Pátek třináctého: Smolný den prý odstartoval masakr templářských rytířů ve Francii

Pátek třináctého: Smolný den prý odstartoval masakr templářských rytířů ve Francii
Zdroj: Pixabay
Nathan Bedford Forrest, zakladatel Ku-klux-klanu, se narodil v pátek 13. července 1821.
V pátek 13. října 1989 klesl akciový trh o 6,91 %. Nebyl to sice největší pokles v historii obchodování, ale považuje se za začátek nadcházející recese.V pátek 13. října 2006 se museli obyvatelé Buffala a přilehlých předměstí obejít bez elektřiny. Překvapila je totiž více než půlmetrová sněhová nadílka.
V pátek 13. srpna 2010, přesně ve 13:13 hodin, udeřil do třináctiletého chlapce ze Suffolku blesk. Tolik podivných náhod si zasloužil přežít. A povedlo se mu to.
+ 3 fotky+ 4 fotky

Pátek třináctého zase klepe na dveře. Patříte mezi lidi, kteří trpí paraskavedekatriafobií, tedy chorobným strachem z pátku třináctého? Zůstáváte raději během tohoto dne doma? Pokud ne, následující výčet tragédií vás zřejmě donutí pochybovat. Pojďme se podívat na ty nejbizarnější věci, které se tento den udály.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 12. 05. 2022 14:00

Pátek třináctého je v mnoha zemích považován za nešťastný den. Pojí se s tím odborný termín paraskavedekatriafobie, který označuje fobii z pátku třináctého. Zajímavé ale je, že v latinskoamerických zemích je spíše rozšířena pověra o úterý třináctého.

Původ pátku třináctého

Existuje teorie, že celou mytologii o nešťastném pátku vyvolaly události z 13. října 1307, kdy Francouzi obvinili templáře z kacířství a začali je mučit. Je možné, že tato negativní energie, jež vznikla z utrpení nespravedlivě obviněných lidí, vydržela až dodnes?

Nebo je zde jiné vysvětlení, proč je tento den pro mnohé osoby tak tragický? Kupříkladu Sam Patch skočil třináctého listopadu 1829 z vrcholu vodopádu Genesee Falls a zemřel. Přitom o několik týdnů dříve absolvoval seskok z Niagarských vodopádů a přežil. Pouhá náhoda, nebo se naplnila kletba spojená s masakrem templářských rytířů?

Pátek třináctého a letecké nehody

V roce 1972 se v pátek třináctého, byl zrovna říjen, zřítilo v Andách dopravní letadlo. O život přišlo dvanáct cestujících, kteří přeživším posloužili jako zdroj potravy. Tentýž den došlo k leteckému neštěstí i v Rusku. Nikdo ze 174 pasažérů a členů posádky nepřežil...

Na další tragédie spojené s pátkem třináctého se můžete podívat do galerie...

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Pátek třináctého

Rd.com: 13 Odd and Creepy Real Things That Happened on Friday the 13th

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články