5 tipů, kam si v Evropě zaletět na víkend: Navštivte Dublin, Stockholm nebo třeba Amsterdam

Ordsall Hall.
Zdroj: pixabay.com
5 tipů, kam si v Evropě zaletět na víkend: Navštivte Dublin, Stockholm nebo třeba AmsterdamNordic muzeum.5 tipů, kam si v Evropě zaletět na víkend: Navštivte Dublin, Stockholm nebo třeba AmsterdamCentrum města - vlevo Frauenkirche, vpravo Nová radnice.+ 10 fotek+ 11 fotek

Už dávno nemusíte cestovat jen prstem po mapě. Možností jsou spousty. Abyste mohli poznávat nová místa, nemusíte dokonce ani vykrást banku nebo vyhrát ve Sportce. Díky nízkonákladovým leteckým společnostem vás totiž letenky vyjdou jen na pár stovek. Levné ubytování si pak seženete přes některý z ubytovacích serverů. Máme pro vás pár tipů, kam se vyplatí zaletět.

Lenka Chvostová
Lenka Chvostová 12. 05. 2019 12:00

Stockholm, Švédsko

Ne nadarmo se tomuto městu protkanému kanály říká Benátky severu. Nádherné město plné barev, zeleně, historie, umění a designu si zamiluje každý, kdo vkročí na jeho půdu. Přesněji řečeno na jeden ze čtrnácti ostrovů, na nichž se hlavní město Švédska rozkládá. Dominantou města je stockholmská radnice, postavená z milionů červených cihel. Rozhodně si nenechte ujít výměnu stráží před královským palácem. Navštívit můžete i Drottningholmský palác, který je soukromou rezidencí královské rodiny. Zajímavé je také Nobelovo muzeum. Vynálezce dynamitu Alfred Nobel byl totiž známým stockholmským rodákem. Velmi zábavná je prohlídka interaktivního muzea ABBA. Za návštěvu stojí i Skanzen na ostrově Djurgården muzeum pod otevřeným nebem, ve kterém můžete obdivovat selská stavení, lidovou kulturu i severská zvířata.

Dublin, Irsko

V hlavním městě Irska to žije. Vedle nádherných historických památek vás v něm čekají usměvaví Irové a samozřejmě typické irské hospody a puby, které musíte určitě navštívit, abyste ochutnali vyhlášené irské pivo. Přímo v srdci města najdete Dublinský hrad, který v minulosti sloužil mnoha účelům – ať už coby obranná stavba, královské sídlo nebo třeba vojenská pevnost. Za návštěvu stojí knihovna nejprestižnější irské univerzity Trinity College, ukrývající na tři miliony svazků, která je skutečným rájem pro všechny knihomoly. K procházce a relaxaci se nabízí třeba historický Phoenix Park, jeden z největších městských parků v Evropě, jehož hlavní atrakcí jsou už od 17. století rozkošní daňci. Lahůdkou pro milovníky strašidelných příběhů je pak National Leprechaun Museum – muzeum věnované irským mytologickým postavám a tajemným historkám.

Amsterdam, Nizozemsko

Vyhlášeným kulturním centrem je největší nizozemské město, ve kterém žije přibližně 860 tisíc obyvatel, kteří se hlásí ke 177 různým národnostem. A protože Nizozemsko je nejen zemí mlýnů a tulipánů, ale také kol, můžete je využít i k poznání samotného hlavního města. Udělejte si třeba výlet kolem proslulých kanálů s house boaty, zajeďte se podívat na okraj města na tradiční větrný mlýn. Velkým zážitkem je vidět na vlastní oči čtvrť Red Light district s „prodejnými“ dívkami ve výlohách. Hodně turistů přijíždí do Amsterdamu také za vyhlášenými coffee shopy. Ve městě můžete najít muzeum hašiše a marihuany, muzeum sexu, muzeum prostituce, muzeum kabelek nebo muzeum holandského génia van Gogha s největší sbírkou jeho uměleckých děl. Každý večer se město plné barů a klubů mění na nekonečnou party.

Manchester, Velká Británie

Manchester je významné metropolitní historické město v severozápadní Anglii. Za prohlídku rozhodně stojí centrum města, které je na seznamu památek chráněných UNESCO. Pozoruhodné je pro svou polohu poblíž sítě kanálů a mlýnů, které zaznamenaly největší rozvoj v období průmyslové revoluce v 19. století. Najdete zde velké množství budov postavených od viktoriánského období až do současnosti. Většina honosných budov odráží původní postavení města jako centra obchodu s bavlnou. Pokochat se ale můžete i velkým množstvím mrakodrapů. Velká část byla postavena v 60. a 70. letech 20. století. Nejvyšším mrakodrapem města je Beetham Tower, ten by postaven v roce 2006, má výšku téměř 169 metrů. Ve městě působí mnoho hudebníků a umělců. Můžete se tak vypravit do galerií, muzeí nebo na koncert. Světový věhlas zajistily městu též fotbalové kluby Manchester United a Manchester City. Vidět na vlastní oči zápas anglické Premier League na slavném stadionu Old Trafford je velký zážitek.

Mnichov, Německo

Za návštěvu rozhodně stojí i třetí největší město Německa. Středem historického města je Mariánské náměstí s nejstarším mariánským sloupem v Evropě, se Starou a Novou radnicí. Zde se křižují linky podzemní a příměstské dráhy. Na věži Nové radnice naleznete krásný orloj se zvonkohrou.  Zbytky někdejšího městského opevnění tvoří tři brány středověkého původu, druhotně dostavěné. Významným náměstím je Karlzplatz, na němž naleznete jednu z nich. Charakteristickou siluetu města pak tvoří kostel Panny Marie, mohutná pozdně gotická trojlodní hala z 15. století se dvěma věžemi v průčelí, která stojí severozápadně od Mariánského náměstí. Navštívit zde ale můžete i další kostely, jako je kostel sv. Petra, kostel svatého Ducha, kostel Nejsvětější Trojice, jezuitský kostel svatého Michaela či kostel sv. Jana Nepomuckého. Krásný je i barokní zámek Nymphenburg, který se nachází asi 10 km od centra. Patří k nejhezčím v celé Evropě. V Mnichově naleznete též muzeum s korunovačními klenoty bavorských králů a obrovskou sbírkou egyptského umění.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články