Bizarní švýcarské zákony: Zakázáno je recitovat na lyžích a vlastnit pouze jedno morče

11 bizarních švýcarských zákonů: Pozor na zvířata, lyžování i jména dětí
Zdroj: Wikimedia Commons/Jeremy Blatti, CC BY-SA 4.0
Po desáté hodině večer by se neměl splachovat záchod, aby nebyl rušen noční klid. Naštěstí rozhodnutí o splachování přísluší na majiteli domu.Psi podléhaji dani. Někde paušální, jinde dle hmotnosti a velikosti. V městečku Reconvillier dokonce oprášili zákon z roku 1904, který umožňoval zvíře zabít, pokud jeho majitel nezaplatil. Po četných protestech bylo od toho upuštěno.Judith Schulte doplatila na to, že chtěla recyklovat v neděli, čili v den odpočinku. Mohla si vybrat - pokuta, nebo dva dny vězení.V neděli se nesmí také sekat tráva. "Nadměrný hluk" ještě nikomu neprospěl. Tato vyhláška je ale v každém kantonu jiná, stejně jako u nás se liší v každém městě.+ 3 fotky+ 4 fotky

Švýcarsko se jeví jako neutrální země, kde má každý právo na své soukromí. Jenomže když dojde na předpisy a zákony, je to snad ještě horší než v Americe. Až si přečtete, co v tomto státě nesmíte, budete jen nevěřícně kroutit hlavou.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 07. 06. 2022 14:00

A začneme hned jedním velkým nesmyslem. Každý určitě zná rohožky s nápisem “Welcome”. Pokud by ale vedle vás bydlel závistivý soused, nebo sousedka, která nemá nic lepšího na práci, než vás celý den sledovat, vězte, že byste mohli obdržet úřední psaní. V něm by bylo uvedeno: „Proti stavebním předpisům."

Život ve Švýcarsku

Švýcaři své občany nutí k tomu, aby brali budoucnost svých dětí vážně. Zatímco v ostatních zemích se můžeme setkat se skutečně originálními jmény, tady by váš potomek neměl mít jméno po oblíbené značce oblečení, či umělci. Poškodilo by to totiž jeho psychické zdraví.

U dalšího nařízení by měli zpozornět hlavně pánové. Po desáté hodině večer je zakázáno močit vestoje, prý to dělá příliš velký rámus. Nic naplat, pokud při zpáteční cestě z baru přepadne někoho urgentní potřeba se vyprázdnit, musí to vydržet, nebo zkusit pozici jako dámy.

Morčata jen ve dvojicích

Švýcarsko má jedny z nejpřísnějších zákonů na ochranu zvířat. Ty se netýkají pouze chovatelů hospodářských zvířat, ale také lidí, jenž si plánují pořídit nějaké zvíře jako domácího mazlíčka. Chcete morče? U těch platí jedno pravidlo – nikdy si nemůžete koupit jen jedno. Musí být alespoň dva. Proč?

Morče je totiž velmi společenské. Jinými slovy, během svého zhruba šestiletého života vyžaduje sociální interakci. Od roku 2008 si lidé musí koupit minimálně párek těchto býložravců. Pokud by bylo samo, strádalo by, což by se rovnalo týrání. Jestliže jedno z nich zemře dříve, lze navštívit speciální půjčovnu morčat. Nové morče pak dělá tomu druhému společnost, dokud “nezaklepe bačkorama”. Je to sice hodně bizarní, ale i taková nařízení lze v této vyspělé zemi najít.

Na další bizarní švýcarská nařízení se můžete podívat do galerie...

Zdroje informací: 

Grunge.com: Why Switzerland Wonť Allow You To Own Just One Guinea Pig

Theculturetrip.com: 13 Unusual Laws in Switzerland Even The Swiss Don’t Know About

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články