Po těchto kráskách šíleli naši pradědové: Ideál ženské krásy na sto let starých snímcích

Po těchto kráskách šíleli naši pradědové: Ideál ženské krásy na sto let starých snímcích
Zdroj: Wikimedia Commons/Bassano Ltd/Lehnert & Landrock/Gertrude Käsebier, Public domain/koláž Lifee
Dívka z Filipín představuje exotickou krásu. A exotickou i v tom, že má vedle filipínských genů také čínské.Ruská primabalerína Anna Pavlovová patří mezi největší ikony světového baletu 20. století. Ale také mezi nejkrásnější ženy. Její fotografie vznikla v roce 1910. Olga Nikolajevna byla ruská velkokněžna a nejstarší dcera cara Mikuláše II. a carevny Alexandry Fjodorovny. Patřila mezi nejznámější ženy své doby. Snímek vznikl v roce 1913.Italská operní diva Lina Cavalieri přišla v útlém věku o rodiče, a pak utekla ze sirotčince, aby se přidala ke kočovné herecké skupině. Temperamentní dívka se stala největší operní divou své doby a také byla označována za nejhezčí ženu světa.+ 4 fotky+ 5 fotek

Ideál ženské krásy se za poslední staletí trošku změnil a dnes je hodně ovlivněn sociálními sítěmi, kde přirozenou fotku někdy musíte dlouho hledat. Přesto ale lze chápat, proč naši pradědové nalezli zálibu právě v těchto nádherných ženách.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 15. 05. 2021 12:00

V průběhu věků se ideál ženské krásy proměnil od oslavy výrazně plných mateřských křivek až k pohublým a chlapecky působícím dívkám. A pak k něčemu mezi tím. Jsou ale typy, které působí nadčasově. Web Thevintagenews.com se podíval na přelom 19. a 20. století a zjistil, že ženy, které líbily našim pradědům, jsou obvykle přitažlivé i pro dnešní dobu. Trio na úvodní fotografii článku tvoří britská herečka Ethel Warwick, mladá tuniská dívka, kterou zachytil slavný český fotograf Rudolf Franz Lehnert, a americká modelka Evelyn Nesbit.

Žena pro 20. století

První dvě dekády minulého století byly ve vnímání ženské krásy zlomovým obdobím. Obraz ženského ideálu totiž ovlivňovalo rozšíření fotografie, kinematografie a hromadných sdělovacích prostředků. Najednou se na krásu mohl podívat celý svět a zpětně to ovlivňovalo myšlení lidí a vnímání toho, co je ideál.

Planetu do velké míry ovládly hvězdy němého filmu. Byly úspěšné, samostatné a dokázaly bourat stereotypy, které k něžnému pohlaví pojily dlouhá staletí. Byly také elegantní, ženské a schopné uspět v ryze mužském světě, co je velké téma dodnes. Některé z nich stály v čele zrovnoprávnění, jenž konečně zahájilo změnu postavení žen ve společnosti.

Ideál krásy

Kouzlo fotografií žen, které obdivovali naši pradědové, tkví nejen v tom, že většina z nich byla pořízena před více než stoletím a mají nádech starých dobrých časů. I když dobrých… nesmíme zapomínat na první světovou válku nebo pandemii španělské chřipky.

Ale jde především o to, že představují nadčasovou krásu, jejíž dozvuky jsou patrné dodnes, byť filmové a divadelní divy odsouvají ze zájmu veřejnosti hvězdy sociálních sítí, které často stvořila přemíra filtrů a plastických operací.

Není bez zajímavosti, že na přelomu 19. a 20. století ideál představovala také operní pěvkyně Lina Cavalieri nebo velkovévodkyně Olga Nikolajevna, nejstarší dcera Mikuláše II. Alexandroviče, kterou v roce 1918 potkal stejně tragický osud jako zbytek Romanovců. Na její fotografii je všechno ještě v pořádku, a jen znalci historie vědí, jak to s Olgou nakonec dopadlo...

Zdroje:

Thevintagenews.com: 100-Year-Old Photos depict some of the most beautiful women from all over the world

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články