Geniální muzikant Freddie Mercury miloval svých deset koček nade vše. Kupoval jim vánoční dárky a odkázal jim jmění

Geniální muzikant Freddie Mercury miloval svých deset koček nade vše. Kupoval jim vánoční dárky a odkázal jim jmění
Zdroj: Wikimedia Commons/Carl Lender, CC BY-SA 3.0
Freddie Mercury patřil mezi nejtalentovanější zpěváky moderní historie. Byl také výrazným a excentrickým frontmanem kapely Queen. Vznik kapely Queen se datuje do roku 1970. Rezonuje ovšem dodnes.Slavnými se stali také díky originálnímu spojení klasické balady, hard rocku a opery, jak tomu bylo třeba ve skladbě Bohemian Rhapsody.Garden Lodge - poslední domov Freddieho Mercuryho. Dnes je z něj svatyně pro fanoušky.+ 2 fotky+ 3 fotky

Frontman kapely Queen Freddie Mercury byl vskutku velkým milovníkem koček. Měl jich celkem deset a nezapomněl na ně ani ve své závěti. Všemožně je hýčkal a choval se k nim jako k vlastním dětem. Dokonce jim nezapomínal ani nakoupit vánoční dárky.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 08. 06. 2023 16:00

O kočky bylo skvěle postaráno i během turné. Zpěvák ale častokrát volal domů a chtěl vědět, zda je vše v pořádku. V roce 1985 jim dokonce věnoval celé své sólové album. O nejoblíbenější kočce pak napsal song s názvem Delilah.

Kočky jako jeho děti

Na začátku sedmdesátých let byli Queen a jejich frontman Freddie Mercury v hudebním průmyslu ještě poměrně neznámými pojmy. Ale po vydání debutového alba Pre Ordained z roku 1973 (Wikipedia však uvádí jako první album bezejmenný debut z téhož roku) je začal mainstreamový tisk, a hlavně Rolling Stone, označovat za nástupce Led Zeppelin.

A právě tehdy se Freddie setkal se svou doživotní láskou - kočkami. Jako první si domů přivedla chlupatý páreček jeho bývalá snoubenka Mary Austin. Pojmenovali je Tom a Jerry. Po přátelském rozchodu mu Austin věnovala další kočičku - Tiffany. U toho to ale neskončilo. Přibyla ještě Delilah, Goliath, Lily, Dorothy, Miko, Romeo a Oscar. Přestože vlastnil Mercury několik nemovitostí, jeho miláčci během turné zůstávali v sídle Garden Lodge v anglickém Kensingtonu.

Život, který by jim záviděl i člověk

Freddieho kočky se měly jako v bavlnce. Krmeny byly pouze pokrmy z čerstvě připravených kuřat a ryb. Každá micina také dostala na Vánoce vlastní punčochu s dárky a pamlsky. Zpěvákovy posedlosti si všiml i jeho přítel Jim Hutton.

"Freddie se ke svým kočkam choval jako k vlastním dětem. Měl o ně velký strach a nedejbože, kdyby se jedné něco stalo. Rozčilovat se kvůli nim uměl dokonale. Během dne pobíhaly kočky po zahradě, večer jsme je museli obklíčit a přinést dovnitř," uvedl ve svých memoárech Mercury a já.

Jednou se skutečně kočka ztratila, tedy konkrétně kocour Goliath. Mercury byl vzteky bez sebe a dokonce prohodil oknem krásný japonský hibači (něco na způsob grilu). Jakmile se kocourek našel, Freddie celý zjihnul. Mazlil se s ním a hladil ho. Pak ho ale jako starostlivá matka začal hubovat, že se mu mohlo něco stát a jaký měl strach. Kocour tam prý jen seděl, poslouchal jeho hysterický výlev a spokojeně předl.

Kočky ve Freddieho hudbě

Láska ke kočkám se odrážela i v jeho hudbě. Jeho první sólovka Mr. Bad Guy z roku 1985 je celá věnována jeho kočkám. Zajímavé je, že když si toto věnování přečetli na nahrávce jeho fanoušci, začali kočkám posílat různé dárečky.

Jeho nejoblíbenější kočičkou ale byla želvovinová Delilah. Napsal o ní píseň, která se objevila na albu Innuendo z roku 1991. Byla to jeho labutí píseň. Zemřel téhož roku na zápal plic, jemuž podlehl v souvislosti s nemocí AIDS. Mercury se však ještě před smrtí stihl se svými mazlíčky rozloučit tím, že jim přenechal své dědictví. Nezapomněl však ani na Mary Austin. Její jméno v závěti nechybělo.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Freddie Mercury

Allthatsinteresting.com: These 13 Photos Of Freddie Mercury's Cat Obsession Will Melt Your Heart

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články