Hvězda němého filmu Louise Brooks: Nebyla schopna citu, zajímalo ji jen tělesné potěšení

Hvězda němého filmu Louise Brooks: Nebyla schopna citu, zajímalo ji jen tělesné potěšení
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain
Ledová královna Louise Brooks. V intimnostech vášnivá, v citech však naprosto chladná. Mohly za to rodinné poměry a sexuální zneužívání?
Nežádoucí osoba. Přestože měla na zaplacení drahých apartmánů, kvůli její pověsti ji z většiny vystěhovali.
Herečka si prý neměla užívat jen s muži, ale i s něžným pohlavím.
Ve čtyřicátých letech ji bohužel dostihla vlastní pověst. Kdyby chtěla roli ve filmu, musela by zaplatit vlastním tělem. 
+ 2 fotky+ 3 fotky

Před 114 lety se narodil sexsymbol němého filmu Louise Brooks. Její melodramatický styl hraní byl známý po celém Hollywoodu. Ona sama však nebyla schopna žádného citu. Zajímalo ji jen tělesné potěšení. To ji však nakonec z továrny na sny vypudilo. Kdyby zůstala, stala by se z ní pouhá luxusní prostitutka.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 14. 11. 2020 08:00

Mary Louise Brooks se narodila 14. listopadu 1906. Byla to americká herečka a tanečnice. Vrchol své kariéry zažila ve dvacátých a třicátých letech. Jako sexsymbol němých filmů zpopularizovala styl účesu zvaný mikádo. Byla dvakrát vdaná, zůstala však bezdětná. Zemřela v roce 1985.

Pobožnosti a incest ve stodole

Přesně těmito slovy popsala Louise své rodné městečko Cherryvale v Kansasu. Otec vykonával právnickou praxi a byl věčně pryč. Matka, talentovaná pianistka, tvrdila, že „každý zmetek, kterého zplodila, se bude muset o sebe postarat o sám.“ Není tak divu, že herečka nebyla v dospělosti schopna žádného citu.

Nepřidalo jí ani opakované zneužívání, kterého se na ní v jejích devíti letech dopouštěl soused. V dospělosti pak tvrdila, že jsou na ni všichni muži příliš milí a něžní. Pokud by se už měla do někoho zamilovat, měl by to být hodně dominantní muž. Když se se svým hrůzným zážitkem svěřila matce, odbyla ji slovy, že k tomu onoho muže zcela jistě navedla.

Střídala je jako ponožky

Neschopná jakéhokoli vztahu a hledající pouze rozkoš, střídala Louise muže jako na běžícím pásu. V roce 1926 se provdala za herce a režiséra Eddieho Sutherlanda. O rok později se však seznámila s majitelem řetězce prádelen Georgem Marshallem. Sutherland se po rozvodu pokusil o sebevraždu. Marshall ji o ruku požádal hned několikrát, ona však kvůli dalším aférkám jeho návrhy odmítala. Považovala ho pouze za kamaráda s výhodami a moudrého rádce.

V roce 1933 se však svatba nakonec konala, ale s milionářským synkem Deeringem Davisem. O rok později ho ale opustila, a to bez jediného vzkazu či rozloučení. Byl jen dalším milým mužem. Opět tak nenašla to, co hledala. Všechny vztahy a manželství byly tak založeny pouze na sexu.

Dobrovolný odchod

Do začátku čtyřicátých let si nemohla herečka stěžovat, šla z role do role. Pak se ale její měsíční příjem tvrdě propadl. Najednou se musela živit jako redaktorka magazínu. Doplatila totiž na svou pověst. Za roli ve filmu by musela zaplatit vlastním tělem. A to se jí nelíbilo. Kariéru luxusní prostitutky tak raději vyměnila za návrat domů.

Tam ji však nevítali s otevřenou náručí. „Myslím, že mi záviděli můj úspěch a také to, že jsem si uměla užívat života. Byla jsem pro ně prostě zrůda,“ svěřila se později Louise. Bohužel se ale ani tak nevyhnula práci společnice pro bohaté muže. Zbytek jejího života se tak scvrkl na popíjení, erotické služby, ještě větší popíjení a sebevražedné myšlenky. A to vše v malinkém bytě v New Yorku. Zemřela na sklonku osmdesátých let na infarkt. Bezdětná a všemi opuštěná.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Louise Brooks

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články