Tajemná Stínadla: Co tušíme o kultovní čtvrti opředené mýty

Jedná se o blíže neurčenou chátrající historickou čtvrť, jejíž předobraz byl pravděpodobně někde v Praze.
Zdroj: csfd
Část Foglarova díla přešla v Česku do obecného povědomí a některé jeho pojmy a fráze zlidověly.Mnohým známá parta.Členy klubu Rychlé šípy byli Mirek Dušín, Jarka Metelka, Jindra Hojer, Červenáček a Rychlonožka, jejich klubovním psem byl Bublina a po něm Kuliferda.Malý Matěj Hádek v Záhadě hlavolamu.+ 2 fotky+ 3 fotky

Nedaleko Haštalského náměstí byla před několika lety na počest Foglarových knih pojmenována ulice Ve Stínadlech. Kde se ale skutečně místo nacházelo dodnes nikdo neví.

Redaktor
Redaktor 11. 01. 2019 19:56

Lidská zvědavost a touha dozvědět se, kde se populární příběhy Rychlých šípů odehrávaly, neznaly konce. Jaroslav Foglar, autor dobrodružství party kolem Mirka Dušína, byl však neoblomný. Na besedách a v rozhovorech odpovídal stále stejně a tajemně. Odpovědi měl naučené, fráze zažité. Jedno bylo jisté, kde jsou ona legendární Stínadla se doopravdy nikdo nedozví.

Čemu to dodalo jisté kouzlo je, že tajemná Stínadla zůstanou navždy tajemná. Mnozí čtenáři se na vlastní pěst pouštěli do prozkoumávání opuštěných domů a dvorů, což je zajisté lepší naložení s časem tehdejších puberťáků než dnes, kdy sedí na gauči s tabletem v ruce.




Bylo to Staré Město, které Foglar tak miloval, je tedy dost pravděpodobné, že se Stínadla nacházela někde tam. Z průzkumu, který se lidí ptal, jaký si myslí, že mají Stínadla původ, vyplynulo, že názory jsou téměř na třetiny vyvážené. Jedna třetina dotázaných si myslí, že Foglar si čtvrť kompletně vymyslel, druhá, že se sestává z více míst spojených v jedno a třetí, že se jedná o skutečnou, existující čtvrť.


Jsou tu pak ale i názory, že Stínadla byla na Národní třídě nebo v okolí Lipanské ulice na Žižkově, která je i dnes místem po setmění ne zcela bezpečným.


Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články