Na Tháliích zářila v lila šatech, co oblékne na Slavíka? Radka Pavlovčinová připravuje zářivý upcyklovaný model

Herečka Radka Pavlovčinová dorazila na letošní udílení cen Thálile v šatech české udržitelné značky ON THE BOAT.Na jevišti Národního divadla jednoznačně zazářila.Radka Pavlovčinová v nepřehlédnutelných šatech Jany Horejšové, které sestávají z odnímatelného živůtku a vrstvené sukně. Radka v nich v Národním divadle zapózovala  s kolegy z divadla Minor.Radka Pavlovčinová a její růžový komplet topu a sukně tvořící večerní róbu, ve které se představila na letošním předávání cen Thálie. Model pochází z ateliéru Jany Horejšové a její značky ON THE BOAT.+ 19 fotek+ 20 fotek

Když se na Tháliích letos zjevila v modelu z dílny návrhářky a dnes už i své kamáradky Jany Horejšové a značky ON THE BOAT, spustila vlnu zájmu nejen o úchvatnou lila róbu, ale i o proces upcyklace, kterým šaty, jež si vybrala, vznikaly. Teď se Radka Pavlovčinová (34) hodlá stejnou cestou vydat i při výběru modelu pro slavnostní předávání Českých slavíků. 

Jana Elfmarková
Jana Elfmarková 20. 11. 2023 09:00

Herečka a zpěvačka Radka Pavlovčinová všechny uchvátila při letošním předávání cen Thálie, kde se objevila v dvoudílných tylových šatech v barvě lila z dílny návrhářky Jany Horejšové a její značky ON THE BOAT. Protože nás v Lifee.cz její model velmi zaujal, neváhaly jsme a Radku vyzpovídaly, jak vypadají přípravy na letošní předávání slavíků. Vybere si zase u stejné značky? A zasahuje do tvorby modelu, který později vynese do společnosti?

Radka Pavlovčinová a ON THE BOAT

Radko, čím vás oslovila značka ON THE BOAT?
Lovím v paměti, kdy poprvé jsem Janiččiny modely vlastně vynesla. Bylo to, když jsem fotila pro magazín Esquire. Měli jsme tehdy možnost vybírat z několika stylingových variant. Tam jsem uviděla její sako a řekla si, no co tohleto je? Ten střih, ta kvalita provedení! Člověk je dnes zvyklý, že si něco koupí v řetězcích s tzv. fast fashion, třikrát to vypere a zničí se to. A tady byla vidět ta precizní práce! Hlavně bylo znát, že je to originál, takže mi nebylo ani úplně jasné, jak to vzniklo. Zkoumala jsem tedy blíže značku a vidím ON THE BOAT.

A tak to všechno začalo. Když jsem ji pak označila na Instagramu, vlastně okamžitě jsme s Janičkou navázaly komunikaci. Myslím si, že to mezi námi hodně "kliklo" i na té lidské rovině, což je pro mne velice důležité a troufám si říct, že jsou z nás už tak trochu i kámošky (smích). Společně tak řešíme udržitelnost a vlastně si v těchto věcech jdeme i vzájemně vstříc. Nám, jakoumělcům, hercům či zpěvákům, to vyhovuje, když nemusíme na všechny akce neustále kupovat nové věci. A Janička se udržitelností v módě zabývá hodně do hloubky, to je mi osobně velice sympatické. Takže je mi velkou ctí, že mohu její módu prezentovat.

Něco z dílny Jany Horejšové se chystáte předvést i na letošním předávání cen Český slavík. Jak takový model vzniká a jak často se třeba musíte sejít, než jej dokončíte?
Janička je jako módní tvůrkyně velmi efektivní, takže práce s ní je vlastně velmi rychlá. Sejdeme se třeba jednou nebo dvakrát, ale hodně komunikujeme i po telefonu nebo formou zpráv. Aktuálně jsme ve fázi příprav mého modelu. Obě už máme nějakou představu, jak by to mělo vypadat, takže se nyní domlouváme na volbě materiálu nebo barvy. Celý ten proces je velmi zábavný.

Když v šatech sedíte tři hodiny

Takže vy sama aktivně zasahujete do finální podoby vašeho nového modelu?
Ano, děláme to spolu. Samozřejmě, že Janička má obrovské zkušenosti a já si velmi ráda nechám poradit, když řeším pohodlí, anebo odkud pochází látka, ze které budeme šít, a vím, že na ni se mohu stoprocentně spolehnout. Řešíme také, jak dlouho v šatech budu muset být. Takže když víme, že na slavících budu v těch šatech sedět tři hodiny, samozřejmě přihlížíme i k pohodlnosti mého plánovaného modelu. Trošku jí tedy do toho tvůrčího procesu kecám, ale ne moc! (smích)

Velký úspěch sklidily šaty, které jste měla od Jany na Tháliích. Jak jste si večer v nich užila?
Moc! Moc jsem si to užila. Ony šaty vznikly podle jednoho vzoru již hotových šatů, které Jana navrhla už dříve. Společně jsme pak šly vybírat materiál, já si vybrala i barvu, na které jsme se samozřejmě shodly. Pak jsem byla na dvou zkouškách a bylo to.

Jedny šaty na celý rok? Klidně!

Jak vám šaty ze dvou dílů sedly?
V tom modelu jsem se cítila především velice pohodlně. Přesně jsem věděla, do čeho jdu, jak se v nich budu cítit. A nesmírně mně potěšilo, že šaty měly takový ohlas, že se velmi líbily a odezva byla opravdu obrovská. Nás to nesmírně potěšilo. Vůbec jsme s tím totiž při jejich vzniku nepočítaly.

Jste fanynkou recyklace takových modelů? Vzala byste si je na podobnou společenskou událost znovu a znovu se v nich nechala vidět?
Nemám s tím absolutně žádný problém. Jsem tohoto přístupu velikou fanynkou. Samozřejmě, že naše společnost na to zatím ještě nahlíží trošku jinak, ale věříme, že to třeba s naším přístupem dovedeme s Janičkou odbourat. Mně by nevadilo ani protestantsky nosit jeden takový model na všechny akce celý rok, nebo jej jen dál a dál přešívat. Myslím si, že je to v mnoha ohledech dobrá idea.

Na fotografie Radky v modelu Jany Horejšové se můžete podívat do naší galerie. 

Související články

Další články