10 nejpodivnějších lékařských metod historie: Injekce mléka prý vytvoří bílé krvinky, velryby vyženou artritidu

10 nejpodivnějších lékařských metod historie: Mléko místo krve, klystýry na choleru a velrybí vnitřnosti prý vyženou artritidu
Zdroj: Wikimedia Commons/Wellcome Images, CC BY 4.0
Zklidňující sirup paní Winslow se mohl používat na cokoli. Na prořezávání zubů i průjem. A jeho složení? Morfium a alkohol.Chloroform prý uměl vyléčit astma. Předávkování však bylo smrtelné.Transplantace intersticiální šimpanzí tkáně měla starším mužům navrátit fyzickou sílu.Kouřové klystýry údajně léčily choleru. Doporučovaly se jako alternativní lék k opiu.+ 4 fotky+ 5 fotek

Víte, co mají společného “kočičí” klavír, cigarety a velrybí vnitřnosti? Jde o prostředky, které lékaři používali v době, kdy medicína připomínala spíše loterii. Bohužel v ní mnohdy vyhrál ten nejbizarnější a nejhloupější způsob léčby.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 20. 06. 2022 11:00

Thomas Beheler z Kongresové knihovny ve Washingtonu, která je největší na světě, posbíral desítku nejpodivnějších lékařských metod historie. Prakticky nad všemi z nich dnes zůstává rozum stát.

Mléko do žíly

Na konci 19. století se věřilo, že mléko je perfektní náhražkou krve. A to zejména díky vysokému obsahu tuku, z něhož se měly vytvořit bílé krvinky. Nešlo tím nahradit veškerou krev v těle, postačila prý pouze jedna injekce.

Zajímavé je, že se našlo několik pacientů, kteří tento zákrok přežili bez větších problémů. Jednomu muži se ale po aplikaci mléka přitížilo natolik, že musel být ihned resuscitován kombinací morfia a whisky. Dlouho se však neradoval. Po deseti dnech zemřel.

Cigarety a astma

Jak to tedy je? Všude se píše o škodlivosti kouření, přitom v minulosti lékaři předepisovali cigarety na problémy s astmatem. Dle současných studií ale mohou právě astma způsobit. Nepomáhají ani na sennou rýmu. Byli předtím zdravotníci o jejich škodlivosti srozuměni, nebo zapracovala tabáková lobby?

Na další neobvyklé lékařské metody se můžete podívat do galerie...

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články