Nejpodivnější anglické zákony: Alžběta II. vlastní všechny velryby a sviňuchy, rozhoduje i o osudu úlovku

Nejpodivnější anglické zákony: Alžběta II. vlastní všechny velryby a sviňuchy, rozhoduje i o osudu úlovku
Zdroj: Wikimedia Commons/Elli Gerra, CC0

Historie pozná spoustu zákonů, které se vzpírají zdravému rozumu. Ale úplně nejhorší na tom je to, že někdy přetrvaly v platnosti i stovky let. Věděli jste třeba, že některé druhy ryb v britských vodách patří královně Alžbětě II.? Pokud je ulovíte, měla by se o tom dozvědět...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 04. 04. 2022 10:00

Spojené království bylo vždy přeborníkem na bizarní zákony. Jeden z nich kupříkladu ukládal, aby měla každá domácnost luk, což s sebou přinášelo povinnost zúčastnit se dvakrát týdně kurzu lukostřelby. Naštěstí se tato regule postupem času zrušila.

Brnění v britském parlamentu

Ve sbírce zákonů ale zůstala jedna povinnost - nemít na sobě v parlamentu brnění. Toto nařízení pochází z roku 1313 a má jej na svědomí král Eduard II. Obával se totiž možného povstání. Kdyby do parlamentu vstoupila skupinka šlechticů v plné zbroji, mohli by tím zastrašit ostatní poslance.

Pozor na ryby královny Alžběty II.

A opět zpět do Anglie. Kdo má v úmyslu rybařit do tří mil od britského pobřeží, měl by vědět, že velryby, delfíny, sviňuchy a jesetery vlastní královna Alžběta II. Pokud se vám podaří něco chytit, měli byste to, dle platných zákonů, nahlásit v Buckinghamském paláci, Tam vám pak sdělí, jak s rybou (savcem) naložit. Jestliže byste tak neučinili, můžete skončit v Toweru.

Močení do klobouků policistů

Ač to bývá v těhotenství náročné, nelze močit všude. Přestože ve společnosti převládal názor, že v urgentních situacích může dáma vykonat potřebu do klobouku (přilby) strážníka, není tomu tak. I když svým tvarem k tomu přímo vybízí, platí pro nastávající maminky tatáž pravidla jako pro ostatní obyvatele. Strážci zákona si tak mohou oddechnout.

Zákaz fotbalu, britského národního sportu

Poprvé zakázal tuto hru Eduard III. v roce 1314. Vyhověl tak obchodníkům na trzích, kteří si stěžovali, že fotbal vyvolává nepokoje a překáží jejich byznysu. Richard II a Jindřich IV. se taktéž k tomuto sportu stavěli negativně. Místo toho, aby lidé chodili povinně na tréninky lukostřelby, hráli kopanou. A nejinak tomu bylo i za vlády Jindřicha VIII., který byl však tak trochu pokrytec, neboť si objednal úplně první kopačky.

Nejabsurdnější zákon ze všech

A nakonec pomyslná třešnička na dortu. Podle zákonu z roku 1839 se mohli Angličané opíjet v hospodách, jak se jim zlíbilo. To se změnilo v roce 1872, když bylo opilství postaveno mimo zákon. A v roce 2003 vláda Tonyho Blaira uzákonila, aby hospodští nenalévali alkohol lidem, kteří do jejich prostor buď přišli opilí, nebo měli po několika pivech již pořádnou špičku. Zkuste hádat, který z těchto tří zákonů byl v praxi úspěšnější...

Zdroj informací: 

History.co.uk: Weirdest Laws In History 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články