Můžeme zemřít strachy? Pod vlivem hrůzy se v lidském těle dějí neobyčejné věci

Můžeme zemřít strachy? Pod vlivem hrůzy se v lidském těle dějí neobyčejné věci
Zdroj: Shutterstock

Zemřít můžeme opravdu mnoha způsoby. Někdy je smrt milosrdná a rychlá, jindy je zase doslova děsivá. Zemřít strachy totiž není jen slovní obrat, který použijeme třeba při představě, že by nám na hlavu spadl obrovský a chlupatý pavouk, nýbrž skutečná příčina smrti. Web Grunge.com popsal, se tehdy děje s lidským tělem.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 07. 10. 2021 14:00

Jde sice o vzácný jev, ale ne nemožný. Největší rizikovou skupinu představují lidé se srdečními chorobami, avšak vyděšení k smrti mohou být i zdraví jedinci. Stačí prý, když jsou až moc přecitlivělí.

Stresová kardiomyopatie

Stresová kardiomyopatie, známá také jako syndrom zlomeného srdce, bývá vyvolána silným stresem anebo fyzickým vypětím, když se třeba snažíme před něčím nebo někým utéct. Zpravidla nebývá smrtelná a lidé se za nějaký čas zotaví. Existují však případy, kdy se stává smrtelnou.

Zajímavé ale je, že se nepojí pouze se strachem, ale rovněž se špatným psychickým stavem po rozchodu či smrti milované osoby. Ano, když někdo mluví o zlomeném srdci, má vlastně pravdu. 

Bojuj, nebo uteč

Když máme strach, uvolňuje se v našem těle spousta adrenalinu, zvyšuje se krevní tlak a hladina glukózy v krvi. To zpravidla vyústí v dilema, kdy se rozhodujeme, zda máme vzít nohy na ramena, anebo se nepříteli postavit čelem. Toto “vnitřní drama” pak v našem těle způsobuje arytmii, křeče a zúžení cév. Všechny tyto tři faktory pak mohou vést k srdečnímu selhání.

Podle American Heart Association nastane smrt jen v případě, že by daný člověk prožíval skutečně nepředstavitelné hrůzy. Dobrá zpráva je, že si mohou vydechnout všichni milovníci strašidelných domů a horských drah. V těchto případech jde o takzvaný očekávaný strach a mozek je na něj připraven. Strach, který má schopnost zabíjet, je tak výsledkem náhody. Třeba když se skoro zřítíte ze srázu ve snaze pořídit co nejdokonalejší selfie. Anebo při setkání s opravdu nebezpečným zvířetem. Vyděsit se ale mohou i lidé navzájem. Hlaveň pistole přiložená ke spánku dokáže také napáchat velkou škodu.

Zemřít strachy

Americké soudnictví bere stresovou kardiomyopatii poměrně vážně. Podle NBC stanul před soudem bankovní lupič, který se před policií schoval v domě devětasedmdesátileté seniorky. Ženu to vyděsilo natolik, že dostala infarkt a zemřela. Dotyčný byl ale nakonec zproštěn obvinění ze zavinění její smrti. Existují však další dva podobné případy, kdy to zločincům neprošlo a soudce je skutečně uznal vinnými ze zabití.

Zdroje informací: 

Grunge.com: When you die of fright, this is what happens to your body 

Nbcnews.com: ‘Police: Robber scared grandmother to death 

Kardiochirurgie.cz: Syndrom zlomeného srdce

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články