Vypečené podvodnice: Seance sester Foxových provázelo křupání kloubů, lidé to považovali za duchy

Spiritistické podvodnice: Sestry Foxovy předstíraly, že komunikují s duchy
Zdroj: Wikimedia Commons/Library of Congress, Public domain

V dubnu roku 1848 se do městečka Hydesville ve státě New York začaly hrnout davy lidí. Sestry Foxovy, které byly doposud zcela obyčejné, zde prý komunikovaly duchy. Ti jim odpovídali pomocí klepání na stěnu. Skutečně se sestrám povedlo navázat kontakt s oním světem?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 12. 11. 2022 16:00

Někdy ale nebývá vše takové, jak se může na první pohled zdát. Ono záhadné klepání na stěny prováděly Maggie, Kate a Leah praskáním kloubů na rukách a prsty u nohou. A aby toho nebylo málo, později samy odsoudily spiritismus jako jeden velký podvod.

Tajemné představení v Hydesville

Noc co noc se v malém statku v Hydesville ozývaly strašlivé zvuky. Nějaká neviditelná síla klepala na stěny domu i nábytek. Ve skutečnosti ale za vše mohly sestry Foxovy, hlavně čtrnáctiletá Maggie a jedenáctiletá Kate. Vymyslely ojedinělý způsob, jak prsty u nohou vydávat hlasité zvuky podobné klepání na podlahu. K tomu ještě přidaly praskání kloubů na rukách. Jejích matka z toho byla zoufalá, otec tomu ale moc nevěřil.

Na konci března začala Kate komunikovat s jakýmsi panem Splitfootem, který měl být pohřben na jejich statku. Kdysi prý byl obchodníkem a někdo ho měl zavraždit pro pět set dolarů. Maggie zavolala sousedy, aby slyšeli záhadné klepání ducha také. Záhy se jim to vymklo z rukou. Dívky ale raději pokračovaly ve hře, protože se bály, že pravda by jim přinesla potíže. Když se o tom dozvěděla nejstarší sestra Leah, rozhodla se rodinnou farmu navštívit. Viděla v tom příležitost, jak si něco vydělat.

Sestry Foxovy a vzestup spiritismu

Dívky si pro svůj žert nemohly vybrat lepší dobu. Svět doslova šílel po všem nadpřirozeném. Navíc šlo o oblíbenou kratochvíli bohatých lidí. Leah je odvezla k sobě domů do Rochesteru, kde začala za spiritistická vystoupení vybírat dolar. Později se dokonce přesunuly, kvůli obrovskému zájmu, do mnohem větších prostor. Jedna ze sester však toho začínala mít dost...

Spiritistické podvodnice

V sedmnácti letech začalo Maggie zajímat něco jiného než sláva. Zjistila, že existuje láska. V roce 1852 se seznámila s mladíkem Elishou Kaneem, který ji prosil, aby se vzdala života plného podvodů. Poslechla ho. Když ale o pět let později zemřel, propadla alkoholu. Stejně jako Kate, kterou tato práce již také nebavila.

V roce 1888 obě veřejně odsoudily spiritismus. Prý tím původně jen chtěly vyděsit matku. Dokonce veřejně odhalily všechny své triky. Obliba vyvolávání duchů však byla natolik silná, že jejích přiznání skončilo v propadlišti dějin...

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Fox Sisters

Allthatsinteresting.com: How The Fox Sisters Brought Spiritualism To 19th-Century America – Then Admitted It Was All A Hoax

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články