Ojedinělá výstava pro celou rodinu: Galerie ocelových figurín vás přenese do světa pohádek, filmů, ale i luxusních automobilů

Hellboy a Batman.
Zdroj: archiv
Modely luxusních aut váží i více než 1000 kilogramů.Hodný dinosaurus.Při výrobě jsou použity pouze hořáky, svářečky, kladiva a řezače.Obvykle výroba trvá 1-8 měsíců dle velikosti figuríny.+ 14 fotek+ 15 fotek

Na počátku byl kovový šrot. Šikovné ruce však všechna ta ozubená kolečka, převodovky, brzdové destičky, řetězy, šrouby, matice a jiné kovové komponenty použily pro výrobu figurín, z nichž některé váží až více než 1 tunu nebo měří více než 3 metry. Navštivte výstavu, na níž se nemusíte bát dotýkat exponátů. Vše je totiž dovoleno.

Lenka Chvostová
Lenka Chvostová 30. 03. 2019 18:00

Galerie ocelových figurín je jedinečný projekt, který se skládá z umělecké tvorby exponátů z recyklovaných ocelových částí.  Nápad na tento projekt pochází ze šrotiště "Skup Złomu przy Czołgu" (Šrotiště poblíž tanku) v Pruszkówě, poblíž Varšavy. Tvůrcem projektu je "Jose" Mariusz Olejnik. Člověk, který se snaží rozšířit svůj unikátní nápad po celém světě od roku 2011.

120 řemeslníků, členů mezinárodního týmu, pracuje na projektech po celém světě. Často obětují tisíce hodin, aby docílili úžasu u všech, kteří jejich výtvory uvidí. Základním pilířem figurín jsou kousky kovového šrotu jako ozubená kolečka, prvky převodovek, brzdových destiček, řetězů, šroubů a matiček. Exponáty jsou vytvářené pomocí sváření.

Vyžaduje to vysokou teplotu za pomoci hořáku, který je základním vybavením každého řemeslníka. Technologie použitá k tvorbě figurín nemá žádná omezení, takže umělci mohou vytvořit cokoliv, co je napadne - zvířata, nábytek, figuríny, každodenní předměty a auta. Všechny tyto předměty jsou vytvořeny podle jejich vlastních projektů.

Sochy váží okolo 50-100 kilogramů v případě menších soch do 140 cm, nebo 300-500 kilogramů v případě větších soch do 230 cm a nejvíce do 1200 kilogramů v případě těch největších. Tato poslední skupina soch byla inspirována autoroboty, kteří jsou 320 cm vysocí, a dále také modely luxusních aut, která také váží více než 1000 kilogramů.

Žádná z figurín není litá ani vyrobená za použití těžkých strojů. Nejsou použity žádné formy, jedná se o ruční práci. Použity jsou pouze hořáky, svářečky, kladiva a řezače. Obvykle výroba trvá 1-8 měsíců dle velikosti figuríny. Auta jsou 90procentní reprezentací původního těla vozu a jejich výroba je nejdelší - často až 7000 hodin práce pro čtyři lidi.

Exponáty v Galerii ocelových figurín jsou inspirovány pohádkovým světem, sci-fi filmy, komiksy, videohrami a také luxusními automobily. Můžete jich najít víc než 100 a se všemi se můžete vyfotit, dotýkat se jich a užít si s nimi interaktivní zážitek.

KDE: Galerie ocelových figurín, 28. října 377/13, Praha 1

OTVÍRACÍ DOBA: pondělí – čtvrtek + neděle 10:00 - 22:00 hod., pátek – sobota 10:00 - 23:00 hod.

VSTUPNÉ: základní 299 Kč, děti 3-15 let 189 Kč, rodinné vstupné se odvíjí od počtu dětí

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články