Cate Blanchett je královnou upcyklace: Přešité šaty vynesla na SAG Awards, ceny BAFTA i na festivalu v Benátkách

Cate Blanchett je královnou upcyklace: Přešité šaty vynesla na SAG Awards, ceny BAFTA i na festivalu v Benátkách
Zdroj: Profimedia/Koláž Lifee
Cate Blanchett na BFI filmovém festivalu v  roce 2015 v šatech od Estebana Cortazara. Šaty Cate Blanchett na červený koberec vynesla znovu v roce 2020. Na filmovém festivalu v Benátkách šaty jen drobně ozvláštnila náhrdelníkem Pomellato a poté šaty věnovala na dražbu pro charitativní účely. V roce 2015 vynesla na Oscary Cate Blanchett černé šaty Maison Margiela, které doplnila tyrkysovým náhrdelníkem od Tiffanyho. Na ceny BAFTA v únoru 2023 si vzala Cate Blanchett znovu šaty Maison Margiela, ale šaty měly lehce upravené rukávy a náhrdelník vyměnila za perly od Louis Vuitton. + 12 fotek+ 13 fotek

Trend slow fashion stále výrazněji proniká i na červený koberec. Zářným příkladem buďtež úchvatné róby světové megastar, třiapadesátileté herečky Cate Blanchett, která se nebojí obléci jedny šaty víckrát. To je totiž principem upcyklace – dodat nepotřebným či dříve využitým kouskům nejen módního charakteru nový smysl.

Jana Elfmarková
Jana Elfmarková 04. 03. 2023 18:00

Dřívější módní faux-pas tak okouzlující Cate s grácií proměnila v žhavý trend. Její šaty už tradičně procházejí neuvěřitelnými proměnami a zdá se, že se žádný z jejích starších modelů nebude navždy zahálet ve skříni.

Cate Blanchett a její upcyklované róby

Naposledy takto představila umně upcyklované šaty na letošním předávání cen SAG. Její okouzlující, flitry pošitá večerní róba vznikla s využitím živůtku krajkových šatů Giorgio Armani, ve kterých se Cate Blanchett představila už na Zlatých glóbech v roce 2014 a také na červeném koberci filmového festivalu v Cannes v roce 2018.

U příležitosti předávání cen BAFTA v roce 2016 zase hrdá zastánkyně udržitelné módy představila neodolatelný vyšívaný živůtek z dílny britské značky Alexander McQueen, který doplnila maxisukní bohatě zdobenou peříčky, a vznikla tak úchvatná podívaná doplněná luxusními šperky Pomellato. Po čtyřech letech pak herečka po živůtku sáhla znovu, aby jej vynesla s elegantními kalhotami a ikonickými lodičkami Jimmy Choo před fotoaparáty novinářů na benátském filmovém festivalu.

Na týž festival pak neváhala v roce 2020 vyrazit ve flitrové róbě Esteban Cortazar, jejíž nepřehlédnutelné kontrastní lemování poprvé předvedla v roce 2015 na premiéře snímku Carol.

Cate Blanchett chválí i její dvorní stylistka

Láska k udržitelné módě zjevně doprovází Cate takřka při každé výjimečné příležitosti. Před pár dny totiž opětovně využila úchvatného efektu volánkové róby s odhalenými zády z dílny Givenchy, které pro slavný módní dům vytvořila designérka Clare Waightkeller. V nepřehlédnutelných duhových šatech s kontrastním horním dílem se poprvé objevila už v Cannes roku 2018.

Hereččina dvorní stylistka Elizabeth Stewart prostřednictvím instagramového profilu pěje na Cate Blanchett a její udržitelný postoj k módě chválu už delší dobu a neopomněla ji ani tentokrát: "Cate znovu vynesla jeden z mých nejoblíbenějších looků. Tyhle mimořádné šaty z dílny Givenchy jsou příliš báječné na to, aby jen tak zahálely ve skříni. Jejich opětovné využití ale díky Cate ilustruje i další, neméně důležitou věc. Ve světě, kde tuny oblečení končí každý rok na skládkách, se můžeme rozhodnout, zda si budeme vědomi svého dopadu na planetu a pečlivě zvážíme, kdy si koupit nový kousek a kdy módní kreace modifikovat, aby šly nosit znovu a znovu.“ 

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články