Nashle na skle: Začíná jedinečná výstava na zámku Ctěnice, vyzkoušet si můžete i sklářské techniky

výstavu, která představuje průřez moderním mladým sklářským designem a řemeslným uměním studentů
Zdroj: archiv MMP
Současná tvorba studentů a pedagogů Sklářské školy v Novém BoruVýstava je instalována v pěti výstavních sálech v přízemí zámku a v nově zpřístupněném gotickém sklepeníNa výstavu navazuje cyklus doprovodných programů, během nichž si mohou návštěvníci vyzkoušet různé sklářské techniky jako je foukání skla, malba na sklo, rytí skla nebo tvorba skleněných vitráží a odnést si tak nejen zážitek, ale i vlastnoručně vyrobený předmětvýstavu, která představuje průřez moderním mladým sklářským designem a řemeslným uměním studentů+ 1 fotka+ 2 fotky

Pokud máte rádi výrobky ze skla, neměli byste vynechat výstavu představující průřez moderním sklářským designem a řemeslným uměním studentů z Vyšší odborné školy sklářské v Novém Boru, která je doplněna originálními skleněnými instalacemi jejich pedagogů. Tu v Zámeckém areálu Ctěnice pořádá Muzeum hlavního města Prahy ve spolupráci s Vyšší odbornou školou sklářskou a Střední školou v Novém Boru.

Lenka Chvostová
Lenka Chvostová 24. 03. 2019 14:00

Autor, MgA. Jiří Suchý, výtvarník, sklář a pedagog připravil se svým týmem výstavu, která představuje průřez moderním mladým sklářským designem a řemeslným uměním studentů, doplněný skleněnými instalacemi vytvořenými pedagogy této školy. Výstava je instalována v pěti výstavních sálech v přízemí zámku a v nově zpřístupněném gotickém sklepení.

České sklářské vzdělávání se zrodilo v Novém Boru (tehdy Haidě) již v roce 1763, kdy zde vznikla piaristická škola pro děti místních sklářů a obchodníků se sklem. V roce 1870 bylo pak vyhověno žádosti městského zastupitelstva na ministerstvu obchodu ve Vídni a zřízena škola kreslení a modelování pro sklářské učedníky, tovaryše a mistry. V roce 1882 byla přejmenována na Odbornou školu pro sklářský průmysl a její tradice pokračuje bez přerušení dodnes v podobě současné sklářské školy.

Ta dnes jako jediná v ČR sdružuje všechny tři stupně sklářského vzdělávání: učně, středoškoláky i studenty VOŠ sklářské a vzdělává téměř všechny techniky výroby a zušlechťování skla, klasické i moderní zpracování skla – malování, rytí, broušení, umělecké sklenářství, hutní tvarování, fusing a lehání skla. Výtvarné vzdělání je vedeno pedagogy z řad činných umělců a podepřeno řemeslnou výukou sklářských mistrů. Škola má zároveň bohatou zkušenost s organizací vzdělávacích, rekvalifikačních i sklářských kurzů pro zájemce z celého světa.

Na výstavu navazuje cyklus doprovodných programů, během nichž si mohou návštěvníci vyzkoušet různé sklářské techniky, jako je foukání skla, malba na sklo, rytí skla nebo tvorba skleněných vitráží a odnést si tak nejen zážitek, ale i vlastnoručně vyrobený předmět. Malování gelovými barvami na sklo či práce s různými skleněnými polotovary, korálky se každý víkend nabízí pod vedením lektora v ukázkové sklářské dílně, která je součástí výstavy.

KDY: Muzeum hlavního města Prahy, Zámecký areál Ctěnice

KDE: Bohdanečská 259/1, Praha 9 - Vinoř

OTVÍRACÍ DOBA: duben až říjen - úterý až neděle 10–18 hod.; listopad až březen - úterý až pátek 10–16 hod., sobota–neděle 10–18 hod.

VSTUPNÉ: základní 100 Kč, snížené 50 Kč, rodinné 200 Kč

Termíny speciálních akcí:

Zahájení výstavy 23. 3. 2019        malba na sklo

Velikonoční dílna 13. 4. 2019       rytí skleněných vajec a malba

Květinový jarmark 11. 5. 2019      malba a výroba skleněných vitráží

Pražská muzejní noc 8. 6. 2019    foukání skla v mobilní sklářské peci

Jablkobraní 14. 9. 2019                  malba a foukání skla v mobilní sklářské peci

Závěr výstavy 12. 10. 2019             malba a broušení skla

 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články