Krása ukrytá ve skle: Tohle jsou ta nejúchvatnější okna na světě

Ta nejúžasnější okna naleznete v sakrálních stavbách.
Zdroj: Tim Crabb/Telegraph.co.uk
1. Alabastrové okno v bazilice svatého Petra (Řím).2. „Čtenářka“ od Tiffany Glass a Decorating Company. Toto dílo je inspirováno obrazem „La Liseuse“ od J. J. Lefebrveho.3. Kostel v North York Moors.4. Vitrážové okno v Tokiu (Japonsko).+ 6 fotek+ 7 fotek

Okna plní velice důležitou úlohu – vpouštějí do našich domovů životodárné sluneční světlo. Kromě toho ale mohou mít i funkci dekorativní. Díky technice vitráže vznikla natolik impozantní okna, že patří mezi klenoty světového umění.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 07. 12. 2016 16:06

S těmi bezesporu nejpovedenějšími ozdobnými okny se setkáte v kostelech a dalších sakrálních stavbách. Nedisponují klasickými skleněnými tabulemi, ale takzvanými vitrážovými skly.

Tyto pestrobarevné mozaikové výplně se používaly již v období antiky. Zdaleka největší obliby však dosáhly ve středověku, kdy se budovaly velkolepé katedrály.

V současné době si vitrážové okno může pořídit v podstatě každý, nicméně díla starých sklářských mistrů zůstala nepřekonána. Nevěříte? Prohlédněte si následující galerii a nechte se přesvědčit sami.

Zdroj: The Telegraph

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články