Nestihli jste muzejní noc v Česku? Jeďte do Drážďan, zpřístupňují fascinující místa

Muzejní noc v Drážďanech se v roce 2019 koná v sobotu 6. července od 18 hodin večer do jedné hodiny po půlnoci.
Zdroj: LH Dresden © Matthias Rietschel
Muzejní noc v Drážďanech se v roce 2019 koná v sobotu 6. července od 18 hodin večer do jedné hodiny po půlnoci.Otevřeno je padesát muzeí. Vidět můžete třeba matematicko-fyzikální salon, součást Státních uměleckých sbírek Drážďany. Od roku 1728 sídlí v západním pavilonu Zwingeru. Rozsáhlá sbírka porcelánu umístěná v drážďanském Zwingeru se řadí mezi největší a nejkrásnější na světě.Panometer je obrovským drážďanským lákadlem. 360stupňový pohled do dějin města je více než fascinující.+ 7 fotek+ 8 fotek

Prošvihli jste muzejní noc, která se v Česku konala na přelomu května a června? Alternativou je stejná akce v Drážďanech. Začíná v sobotu 6. července 2019 od 18 hodin a vstupenky šly právě do prodeje. Zpřístupněna bude padesátka drážďanských muzeí - zámky, paláce, vily, industriální budovy i zahrady.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 19. 06. 2019 16:09

Drážďanská muzejní noc se koná v sobotu 6. července od 18 hodin do 1 ráno. Jedna jediná vstupenka platí do padesátky muzeí a zároveň i jako jízdenka na všechny linky MHD v Drážďanech i na regionální dopravu od českých hranic, a to od 14 hodin odpoledne do 6 hodin ráno.

Se vstupenkou na muzejní noc si můžete prohlédnout expozice ve Zwingeru, v Rezidenčním zámku, Albertinu, Dopravním muzeu, Muzeu hygieny, v Technických sbírkách, Železničním muzeu, Panometru a mnoha dalších. Muzejní noc má tradičně bohatý doprovodný program pro dospělé i pro děti s mnoha akcemi, které nevyžadují znalost němčiny. Ať už jde o taneční a hudební vystoupení nebo kreativní a experimentální dílny.

Lákadla pro děti

Rodiče s dětmi by neměli minout Dopravní muzeum, v jehož druhém poschodí vstoupí do ráje Lega. Nebo se tu mohou projet zmenšeným modelem legendární lokomotivy Saxonia a od 22:30 hodin začne breakdance-show. V Muzeu hygieny budou návštěvníci hledat "sluneční záři", a to nejen díky aktuální mimořádné výstavě věnované sluneční soustavě »Shine on Me. Wir und die Sonne«, ale i na koncertě »Fly me to the moon« před budovou muzea, nebo při jógovém pozdravu slunci pod dohledem profesionální lektorky.

Na druhé straně řeky, na dvoře zámku Jägerhof (muzeum saského lidového umění se sbírkou loutek), bude možné navštívit všechny expozice. Za hezkého počasí je na nádvoří zámku připraven program pro děti včetně obří loutky.

Industriální skvost

Zajímá vás, jak se Drážďany dříve vytápěly? Sestupte po příkrých schodech do podzemí pod Brühlovu terasu a otevře se před vámi celá historie města a kanálů dálkového vytápění z roku 1900. Mědirytecký kabinet v nejvyšším patře Rezidenčního zámku zve na mimořádnou výstavu »Rembrandts Strich« (Rembrandtův tah). Základ výstavy tvoří jedinečná drážďanská kolekce, která se zaměřuje na Rembrandta jako kreslíře a grafika a je doplněna cennými mezinárodními půjčkami. Vystaveno bude asi sto děl ze všech tvůrčích období včetně dvou slavných portrétů.

O patro níž, v nově otevřeném přepychovém Malém plesovém sále Rezidenčního zámku, se bude tančit a o kousek dál na nádvoří Albertina předvede Jacopo Godani & Dresden Frankfurt Dance Company ve 20:30 performanci nazvanou »Life Forms« . Kroky těch, kteří dávají přednost romantické noční vycházce, mnohou vést do drážďanské botanické zahrady mezi květiny osvícené svíčkami.

Předprodej vstupenek na Drážďanskou muzejní noc už běží. Jednotlivá vstupenka stojí třináct euro, zlevněná devět eur. Rodiny (dva dospělí a až čtyři děti do 14 let) platí 28 eur. Pro děti do šesti let je vstup volný.

PODÍVEJTE SE DO GALERIE NA MÍSTA, KTERÁ MŮŽETE BĚHEM MUZEJNÍ NOCI NAVŠTÍVIT!

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články