Přečetli jsme knížku Hygge… a známe tajemství, proč jsou Dánové druhým nejšťastnějším národem na světě

Přidejte do svého života špetku hygge, zamíchejte a těšte se ze všeho, co život přináší.
Zdroj: Pixabay.com

Také se těšíte na chvíle, kdy si uvaříte kakao a zachumláte se pod peřinu s knížkou, zatímco venku zavládne plískanice? Pokud ano, nedivíme se. Právě v takových momentech pociťujeme nebývalé blaho, koutky rtů bezděčně stoupají vzhůru a cítíme štěstí, úlevu a potěšení. Nebo také hygge, jak by řekli Dánové.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 05. 09. 2017 12:23

Podle žebříčku World Happiness Report 2017 je právě tento severský národ druhou nejšťastnější zemí. Ale mohli bychom ho označit za absolutního vítěze – s Norskem na první místě tvořily skoro 500 let jedno království. Tyto dvě země dlouhodobě zaujímají přední příčky „šťastného žebříčku“.

Jakou tajemnou ingrediencí Dánové disponují oproti ostatním zemím, že se těší takové spokojenosti? Vždyť mají jedno z nejhorších počasí (studené, větrné, sychravé s nezanedbatelným úbytkem světla mezi říjnem a březnem). Navíc podléhají jedné z největších daňových sazeb.

Meik Wiking, výkonný ředitel Institutu pro výzkum štěstí v Kodani, má na to jedinou odpověď: hygge.

Flickr.com/David O'Hare

Ve stejnojmenné knize rozebírá až patologicky dánský životní styl, aby nastínil čtenářům, jak si žít spokojeně a šťastně jako Dán. Alfou omegou je právě ono hygge.

Toto slovo pochází z norštiny a nelze ho vysvětlit jedním nebo snad dvěma slovy. V podstatě jde ale o výraz rozpoložení duševní pohody. Někdo ho popisuje spojeními jako „útulno na duši“ či „umění vytvářet sounáležitost“. Jiný jako „vyhledávání všeho, co nás uklidňuje“ až po autorovo oblíbené „kakao s rozsvícenou svíčkou“.

Cítíte tu hřejivou atmosféru podobnou té, kterou jsme nastínili v úvodu? Ano, hygge je „pocit domova, pocit, že kotvíme v přístavu bezpečí, kde jsme chráněni před světem a kde si můžeme dovolit být sami sebou.“

Abyste dosáhli nefalšovaného, dlouhodobého hygge, je třeba se zaměřit na několik oblastí života. Meik Wiking knihu rozdělil podle pilířů, bez nichž by si Dánové o svém skoro pohádkově šťastném životě mohli nechat jenom zdát:

1. Světlo

Pixabay.com

„Není rychlejší způsob, jak si udělat hygge, než zapálit pár svíček,“ uvádí autor hned na začátku a nemůžeme než souhlasit. Tlumený svit zútulňuje domov jako nic jiného. Většina Dánů si vybaví právě svíčky, když se řekne „hygge“.

Spotřeba svíček v Dánsku patří k evropským rekordům – na jednoho Dána připadne na 6 kilogramů svíčkového vosku ročně!

Není však svíčka jako svíčka. Tento severský národ neuznává ty parfemované – Dánové vždy upřednostní přírodní, nebo také bio produkt.

V prosinci na jejich stolech najdete speciální vysokou svíčku s 24 dílky namísto adventního kalendáře. Lze je tak považovat za „nejpomalejší hodiny světa“.

Svíčky nejsou jediným zdrojem světla, kterým jsou Dánové posedlí. V žádném interiéru nesmí chybět lampy. Čím tlumenější světlo, tím lepší. Dosáhnete-li míry svitu podobné západu slunce, svíčky nebo hořícího dřeva, dosáhnete i maximálního hygge.

2. Pospolitost

Pixabay.com

Nejenže patří Dánové podle průzkumů k nejšťastnějším národům světa, ale zároveň se nejčastěji setkávají se svými přáteli a rodinou. Neboť pospolitost spoluutváří hygge. A protože na něj si nedají Seveřané sáhnout, uzpůsobují své duševní pohodě i pracovní dobu.

