Jeden z největších festivalů Evropy přilákal neuvěřitelný počet návštěvníků. Kdo z Čechů letos zazářil, co na atmosféru říkaly zahraniční celebrity a na co se můžete těšit příští rok?

Pátý největší festival na světě
Zdroj: Sziget
Pátý největší festival na světěFestival se těší velké obliběDavy lidí byly neskutečnéFanoušci si přišli na své+ 4 fotky+ 5 fotek

Dvacátý šestý ročník týdenního festivalu Sziget přilákal přes půl milionu návštěvníků. Fantastická atmosféra vládla na ostrově uprostřed Budapešti po celý týden i díky hvězdám jako Kendrick Lamar, Gorillaz, Lana Del Rey, Mumford & Sons, Dua Lipa, Arctic Monkeys, Kygo a Shawn Mendes.

Redaktor
Redaktor 20. 08. 2018 17:04

Obrovský festival Sziget se od loňského roku opět zvětšil, a to z hlediska financí investovaných do programu. Celkový rozpočet se pohybuje okolo 25 milionů eur, v přepočtu 650 milionů korun. Z této sumy je téměř třetina vyhrazena na zaplacení sedmi největších hvězd vystupujících na hlavním pódiu. Výsledkem byla extrémně vysoká návštěvnost, která překonala rekord z roku 2016.

Výkonný ředitel Szigetu Tamás Kádár dodává: „Festival Sziget je skutečným světovým unikátem. Máme velkou radost, že jsme mohli v srdci Budapešti přivítat 565 000 návštěvníků z celého světa. V průběhu sedmi dní jsme hostili umělce z 63 zemí, kteří se představili v rámci tisícovky různých vystoupení. Hlavními pilíři celého festivalu zůstává láska, otevřenost a respekt, tyto hodnoty symbolizují naši filozofii Love Revolution, ve které budeme nadále pokračovat.“

Sziget je pátým největším festivalem na světě a patří k těm nerozmanitějším. Jako každoročně hostil ta nejzvučnější jména současné hudební scény, do srdce maďarské metropole dorazil hned v první den mnohonásobný držitel ceny Grammy Kendrick Lamar. Druhý den patřil legendárním Gorillaz a jejich koncert byl jedním z vrcholů celého festivalu. Řadě návštěvníků učarovala melancholická Lana Del Rey a sobotní program nabízel exkluzivní koncert energií pulzujících Mumford & Sons. Kapela, která od ledna nekoncertovala a Sziget byl letos jedinou evropskou zastávkou, sdílela na svém Instagramu emocionální post vztahující se k jejich vystoupení: „Probuzení ze včerejší noci – bylo to jako sen. Děkujeme @szigetoffical a děkujeme všem, kdo přišli, aby s námi sdíleli to, co děláme nejraději a za co jsme tak moc vděční.“​

Shawn Mendes nadchl a štěstím rozplakal velkou většinu dívek pod hlavním pódiem, indie-rockoví Arctic Monkeys uhranuli hudební nadšence a nechyběla velkolepá taneční  party s DJ Kygo. Na sociálních sítích se nechala slyšet také Dua Lipa: „Poprvé jsem byla hlavní hvězdou jednoho festivalového dne na akci takové velikosti a je to jako sen! Vůbec netuším, jak jsme se sem tak rychle dostali, ale rozhodně nechci pryč. Za včerejší noc vás všechny moc miluju... život je někdy pěkně bláznivý.“ Program festivalu sestával z více než tisícovky vystoupení, jež byla dramaturgicky skvěle zvládnuta, ať už se jednalo o world music, divadlo, kabaret, umělecké instalace či performance. Na ostrov svobody se sjeli Szigeťané z více než 100 zemí celého světa, aby společně zpečetili hodnoty, na kterých Sziget stojí již 26 let.

Tropické teploty panovaly celý týden a obrovské množství účastníků jim statečně čelilo. Poslední den přinesl silný déšť i potřebné ochlazení, které na zakončení nemělo vliv. Letos měli na Szigetu početně nejsilnější zastoupení Britové a překonali tak každoroční převahu Nizozemců. Co se týče Čechů, tak festival tento rok zaznamenal i nejpočetnější množství návštěvníků z České republiky, kterých se po ostrově pohybovalo zhruba 1000. Porci české hudby přivezl do hlavní maďarské metropole i písničkář Thom Artway, na jehož koncert se sešlo početné československé publikum. Bohužel vystoupení přerušila bouřka s intenzivní průtrží mračen, to však mladého zpěváka a jeho kapelu nerozhodilo. Zamířili z pódia mezi lidi a začali hrát obecenstvu v dešti, fanoušci i neznámí přihlížející byli nadšeni.

Pořadatelé kladli důraz na ekologii a minimalizaci plastů. Letošní novinkou bylo zavedení vratných umělohmotných kelímků a brčko do pití jste dostali, jen když jste si o něj řekli. Po areálu byly rozmístěny kontejnery na tříděný odpad a bannery k tomu vyzývající. Festivalu se podařilo výrazně snížit svoji ekologickou stopu a je opět o krok blíže k udržitelnému rozvoji.

Sziget byl jako každoročně oslavou radosti a svobody a všichni návštěvníci odjížděli s pocitem, že se v roce 2019 zase vrátí. A to konkrétně 7. – 13. srpna!

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články