. Pára s teplotou až 100°C pod vysokým tlakem 4 až 6 atm., tryská přes různě upravené nástavce. Nástavce jsou přizpůsobeny pro různé způsoby čistění. Práce s parním čističem je celkem jednoduchá. Parní čistič naplníme požadovaným objemem vody z vodovodu. Destilovanou vodu není třeba používat u parních zařízení, pokud používají nerezový bojler. Zapneme parní čistič a dále zapneme vyvíjení páry. Ovládání je oddělené, abychom při ukončení práce mohli zbývající páru odpustit. Pak už jen stačí nasadit odpovídající typ nástavce, nastavit ovladačem potřebné množství páry a zahájit čištění. 

Kde ho oceníte nejvíce?

Existuje nepřeberné množství možných aplikací parních čističů. Způsob použití je vázán na volbu koncového nástavce a regulaci tlaku páry. Vysokým tlakem z parní trysky se dají "odstřelovat" nečistoty z těžko přístupných, drobných a skrytých míst, z hubic lze horkou páru napouštět do hloubky koberců, polstrování a matrací a tím hubit i ty drobné organismy (např. roztoče nebo bleší vajíčka), které odolaly vysávání. Při nasazení rozličných kartáčků se účinek teploty, tlaku a vlhkosti páry kombinuje s intenzivním mechanickým působením, hubicemi s připnutým hadrem se bezchemicky a přitom účinně otírají povrchy nábytku, zařízení, obkladů i podlah, okenní nástavec myje a zároveň stírá skla, sifonový zvon pomáhá důkladně protáhnout odpady. S parním čističem lze s úspěchem likvidovat skvrny od jídla a rozlitých nápojů (nečistoty se rozpustí a vzlínají spolu s párou), odstraňovat led z vnitřku lednic a mrazáků, čistit a odmašťovat kutilské a sportovní nářadí, pročišťovat nedostupná zákoutí mechanismů a strojů, dezinfikovat hračky i mýt citlivé povrchy, jako například teflon na pánvích a toustovačích. Neopominutelnými aplikacemi je kartáčování oděvů, žehlení látek a odstraňování pachů z nich, zvlhčování vzduchu a aromaterapie.

Výhody parního čističe pro alergiky

Parním čističem likvidujeme velkou část alergenů v domácnosti. Nejčastějším alergenem je prach (pára prach navlhčí a následně prach setřeme, nedochází k víření). Dalšími alergeny jsou plísně a roztoči (jejich dlouhodobá likvidace). Alergeny mohou být také chemické přípravky (ve většině případů čištění se bez nich obejdeme).

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články