V knize si můžeme přečíst zkušenost redaktorky deníku Guardian Cathy Strongman, která se přestěhovala s dětmi a manželem Duncanem z Londýna do Kodaně: „Zatímco jsme se vždycky narychlo navečeřeli, když Duncan kolem deváté doslova unikl z práce, teď z ní odchází v pět. Chcete z vaší kanceláře udělat márnici? Tak pracujte ještě večer v půl šesté. Pracujte o víkendu a Dánové si budou myslet, že jste fakt zešíleli. Tady totiž rodiny mají čas si společně hrát a společně povečeřet. Každý den!“

Dánové jinak upřednostňují setkání v malých skupinkách lidí. Skoro 60 % Dánů říká, že nejlepší počet lidí k hygge je mezi třemi až čtyřmi.

3. Jídlo a pití

Pixabay.com

Schovat se před deštěm do útulné kavárny, dát si koláč a kávu, od níž stoupá pára… Cítíte to blaho, jak se rozlévá po těle? Pro Dány jsou tyto chvíle pravidelnými obřady. Lační po sladkostech, dortech, masu, sladkém pečivu a horkých nápojích.

„Dánové maso milují a jeho průměrná roční spotřeba na osobu činí kolem čtyřiceti osmi kilogramů, přičemž celonárodně oblíbené je vepřové,“ píše autor.

Ze sladkého vítězí gumoví medvídci, lékořicové bonbony a flodeboller – čoko koule plněné krémem. Dánové dokonce obsazují druhou příčku v konzumaci sladkého. Pochutnávat si na sladkém? „To totiž znamená být k sobě laskavý, dopřávat si potěšení a s požadavky zdravého života to moc nepřehánět.“

V přípravě jídla pak platí jednoduché pravidlo – čím déle si s ním vyhrajete, tím víc bude hygge. Dánové jsou schopni péct maso dlouhé hodiny. A citronový likér ladit třeba i týdny! Protože vše, co je připraveno s láskou a ručně, dokáže obdarovanému navodit nebývalé hygge.

4. Oblečení

Pixabay.com

Po úvodní lekci do hygge už jistě dokážete odhadnout, jaké oblečení může vyvolat blažené pocity a jaké ne.

V sychravém Dánsku pochopitelně letí vše huňaté, teplé a zároveň pohodlné. „Nemůžete mít přece hygge, když je vám zima,“ strefuje se do definice autor.

Mimořádně citlivý je tento severský národ na šály. Protože „i když je šála převážně zimní doplněk, můžete zcela běžně zahlédnout jedince trpící abstinenčním příznakem, protože šály nosí i uprostřed léta.“

Nejoblíbenější barvou je černá. A co se vlasů týče, vysoce posazené ohony u žen a účesy typu „vstal/a jsem a šel/šla“ z trůnu asi žádný módní trend nesesadí.

5. Domov

Pixabay.com

Až 7 z 10 Dánů uvedlo, že hygge zažívá nejčastěji doma. I proto musí mít svou domácnost ušitou na míru hygge. Ano, na svou duševní stabilitu si Dánové sáhnout nenechají a udělají všechno proto, aby se cítili co nejlépe kdekoliv a kdekoliv.

Jak si udělat hygge atmosféru doma? Možností je hned několik a všechny dohromady pochopitelně hygge efekt znásobí na maximum:

> Vytvořte si tzv. hyggekrog – útulný koutek, v němž se budete moct zachumlat do deky, zahrabat do polštářů a vychutnávat si řádky vaší oblíbené knížky.

> Pořiďte si krb – Dánové jsou posedlí hořícím dřevem. Ostatně, může něco interiéru dodat větší útulnost než plápolající oheň a praskání v krbu?

