Prohnaná podvodnice: Ann O'Delia předstírala, že je tuberačka, princezna i médium

Prohnaná podvodnice: Ann O'Delia předstírala, že je tuberačka, princezna i médium
Zdroj: Wikimedia Commons/Bain News Service, Public domain

Ann O'Delia byla vskutku nenapravitelná, lhala snad od té doby, co se naučila mluvit. I když obrala o peníze spoustu lidí, ten největší podvod se chystala spáchat až v pozdějším věku. Tehdy však narazila na Harryho Houdiniho, který její plány rozbil jako domek z karet.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 10. 02. 2023 16:00

Swami Laura Horos, sestra Ignatius, nebo též Matka bílého lotosu. I tak se Ann "jmenovala". Jaký byl její život? A čím vším se snažila podvést důvěřivé lidi?

Žena plná záhad

Ann O'Delia Diss Debar, jak údajně znělo její celé jméno, používala desítky aliasů. I když neexistují spolehlivé záznamy o jejím narození, předpokládá se, že přišla na svět jako Edith Salomen, a to v roce 1849 v Kentucky. Jejím otcem byl pravděpodobně profesor John Salomen, který učil hudební výchovu na Greenville Female Institute.

Častokrát měla utíkat z domova. A když se po pár dnech vrátila zpátky, měla vždy v záloze nějakou neuvěřitelně romantickou eskapádu, kterou svého otce nějak uchlácholila. Útěky se později přetvořily v páchání různých zločinů a enormní zadluženost. Kromě toho prý dokázala doslova hltat pivo. Evidentně si ráda hasila žízeň zlatým mokem. A když už ji náhodou chytili za ruku, aby zaplatila, začala předstírat strašně nakažlivou nemoc. Třeba tak, že z abscesu zubu nasála krev a simulovala tuberkulózu. Jenomže když jí jednou jeden internista řekl, že se jí takzvaně podívá na zoubek, rozhodla se změnit taktiku.

Smyšlená princezna

Novou osobností Ann se stala Editha Lola Montez, což byla fiktivní dcera irské herečky a tanečnice Loly Montez a Ludvíka I. Bavorského. Tvrdila, že ji právě pustili z kláštera ve Florencii. Začala se živit přednáškami o svém vyfantazírovaném životě. Lidé jí to, lidově řečeno, spolkli i s navijákem. Nejprve se titulovala jako hraběnka Landsfeldt, poté baronka Rosenthal a nakonec se z ní stala princezna.

K tomu ještě tahala peníze z mladých a hloupých mužů. Obrala je zhruba o čtvrt milionu dolarů, což by v dnešní měně byl snad "kvadrilion". K životu v přepychu přibyly cigarety s opiem, což ji přivedlo až do nemocnice. Údajně kvůli nervovému vyčerpání. Když se ale během hospitalizace pokusila ubodat studenta medicíny, skončila nadobro zavřená v blázinci. Ale ani to jí nevadilo. Alespoň měla čas spřádat další plány.

Harry Houdini zasahuje

Po propuštění z blázince si Ann vzala Paula Noela Messanta, studenta medicíny, kterého během hospitalizace pobodala. A vydržela s ním až do jeho smrti v roce 1873. Asi to byla skutečná láska, neboť během té doby sekala "latinu". Pak se ale vrátila k starému způsobu života. Navíc se rozhodla, že může využít smutek jiných osob a stát se médiem. Vždyť kdo by se nechtěl naposled rozloučit se svým milovaným?

Nezapomněla však ani na další vdavky. Jejím novým manželem se stal generál Joseph Hubert Diss Debar. Znovu získala pevné zázemí, v němž mohla vybudovat další impérium, tentokrát spiritistické. Dokonce začala tvrdit, že může komunikovat s dušemi velkých malířů. Třeba se zničehonic na prázdném plátně objevil známý obraz. Byl to ale pouze šikovný trik. Ve skutečnosti šlo o fotografii, která se zobrazila po přetření houbou namočenou ve speciální chemikálii.

Klec spadla, když se se svým manželem snažila připravit o majetek uznávaného právníka Luthera Marshe. Investice se mu vrátily až díky angažování slavného Harryho Houdiniho, jenž se také podílel na odhalení podvodu. Vypečení manžele si odseděli jen půl roku. Po propuštění odcestovali do zahraničí, kde zkoušeli pod novými identitami další podvody. Moc se jim ale nedařilo. Každý věděl, jak vypadají. Naposled o nich bylo slyšet v roce 1906, poté se po dvojici slehla zem...

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Ann O'Delia Diss Debar

Grunge.com: Meet Ann O'Delia Diss Debar: The Fake Medium Even Harry Houdini Complimented

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články