Dvojče Černobylu: Ignalinskou jadernou elektrárnu postihla v roce 2010 havárie, zasáhla prý Bělorusko

Dvojče Černobylu: Ignalinskou jadernou elektrárnu postihla v roce 2010 havárie, zasáhla prý Bělorusko
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain
Příprava stavby Ignalinské jaderné elektrárny započala v roce 1974, budovat se začalo o čtyři roky později.I když proti ní protestovali obyvatelé Litvy, její činnost ukončila až smlouva o vstupu do Evropské unie. V roce 2010 došlo během likvidačních prací k havárii. Při promývání chladicího systému uniklo 300 tisíc litrů husté suspenze obsahující radioizotopy.Kontaminace prý zasáhla i Bělorusko. Alespoň jsou o tom přesvědčeni vědci. Oficiálně k ničemu takovému nedošlo.+ 1 fotka+ 2 fotky

Zajímá vás, kde se podařilo tvůrcům seriálu Černobyl najít téměř identickou jadernou elektrárnu? Stačilo zamířit do Litvy, konkrétně do města Visaginas. Zařízení je už dávno odstaveno, likvidační práce se však neobešly bez hrozivé havárie...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 24. 04. 2021 09:00

Ignalinská jaderná elektrárna se nachází u litevského města Visaginas, které bylo vystavěno současně s elektrárnou. Tento projekt se ale po událostech v Černobylu nikdy nedokončil a částečný provoz elektrárny byl v roce 2009 zcela ukončen likvidačními pracemi.

Konec kvůli Černobylu

Přípravy na výstavbu Ignalinské jaderné elektrárny započaly již v roce 1974. K samotné stavbě se přikročilo po čtyřech letech a poslední den roku 1981 byl zkolaudován výrobní blok číslo jedna. Zároveň započala realizace třetího bloku. O čtyři roky později měl být zprovozněn blok s pořadovým číslem dvě, havárie v Černobylu však jeho spuštění odsunula až na srpen roku 1987. A nejen to. Práce na třetím bloku byly kompletně zastaveny, a to napořád. Kamenem úrazu byly použité reaktory RBMK-1500. Stejně jako ty černobylské totiž postrádaly ochranný železobetonový kontejnment.

Radiace až po Bělorusko

K odstavení a následné likvidaci elektrárny přispěla smlouva o vstupu do Evropské unie. Litva následně k 31. prosinci 2004 ukončila provoz prvního bloku a o pět let později přestal fungovat i druhý reaktor. Jenomže zde došlo k havárii. Jako by se nad zařízením vznášela černobylská kletba.

Během likvidačních prací v říjnu roku 2010 se při promývání chladicího systému uvolnilo tři sta tisíc litrů husté suspenze, jež obsahovala radioizotopy. Část skončila ve strojovně, zbytek se vsákl do půdy. Běloruští vědci byli přesvědčeni o tom, že se kontaminace rozšířila i na území jejich státu. Je však možné, že šlo o pouhý konkurenční boj. Bělorusko mělo jadernou elektrárnu, zatímco Litva potřebovala náhradu za zrušenou Ignalinu.

Turistická atrakce i ráj filmařů

Ignalinská jaderná elektrárna dnes slouží jako turistická atrakce. Návštěvníků zde bylo vždy poměrně dost. Po premiéře seriálu Černobyl se ale s nimi doslova roztrhl pytel. Mluvčí elektrárny Natalija Survila-Glebova potvrdila, že minisérie z produkce HBO přitáhla lidi z Polska i Velké Británie. Měsíčně se do elektrárny podívá cca 900 fanoušků seriálu.

Během tříhodinové prohlídky se mohou návštěvníci podívat na různá pracoviště a také do velína, který byl k vidění v seriálu. Někteří turisté jsou tím tak uchváceni, že mačkají různá tlačítka a předstírají, že jsou ve skutečném Černobylu,” prozradil bývalý zaměstnanec elektrárny, který nyní pracuje jako průvodce.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Ignalia Nuclear Power Plant

Thejakartapost.com: HBO’s Chernobyl sparks tour, stokes fears in Lithuania

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články