> Rozmístěte po domě svíčky

> Volte dřevěné materiály – sepětí s přírodou uklidňuje a výrobky ze dřeva jsou jistě příjemnější na dotek než kovové nebo plastové

> Zbudujte si svou vlastní knihovničku

> Upřednostněte ručně vyráběnou keramiku – má se to jako se dřevem: představte si, že pijete horkou kávu ze studené sklenice a z keramického hrníčku. Cítíte ten rozdíl?

> Vyrazte na lov do bazaru – věci, které už někdo používal, nebo jen ty, na nichž je patrný zub času, vyvolávají nostalgii, kterou má mnoho z nás spojenou s příjemnými pocity

> Zásobte se dekami a polštáři – proč, asi netřeba připomínat

6. Nenucenost

Pixabay.com

Pokud se necítíme dobře, nemůžeme vyzařovat pozitivní energii a přispívat k hřejivé atmosféře ve společnosti. „Aby vy i vaši hosté mohli mít hygge, je třeba, abyste se cítili naprosto uvolněně a přirozeně,“ podotýká autor.

Ponořte se do svého nitra a vzpomeňte si na okamžiky, kdy jste se cítili zcela uvolnění a šťastní. Vzpomeňte si, jaké emoce jste zažívali, co jste měli na sobě a jak vypadalo prostředí kolem vás. To vše se snažte vytvořit i u vás doma.

7. Žijte přítomným okamžikem

Pixabay.com

Vědomě povalovat kousek dortu na jazyku a vnímat jeho příjemně sladkou chuť. Nebo se nechat mámit tím, jak horké kakao prostupuje naším tělem a kousek po kousku ho zahřívá… Vychutnávat si přítomnost je životním umění.

8. Mluvte o hygge

Pixabay.com

Asi nejbizarnější součást hygge. Pro Dány je něco jako ztělesnění Boha, něco neposkvrnitelného a to, co se nachází nad vším. Posedlost tímto příjemným životním stylem dokonce došla do bodu, kdy konverzace mezi přáteli, rodinou či kolegy nestojí za nic, pokud v ní nepadne alespoň několikrát slůvko „hygge“.

Tuto závislost vtipně přiblížil autor Meik Wiking: „Trousíme slova hygge a hyggelig tak často, že nezasvěceným se to může jevit, jako bychom trpěli lehčí formou Tourettova syndromu.“

Hygge je podle něj „známkou toho, že se společenská událost vydařila“. A také je metrem úspěšnosti – kvalita kaváren se tu posuzuje na základě hygge měřítka.

9. Cítíte to?

Pixabay.com

Už jsme to načali v odstavci zaměřeném na dekorování domova. Dánové využívají kapacitu svých smyslů na maximum a výjimkou není ani hmat. Stejně jako vůně jablečného koláče může euforické pocity vyvolat i dotek. Proto se Dánové s oblibou obklopují materiály příjemnými na omak, jako je keramika, kožešiny, dřevo a jiné přírodní zdroje.

10. Vděčnost

Pixabay.com

Křečci běhající v kolečku – tak by jistě mnoho Dánů přiblížilo svůj pohled na některé ambiciózní evropské národy. Ženou se neustále kupředu, touží dosáhnout Olympu prestiže i příjmů, div se nepřizabijí. Nad tím Dánové jen nechápavě kroutí hlavou.

Život podle nich není o nekonečném závodu, ale klidné procházce, při níž zvládají vstřebávat každičký aspekt jejich bytí.

„Často jeden druhému připomínáme, abychom věci nepovažovali za samozřejmé. Vděčností není jen ,děkuji‘, když něco dostaneme. Je to uvědomování si, že žiju právě tady a teď, vážím si života a zaměřuji se na to, co mám, a ne na to, co nemám,“ vyjádřil esenci dánského života autor.

I proto není vrcholem dne pro Dány tučná výplata, co zrovna přistála na účtě. Ale třeba jen šálek kvalitní, horké kávy a s láskou upečený koláč, který si vychutná v teple útulné kavárny během sychravého odpoledne.

A to se zdá být jako jediný udržitelný návod na dlouhodobou, ba celoživotní spokojenost.

Autorka článku: Andrea Vránová

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články