Nahlédněte do historie animovaného filmu. Studio Pixar udává směr už 30 let

Kdo by neznal ambiciózní závodní auto Blesk McQueen z filmu Auta
Zdroj: archiv Art Movement
Kdo by neznal modrého Jamese P. Sullivana a zeleného Kuliočka z kultovního filmu Příšerky s.r.o.Kovboj Woddy z Příběhu hračekKresby Alberta Lozana k filmu V hlavěKresby Alberta Lozana k filmu V hlavě+ 6 fotek+ 7 fotek

Příběh hraček, Auta, Ratatouille, Příšerky s. r. o, Hledá se Nemo, Úžasňákovi a mnoho dalších slavných animovaných filmů, které slavily úspěch u dětí, ale i jejich rodičů. Za jejich vznikem stojí světoznámé animační studio Pixar. A vy teď, prostřednictvím úžasné výstavy na pražském Výstavišti, můžete až do konce proniknout do tajů animace a historie vzniku slavných „animáků“.

Lenka Chvostová
Lenka Chvostová 24. 02. 2019 14:00

Expozice s názvem Pixar - 30 let animace je oficiální putovní výstavou studia sídlícího v americké Kalifornii. Návštěvníci, kteří si do Křižíkova pavilonu najdou cestu, uvidí stovky skutečných skic, na kterých najdou historicky první vyobrazení slavných postaviček filmů, které změnily pohled na animovaný film. Studio Pixar dalo v roce 1995 filmem Toy Story: Příběh hraček světu nový fenomén zvaný 3D animace. Od té doby stihli tvůrci, mezi které patří také český režisér a animátor Jan Pinkava, vyprodukovat takové snímky jako Auta, Ratatouille, Hledá se Nemo, Vall-I, Vzhůru do oblak, V hlavě, Coco a mnoho dalších. Studio získalo nespočet prestižních ocenění, včetně ceny americké akademie Oscar, kterých má ve své sbírce celkem čtyřiadvacet.

„Trvalo celkem čtyři roky vyjednat možnost uspořádání výstavy slavného studia v České republice. Jsme rádi, že můžeme veřejnosti nabídnout pohled na animaci z dílny těch nejlepších tvůrců světa,“ řekla k výstavě Markéta Matoušková, jedna z producentek z pořádající společnosti Art Movement, která v minulosti přivezla do Prahy například expozici slavného tvůrce Tima Burtona nebo Davida Cronenberga.

Výstavu najdete v jednom z pavilonů Výstaviště Holešovice, který byl pro její potřeby kompletně přestavěn. „V pavilonu jsme vystavěli kompletně nový prostor. Vytvořili jsme např. několik samostatně fungujících kostek, ve kterých si návštěvníci vyzkouší různé aktivity spojené s tvorbou animovaného filmu. Speciální ocelová konstrukce zase slouží jako vyhlídková plocha, pod kterou se schovává impozantní stroj Zoetrop. Na návštěvníky čekají stovky originálních skic, storyboardů nebo velkoplošné kino Artscape. Velký zájem čekáme také o model auta Bleska McQueena v životní velikosti nebo také o fotky s obřími postavičkami z filmu Příšerky s.r.o.,“ dodává Markéta Matoušková.

Výstava je pro veřejnost otevřena od 15. 2. do 26. 5. 2019 a návštěvníci ji mohou navštívit každý den. „Výstava nebude v Praze prodlužována tak, jak to u jiných putovních výstav bývá, putuje následně do další země,­“ upozorňuje Matoušková za pořadatele. Vstupenky lze zakoupit v síti Ticketmaster nebo přímo na místě v pavilonu.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články