Jak vytvořit z domu dokonalé rodinné zázemí

Jak vytvořit z domu dokonalé rodinné zázemí
Zdroj: dovido.cz

Vytvořit ze svého domova klidné a harmonické rodinné zázemí není jen tak. Ano, můžete se dát cestou, kterou určuje staré čínské učení feng šuej, ale také se stačí držet několika rad bytových designérů, které k onomu vytouženému pocitu z domova vedou. Co je zapotřebí si uvědomit nebo jak to udělat, abychom se těšili z požadovaného výsledku?

Komerční sdělení
Komerční sdělení 16. 02. 2022 06:40

Nepodceňujte žádný pokoj

Domácnost je tvořená několika pokoji. A je třeba si uvědomit, že žádná z místností není druhořadá. Všechny pokoje jsou víc než jen důležité, nezáleží na tom, k čemu jsou využívány. Při zařizování interiéru jako celku musíte se stejnou mírou zodpovědnosti a pečlivosti přistupovat ke každé jedné místnosti - jen tak vytvoříte tu pravou domácí harmonii.

To, jakým způsobem nebo stylem si pracovnu, obývací pokoj nebo obyčejnou komoru zařídíte, je čistě ve vašich rukách. Měli byste jít cestou svého vlastního, osobitého stylu, jenž je vám příjemný. Fototapety mohou do domova vnést trochu přírody a onoho klidu, který v lesích pociťujete. Aromatické bylinky na okenních parapetech zase naprosto ovládnou jeden z vašich smyslů.

dovido.cz

Na zvolených barvách záleží

A to, jaké zvolíte barvy či jakým odstínem vymalujete zdi v místnostech pak určí vaši náladu. Je důležité si uvědomit, že barevné tóny mají na člověka daleko větší vliv, než jaký si sám dokáže představit. Ovlivňují náladu, chuť k jídlu, dokonce i naši produktivitu nebo tok konverzace, ke které dochází především v obývacích pokojích.

Zatímco oranžová nebo žlutá jsou barvy optimistické, které pozvedají naši náladu a také podporují zmiňovanou konverzaci ve společenských místnostech, modrá a šedá jsou zase barvy uklidňující čili se hodí do koupelen nebo ložnic. Zelená je barvou produktivity a červená má své místo v jídelnách, kde podporuje chuť k jídlu.

dovido.cz

Minulost nemá v domově místo

Jedním z důvodů toho, proč se vám nedaří ze svého domova vytvořit skutečně příjemné rodinné zázemí je, že nechává ducha minulosti, aby se tiše, doslova po špičkách procházel domem. Zážitky, zkušenosti, ale také smrt či jiná forma ztráty někoho blízkého však znemožňují příchodu toho vytouženého pocitu uspokojení a klidu. Proto udělejte všechno proto, aby se onen duch minulosti vytratil. A když si to vyžádá celkovou rekonstrukci, holt se bude rekonstruovat.

I když si to člověk neuvědomuje, je si podvědomě vědomý všech prvků v domácnosti, ať už sídlí na policích, okenním parapetu nebo na nočním stolku. Možná je běžně neregistruje, považuje je za samozřejmost, ale pokud jsou to převtělené vzpomínky, jisté pocity v něm tak či onak vyvolávají. A ty nemusí být zrovna dobré. Je načase je tedy nahradit něčím „bezvzpomínkovým”.

Začleňte do domu všech pět elementů

Když upustíme od trochu sentimentálního kroku, je načase udělat další věc, a sice vnést do svého domu všech pět elementů. Jejich sílou je především oživit domov a vdechnout mu život. Jenže co vlastně je těch pět elementů?

Mluvíme o vodě, zemi, ohni, kovu a dřevu. Zatímco vodu a zem můžete vnést do interiéru pomocí pokojových (a vodních) rostlin, oheň symbolizují aroma lampy, svíčky nebo krb nacházející se uprostřed obývacího pokoje. Kov se může nacházet na nábytku, dřevo také, případně je možné zakomponovat do jednotlivých místností pár dřevěných bytových dekorací. Můžete se také inspirovat pěknou řádkou různých stylů bydlení – třeba v rustikálním nebo industriálním stylu vyčnívají cihlové zdi, které můžete imitovat obkladovými pásky.

dovido.cz

Osvětlení měkčího rázu

Aby domácnost působila prakticky po celý den (čili i k večeru) klidně a harmonicky, je zapotřebí trochu změkčit osvětlení. Oceňte přirozené venkovní světlo, které si během pozdních odpoledních hodin už trochu pohasíná. V interiéru ho může podpořit krb, případně stmívače. Vybudujte si doma takovou intimní, nikoliv zářivou atmosféru, která působí až romanticky.

Zmiňované stmívače jsou v současné době velice oblíbeným prvkem, který má v moci ovlivňovat intenzitu celkového osvětlení. Navíc je skvělým řešením, jež šetří peníze i zrak.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články